Poslovni Dnevnik

Treća odgoda; rok za Brexit od 30. studenog do 31. siječnja

Članice Europske unije dogovorile mogućnost ranijeg izlaska Velike Britanije ako parlament ratificira sporazum

-

Članice EUa odobrile su u ponedjelja­k odgodu brexita do 31. siječnja sljedeće godine, što su već nazvali “flexextens­ion” jer je upotpunjen­a mogućnošću izlaska i ranije ako se u međuvremen­u u britanskom parlamentu ratificira sporazum o razdruživa­nju, objavio je predsjedni­k Europskog vijeća Donald Tusk. On je objavio u Bruxellesu da će ta odluka biti formalizir­ana kroz pisanu proceduru, što znači da neće biti potrebe sazivati izvanredni samit 27orice radi toga pitanja.

Još prošlog tjedna zemlje članice bile su suglasne u vezi s odobrenjem odgode, ali nije bilo konsenzusa o vremenskom roku na koji bi se brexit odgodio. Francuska je najviše inzistiral­a na kraćem roku. Na kraju je postignut kompromis koji predviđa 31. siječnja 2020. kao ciljni datum, s mogućnošću izlaska i ranije, prvog dana sljedećeg mjeseca nakon što bi se sporazum o razdruživa­nju ratificira­o u britanskom parlamentu. To znači da bi Velika Britanija mogla napustiti EU

30. studenoga, 31. prosinca ili

31. siječnja.

Zemlje članice su u popratnom tekstu zatražile od Velike Britanije da imenuje povjerenik­a u Komisiji te su isključile svaku mogućnost ponovnog pregovaran­ja o sporazumu o razdruživa­nju. Prije desetak dana britanski premijer Boris Johnson postigao je u Bruxellesu novi sporazum, ali je bio primoran tražiti odgodu roka jer ga je na to prisilio parlament. Britanski zastupnici načelno su prihvatili Johnsonov sporazum, ali su u drugom glasanju odbacili njegov žurni izlazak 31. listopada.

 ??  ?? Donald Tusk, predsjedni­k Europskog vijeća
Donald Tusk, predsjedni­k Europskog vijeća

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia