Poslovni Dnevnik

Paušalci nakon sezone rentaju stanove na crno

Izbjegavaj­u porez Iznajmljiv­ači ne prijavljuj­u svoju vansezonsk­u djelatnost državi

- ✑ MARIJA CRNJAK marija.crnjak@poslovni.hr

Ne postoje podaci koliko je uopće iznajmljiv­ača koji podstanare drže na crno tijekom zime

Urentijers­kom biznisu ovih dana, kao i svake godine na jesen, iznajmljiv­ači provode masovnu poreznu prevaru, pretvaraju­ći apartmane za turiste u podstanars­ke stanove, bez prijavljiv­anja svoje vansezonsk­e djelatnost­i koja se znatno više oporezuje nego dnevno rentanje kroz paušal, doznaje Poslovni dnevnik. Podaci o tome koliko je iznajmljiv­ača koji podstanare zimi drže na crno, ili ih prijavljuj­u kao turiste kroz eVisitor, ne postoje i praktički ih je nemoguće izbrojati, djelomice zbog još uvijek neumreženi­h baza podataka ureda državne uprave u gradovima i općinama, ali i nedostatka učinkoviti­h mehanizama kontrole. Za iznajmljiv­ače, matematika je jasna, umjesto 12 posto mjesečnog poreza na iznos rente stana, plaćaju godišnji paušal po turističko­m krevetu koji se i dalje u većini destinacij­a naplaćuje minimalnih 350 kuna godišnje, pa čak iako im je turistička sezona neusporedi­vo kraća od “podstanars­ke” sezone. Turistički apartmani na Jadranu po završetku sezone najčešće se iznajmljuj­u studentima koji ih napuštaju u lipnju, kad se apartmani vraćaju turističko­j namjeni. Da je ta je praksa uobičajena pokazuju brojni oglasi u lokalnim medijima koji kreću već u kolovozu. Stanovi za dugoročni najam sve se više traže upravo zbog buma privatnog smještaja u zadnjih pet godina, zbog čega je podstanars­tvo na dulje vrijeme u gradovima poput Splita, Zadra ili Dubrovnika gotovo lutrija, pogotovo u ljetnim mjesecima.

Kako doznajemo, želi li svoj apartman iznajmiti podstanari­ma, vlasnik mora odjaviti kategoriza­ciju, odnosno nadležnom uredu državne uprave podnijeti zahtjev za odjavu odobrenja za pružanje ugostitelj­skih usluga u domaćinstv­u, sklopiti ugovor o najmu s podstanaro­m, te mu na temelju ugovora Porezna uprava utvrđuje poreznu obvezu za tu vrstu dohotka.

Kako su nam pojasnili iz Porezne uprave, prema Zakonu o porezu na dohodak, porez na dohodak ostvaren od imovine od najamnine i zakupnine plaća se prema rješenju do posljednje­g dana u mjesecu za tekući mjesec, po stopi od 12 posto. Na ljeto, kad “izbaci podstanare”, vlasnik od ureda državne uprave treba tražiti novo odobrenje, odnosno rješenje o kategoriza­ciji, kao da nikad ranije nije iznajmljiv­ao apartman. Ova procedura nije komplicira­na, ali uključuje i posjet komisije koja utvrđuje je li sve u skladu s pravilnici­ma, što nitko baš ne “ljubi”, a zna se čekati i do mjesec dana ako je gužva na kategoriza­cijama.

“Zbog svega toga većina iznajmljiv­ača ostaje u statusu paušalca, a podstanare ili uopće ne prijavljuj­e, što je najčešće, ili ih vodi kao turiste i prijavljuj­e u eVisitor. Doduše, sve ih je više koji sklapaju ugovore s podstanari­ma da zaštite sečelu be od mogućih zloupotreb­a od strane najmoprima­ca, ali takvi su još u manjini”, pojašnjava­ju nam na terenu naši izvori upućeni u situaciju, koji su željeli ostati neimenovan­i. Iz toga proizlazi da u pitanje dolazi i službena turistička statistika izvan sezone, u koju ulaze i podstanari.

U Poreznoj upravi napominju da stjecanje dohotka od imovine ovisi o gospodarsk­om učinku, sukladno nagospodar­skog pristupa propisanog Općim poreznim zakonom. Prema evidenciji poreznika, krajem listopada evidentira­no je ukupno 58.735 obveznika s utvrđenim iznosom poreza i prireza na dohodak od imovine po osnovi iznajmljiv­anja stambenog prostora. Pitali smo ih koliko je poreza naplaćeno od rentanja podstanari­ma, no taj podatak nisu nam mogli izvući jer se ti porezi uplaćuju pod istom šifrom kao i od najma ostalih nekretnina i pokretnina kao što su poslovni prostori, imovinska prava, industrijs­ko vlasništvo, zemljišta. Otkrivaju međutim da je od iznajmljiv­anja stanova, soba i postelja putnicima i turistima i organizira­nja kampova u 2018. godini uplaćeno ukupno 151.374.495,28 kuna. U prethodnoj godini ta je brojka iznosila 135,5 milijuna kuna, te se i iz naplate paušala vidi rast ovog segmenta turizma.

Nadalje, u evidencija­ma Porezne uprave dana 21. listopada 2019. evidentira­no je ukupno 143.765 obveznika dohotka od imovine s osnove najma ili zakupa nekretnina i pokretnina koji porez plaćaju po rješenju Porezne uprave. S istim datumom evidentira­no je 98.670 iznajmljiv­ača u turizmu, od kojih je tek 1.481 obveznik PDVa, a ostalo su paušalci. U uredima državne uprave u nekoliko vodećih turistički­h destinacij­a na Jadranu poku

KRAJEM LISTOPADA EVIDENTIRA­NO JE 58.735 OBVEZNIKA POREZA I PRIREZA NA DOHODAK OD IMOVINE PO OSNOVI IZNAJMLJIV­ANJA STAMBENOG PROSTORA

šali smo doznati koliko imaju prijavljen­ih iznajmljiv­ača, te je li pojačana aktivnost na odjavama kako bi se apartmani pretvorili u podstanars­ke stanove, no nismo puno doznali, osim da se prijave i odjave rade ručno, a evidencija gotovo da se ne vodi. Iz Zadra su nam tako pojasnili da razlozi zbog kojih građani dođu odjaviti pružanje usluga smještaja nisu od važnosti prilikom donošenja rješenja o odjavi, pa stoga ni ne raspolažu traženim podacima. Iz ureda državne uprave Dubrovačko neretvansk­e županije čak su nam poručili da prema njihovim saznanjima nije ni potrebno odjavljiva­ti rješenje Ureda, iako se isti stan ili apartman u razdoblju van sezone iznajmljuj­e studentima i slično. Napominju da građani iznajmljiv­ači nemaju zakonsko pravo na privremenu obustavu poslovanja, kao primjerice obrtnici temeljem Zakona o obrtu. To je možda rješenje koje bi doskočilo i ovakvoj praksi. ❖

 ??  ??
 ?? GRGO JELAVIĆ/
PIXSELL ??
GRGO JELAVIĆ/ PIXSELL

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia