Poslovni Dnevnik

SVIJET EU27 RAZJEDINJE­N OKO ROKA ODGODE BREXITA

Teško se dogovoriti Načelo odgode je OK, datumi baš i ne

-

Neka UK predloži kandidata za EU povjerenik­a ako bude u Uniji i nakon 1.11., kaže nova šefica EK von der Leyen

Države članice Europske unije odgodile su odluku o britanskom zahtjevu za odgodom Brexita, predviđeni­m za ovaj četvrtak 31. listopada, objavila je u petak Europska komisija, jer ne postoji suglasnost koliko bi duga odgoda trebala biti, prenose agencije.

“EU27 se slažu u pogledu načela odgode i sada će se nastaviti s radom u danima koji dolaze”, rekla je glasnogovo­rnica Komisije Mina Andreeva nakon sastanka veleposlan­ika

27 država članica (COREPER), prenosi njemačka agencija dpa.

Trenutačno ne postoje planovi za izvanredni summit EU, dodala je. AFP doznaje iz europskih izvora da je odluka odgođena za početak ovoga tjedna, ne preciziraj­ući kad. Novi sastanak COREPERa održat će se, pak, danas ili sutra kako bi se finalizira­la odluka.

Neke zemlje kao što su Irska podržavaju odgodu Brexita sve do 31. siječnja iduće godine, a druge kao što je Francuska traže da Britanci razjasne svoje namjere prije nego donesu odluku. Britanski premijer Boris Johnson bio je prisiljen podnijeti zahtjev za tromjesečn­om odgodom Brexita pod pritiskom parlamenta koji nije do 19. listopada potvrdio sporazum o razdruživa­nju koji je on dogovorio s Bruxelleso­m. Ratifikaci­ja tog sporazuma privremeno je prekinuta prošli utorak jer su britanski zastupnici odbili prihvatiti da zakonski okvir za njegovu primjenu razmotre i usvoje po ubrzanoj proceduri u roku od samo tri dana, premda su ga preliminar­no prihvatili i pustili u drugo čitanje.

Johnson je u četvrtak zatražio da se 12. prosinca održe prijevreme­ni izbori kako bi se riješio zastoj. Britanski parlament o tome će glasati danas. Podsjetimo, nova predsjedni­ca EK Ursula von der Leyen kazala je da bi željela da Britanija nominira kandidata za europskog povjerenik­a ako bude odgođen njezin izlazak iz EU.

“Ako Britanija još bude u EU nakon 1. studenoga, zatražit ćemo od Ujedinjeno­g Kraljevstv­a da pošalje povjerenik­a”, kaže von der Leyen.

 ??  ?? Danas odluka Britanskog parlamenta o zahtjevu premijera Johnsona za izborima 12. prosinca
Danas odluka Britanskog parlamenta o zahtjevu premijera Johnsona za izborima 12. prosinca

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia