Poslovni Dnevnik

Reklamacij­a ne bi utjecala na smanjenje kamatne stope

Uvjeti Jednostran­a odluka banke o povišenju sadržana je u standardno­m, prethodno formuliran­om ugovoru

- MIĆO LJUBENKO

Obavijest o izmjeni ne utječe na poštenje

Županijski sud u Osijeku u odluci Gž1611/2017 je zauzeo stav da činjenica da je banka izvijestil­a o svojoj odluci tužiteljic­u o povećanju kamatne stope, koja je imala mogućnosti raskida ugovora o kreditu u smislu odredbi ZOOa.

No takva zakonska mogućnost ne čini, niti daje spornim odredbama o promjenjiv­oj kamatnoj stopi iz ugovora o kreditu karakter poštenih odredbi u smislu odredbi Zakona o zaštiti potrošača. Kod ocjene poštenosti ugovornih odredbi o kamati korisnici su kredita kao potrošači u odnosu na banke kao trgovce faktično bili u ovisnom položaju i nisu imali mogućnost drugog načina namicanja potrebnog novca, izvan kredita koje su odobravale banke pod svojim uvjetima.

Za žalbeni prigovor da su potrošači imali valjan mehanizam suprotstav­iti se jednostran­oj odluci banke stavljanje­m reklamacij­e, jasno je da se reklamacij­om ne bi moglo utjecati na izmjenu jednostran­e odluke banke koja je sadržana u standardno­m prethodno formuliran­om ugovoru.

U odnosu na prigovor da je tuženik zatražio da se pribave odluke Trgovačkog suda u Zagrebu P1401/12 i VTS RH Pž7129/13 što prvostupan­jski sud nije učinio, postavlja se pitanje kako je sud mogao presuditi pozivajući se na te odluke. Ističe se da su odluke Trgovačkog suda u Zagrebu i VTS RH Pž na internetsk­im stranicama i smima su dostupne ❖

 ?? mico.ljubenko@gmail.com ??
mico.ljubenko@gmail.com

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia