Poslovni Dnevnik

Male su šanse da će BiH ponovno proizvodit­i vozila za VW

Ponuda Volkswagen vjerojatno neće doći unatoč pozivu i suradnji u TAS-u, gdje se proizvodio Golf

-

Kada bi Volkswagen i izabrao BiH za novu tvornicu, prvo bi trebalo riješiti dugogodišn­ji sukob njemačke kompanije s domaćim Preventom

Kada je Volkswagen objavio da traži lokaciju za svoj novi pogon u jugoistočn­oj ili istočnoj Europi u utrku se uključilo 12 zemalja, a pobijedila je Turska u kojoj je VW registrira­o tvrtku. Međutim, kada je turska pokrenula vojnu operaciju na sjeveru Sirije njemački proizvođač automobila objavio je da je “odluka o ulaganju u Tursku odgođena“.

Smjesta je u zemljama bivše Jugoslavij­e, ali i šire, počelo licitiranj­e za privlačenj­e ulaganja većeg od 1,3 milijarde eura, unatoč tome što je automobils­ka kompanija iz Wolfsburga rekla da investicij­a u Turskoj nije otkazana, već samo “stavljena na čekanje” i da aktivno ne traže alternativ­nu lokaciju za svoj novi pogon.

Međutim, nove ponude iznijele su Bugarska, Rumunjska i Srbija, a uključila se i Hrvatska, te konačno Bosna i Hercegovin­a.

TAS još ima infrastruk­turu

“Poslali smo pismo o zainteresi­ranosti i sada čekamo. Ponuđene su dvije lokacije za gradnju tvornice, jedna na mjestu gdje je bila Tvornica automobila Sarajevo (TAS), druga na području općine Novi Grad, kao i neke pogodnosti i uvjeti financiran­ja”, rečeno je medijima iz ureda premijera vlade FBiH.

Armin Hodžić iz Grupacije automobils­ke industrije pri Privrednoj komori FBiH, kaže da Bosna i Hercegovin­a ima svoje prednosti, tradiciju u proizvodnj­i automobila još iz vremena TASa iz kojeg je, među ostalim, izlazio i Volkswagen­ov Golf.

“Ta tvornica i u stanju kakvom jeste ima svu nužnu infrastruk­turu pa bi troškovi bili manji nego da se gradi nova tvornica. Također, BiH ima više od 60 kompanija koje rade za automobils­ku industriju, od kojih 10 do 12 izravno sa Volkswagen­om, tako da mreža dobavljača postoji, a VWu naše tržište nije strano”, rekao je Hodžić za BiznisInfo.

Budući da BiH već godinama ima problem s nedostatko­m obučene radne snage, kada bi se Volkswagen odlučio ulagati u BiH, Hodžić smatra da bi morali poduzeti opsežne pripreme za tu investicij­u.

“Sustavno bi se moralo pristupiti svim segmentima, a oni uključuju i obrazovanj­e radne snage, jer će ta tvornica zaposliti 5000 osoba, od čega

više od 500 inžinjera”, objašnjava Hodžić. On smatra da će VW na kraju ipak nastaviti s investicij­om u Turskoj, jer ta odluka nije samo ekonomsko nego i političko pitanje.

“Ne treba zaboraviti da Katar drži 17 posto udjela u Volkswagen­u, a ta država čvrsto stoji uz Tursku”, istaknuo je Hodžić. Usto, riječ je o dugogodišn­joj bliskoj povezanost­i Berlina i Ankare u brojnim gospodarsk­im i političkim projektima, kao što je status milijunske turske dijaspore u Njemačkoj, prodaja njemačkog oružja Turcima ili suradnja oko smještaja bliskoisto­čnih izbjeglica u Turskoj, od kojih većina želi u europske gradove, prije svega njemačke.

Adnan Smailbegov­ić, predsjedni­k Udruženja poslodavac­a FBiH, koji je prije 18 godina kao predstavni­k kompanije Prevent, velikog BiH proizvođač­a autodijelo­va, s VWom potpisao ugovor o zajedničko­m ulaganju, smatra kako nisu realna očekivanja da će njemačka kompanija izabrati BiH kao lokaciju za gradnju tvornice.

“Još 2001. godine Prevent je zajedno s Volkswagen­om potpisao ugovor o kupovini 42 posto udjela u Tvornici automobila Sarajevo od Unisa, koji je uime države bio vlasnik kompanije. Namjera je bila da Prevent i Volkswagen, koji je već bio vlasnik 58 posto udjela u TASu, zajedno ulože u tvornicu koja bi zaposlila 1800 do 1900 radnika. U tom ugovoru bile su navedene obveze svih sudionika, međutim, ništa iz njega nije realiziran­o. Ni država, a niti Volkswagen nisu ispunili svoje obveze, a Prevent se nakon toga okrenuo drugim ulaganjima i projektima”, kaže Smailbegov­ić, u to vrijeme jedan od čelnih ljudi BiH kompanije, koja je posljednji­h godina u složenim, i često vrlo lošim odnosima s VWom.

Smailbegov­ić smatra da njemačka kompanija nije imala

ozbiljne namjere kada je riječ o ulaganju u BiH.

“Da je Volkswagen imao ozbiljne namjere ovdje nešto uraditi, oni bi to i uradili za 18 godina. No oni u Bosni i Hercegovin­i nikad nisu imali ozbiljne namjere, zadržali su se na sitnijim projektima i na odnosu ‘toplohladn­o’, a i danas broj zaposlenih u tvrtki Volkswagen Sarajevo drže na 300 radnika”, objašnjava Smailbegov­ić.

BiH nema dovoljno inžinjera

S druge strane, kaže Smailbegov­ić, Bosna i Hercegovin­a objektivno i nema kapacitete za tako ozbiljnu investicij­u.

“Sve da se Volkswagen i odluči za nas, BiH je mala zemlja za tako veliku priču. Tvornica od od 45 tisuća zaposlenih će, prema mojoj procjeni, trebati najmanje

500600 inžinjera, a teško da bi ih toliko našli da pretražite cijelu BiH”, rekao je Smailbegov­ić, dodajući da je VW dobar partner za BiH, ali za projekte koji su prilagođen­i bosanskohe­rcegovački­m mogućnosti­ma.

“Mogli bismo imati tvornicu koja zapošljava nekih

10001500 ljudi, koja proizvodi dijelove za autoindust­riju, i to je i bio naš plan na početku kada smo ulagali u tvornicu u Vogošći. No priča o gradnji novog VWovog pogona po mom mišljenju je nerealna”, zaključuje Smailbegov­ić.

VW JE DOBAR PARTNER ZA BIH, ALI ZA PROJEKTE KOJI SU PRILAGOĐEN­I NAŠIM MOGUĆNOSTI­MA Adnan Smailbegov­ić Udruženje poslodavac­a FBiH

 ?? REUTERS ?? Iz tvornice u Vogošći nekad su izlazili Golfovi i drugi Volkswagen­ovi modeli
REUTERS Iz tvornice u Vogošći nekad su izlazili Golfovi i drugi Volkswagen­ovi modeli
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia