Poslovni Dnevnik

Je li Balkan srušio Upravu Petrola?

-

Tomaž Berločnik i oba preostala člana Uprave Petrola, po prihodima najveće slovenske kompanije, dali su neočekivan­e ostavke nakon sjednice Nadzornog odbora krajem prošlog tjedna, javljaju slovenski mediji. Ostavke su neočekivan­e jer je kompanija s ukupno 507 benzinskih postaja (u Hrvatskoj 108), u kojoj država ima gotovo 30postotni vlasnički udio, lani ostvarila rekordni prihod od 5,4 milijarde eura, s planom prihoda za ovu godinu od 5,6 milijardi i 97 milijuna eura čiste dobiti.

Do imenovanja nove Uprave kompaniju će voditi Nada Drobne Popović, dosadašnja predsjedni­ca NOa. Prema njenim riječima, razlog za sporazumnu ostavku su razlike u gledanjima između Uprave i NOa oko provođenja strategije razvoja i poslovnog plana. Mediji navode da je do neslaganja došlo oko investicij­ske politike u Sloveniji i na tržištima zapadnog Balkana.

Berločnik je inzistirao na tri velike investicij­e na Balkanu, pri čemu bi se Petrol zadužio izdavanjem obveznica, što NOu u kojemu su predstavni­ci države nije bilo prihvatlji­vo, tvrdi Slovenska televizija. Kako navodi list Večer, do ostavki je došlo je zbog neslaganja NOa s Berločniko­vom “predimenzi­oniranom investicij­skom politikom, te sumnjivim projektima u Hrvatskoj povezanim s kupnjom Croduxa”, osobito jer je te projekte vodio mimo NOa, te SDH koji objedinjuj­e državne tvrtke. Petrol će preuzimanj­em dijela poslovanja Crodux Plina ostvariti tržišne udjele na tržištu prirodnog plina u rasponu od 2 do 10 posto. Berločnik je na čelu Petrola bio 9 godina i smatran je jednim od najboljih menadžera.

 ??  ?? Petrol je nedavno kupio dio poslovanja Crodux Plina vezanog uz prirodni plin
Petrol je nedavno kupio dio poslovanja Crodux Plina vezanog uz prirodni plin

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia