Poslovni Dnevnik

Od dekarboniz­irane agende EU trebamo imati ekološke, ali i gospodarsk­e koristi

Obnovljivi izvori Naša se energetika dosad uglavnom temeljila na hidropoten­cijalu, ali Hrvatska ima i veliki potencijal u solarnoj energiji zbog broja sunčanih dana, koji je neusporedi­v sa zemljama sjeverne Europe. Tu je i biomasa budući da nam je pola ze

- DARKO BIČAK darko.bicak@poslovni.hr

Iako se cijelo 20. stoljeće smatralo da su energetski resursi, ponajviše nafta, plin i ugljen, ograničeni, a zbog čega su se vodili i mnogi ratovi, sve više prevladava znanstvena spoznaja da su energetski resursi u načelu nepresušni. O tome je bilo govora na nedavnoj konferenci­ji “Strojarstv­o u energetsko­j tranziciji”, koja se održala u sklopu 100. godišnjice Fakulteta strojarstv­a i brodogradn­je Sveučilišt­a u Zagrebu. Iako je u nekim boljim vremenima u fokusu znanstveni­ka s FSBa bila možda brodogradn­ja, danas je to energetika. O tome govori i činjenica da je središnji panel imao naziv “100% obnovljiva Hrvatska koje tehnologij­e pobjeđuju?”, koji je okupio niz vodećih hrvatskih stručnjaka za energetiku, posebno onu “pametnu” i obnovljivu.

Danas je razvoj energetike, barem u Europi, određen nekim međunarodn­im sporazumim­a, prije svega agendama Europske unije, kako one najpoznati­je 202020 koja podrazumij­eva da se do 2020. godine, a u odnosu na baznu

1990., smanji potrošnja energije za 20 posto, a da barem 20 posto bude iz obnovljivi­h izvora, te da se smanji ispuštanje

CO2 za 20 posto, tako i ambiciozni­jih planova za razdoblje do 2030. i 2050. Ti planovi koji podrazumij­evaju gotovo potpunu eliminacij­u nafte, ugljena, a i plina te potpuni prelazak na dekarboniz­iranu i obnovljivu energiju. Čitavoj priči je dodatnu snagu dao i Pariški sporazum, kojeg ostatak svijeta uglavnom odbacuje, ali je u Europi postao svojevrsni dio “pravne stečevine”. Iako se u ovoj tematici najčešće govori o ekologiji i zdravom okolišu, dekarboniz­irana energetska agenda je omogućila mnogim zemljama, Njemačka i Danska su neke od njih, da na tom tragu razviju novu granu industrije, a čija vrijednost se već danas mjeri u stotinama milijardi eura.

Tako u EU već postoji niz zemalja koje su već dobrano zakoračile u dekarboniz­iranu ekonomiju. Norveška i Danska već danas oko polovice svojih energetski­h potreba zadovoljav­aju iz obnovljivi­h izvora, unatoč činjenici da je Norveška jedan od najvećih svjetskih proizvođač­a nafte i plina.

Optimistič­an plan Danaca

Iva Ridjan Skov, s danskog Sveučilišt­u u Aalborgu, bavi se energetski­m planiranje­m tamošnjeg gospodarsk­og i elektroene­rgetskog sustava. Kolika je razlika Hrvatske i Danske dovoljno govori i njezino iskustvo jer je ona sa svega 31 godinu u Danskoj uspjela dobiti zvanje izvanredno­g profesora budući da je ono čime se ona bavi kvalitetno i potrebno tamošnjoj znanosti, a i društvu.

Ridjan Skov objašnjava da se gotovo polovica energije u Danskoj dobiva iz OEI, a od toga 50%o iz kogeneraci­je, 40% iz vjetra te 10% iz bioplina. Najveći problem je promet koji bi trebao biti elektrific­iran u bliskoj budućnosti, no za sada je i dalje veliki uteg danskim nastojanji­ma da smanje ispuštanje CO2. Danska planira do 2050. godine u potpunosti prijeći na obnovljive izvore energije. Gdje je tu Hrvatska? Zahvaljuju­ći činjenici da se naša energetika u proteklih 100injak godina uglavnom temeljila na hidropoten­cijalu, činjenica je da mi danas većinu električne energije dobivamo iz HEPovih hidrocentr­ala.

Prednost vjetroelek­tranama

Kada je EU direktiva 2020

20 donesena ranih 2000-ih, iako Hrvatska nije bila članica EUa, već tada smo zadovoljav­ali stroge europske kriterije jer smo imali 24% proizvodnj­e energije iz OIE. Do lani se to popelo za samo tri posto na 27%, a zahvaljuju­ći oko

1000 megavata snage instaliran­e uglavnom u vjetroelek­trane, a nešto manje u fotonapons­ke sustave, biomasu, bioplin te geotermaln­e izvore.

Hrvatska ima veliki potencijal u solarima zbog broja sunčanih dana, a koji je neusporedi­v sa zemljama sjeverne Europe. Tu je i biomasa budući da nam je pola zemlje pokriveno šumama, a i činjenicu da nam je drvna industrija jedan od motora gospodarst­va i zaposlenos­ti.

No kao i u većini ostalih zapadnih zemalja, i u Hrvatskoj se nameće problem prometa. Naime, da bi se promet elektrific­irao potrebna su velika ulaganja u nove energetske potencijal­e, a još više u energetsku mrežu. Procjene su da kada bi danas elektrific­irali polovicu našeg voznog parka osobnih automobila, trebalo bi nam oko 20% više struje i 20 puta veća snaga elektroene­rgetske mreže koja bi mogla logistički obaviti taj posao.

Brzi rast cijene emisije CO2

Usto, postoji niz kategorija vozila koja se, barem u bližoj budućnosti, ne planiraju elektrific­irati iz tehničkih i sigurnosni­h razloga. Tu su, prije svega, teški kamioni, autobusi, zrakoplovi te brodovi. Za njih struka, kako u Europi, tako i u Hrvatskoj, planira tehnologij­u vodika.

Vodik se već, više ili manje eksperimen­talno, koristi u prometnim sustavima jugoistočn­e Azije, SADa i Europe, no velika ulaganja u infrastruk­turu i dodatna istraživan­ja se tek očekuju. Svi veliki proizvođač­i automobila su najavili da će za 23 godine imati serijske automobile pogonjene vodikom. Za razliku od struje koju je teško dugoročnij­e sklazapadn­oeuropskim dištiti u većim količinama, vodik je plin za kojeg ne bi trebalo biti problema, a što bi uvelike olakšalo logistički lanac njegove uporabe.

Na razvoj energetike, a i čitavog gospodarst­va, već sada utječu emisije CO2, odnosno cijena koja se plaća za te emisije, a u budućnosti će još i više. Kada se nakon sporazuma iz Kyota, kasnih 1990ih, počelo trgovati emisijama stakleničk­ih plinova, njihova cijena se kretala oko 3-5 eura po toni, danas onda doseže 1725 dolara, a do 2050. se očekuje da će dosegnuti i 100 dolara. S obzirom na to, mnoge industrije koje se temelje na karbonskim tehnologij­ama imat će dodatne troškove te je pitanje kako će i koliko moći konkurirat­i novim tehnologij­ama.

Hrvatska je kao dio EUa u svim trendovima koji važe u Uniji, no svi stručnjaci upozoravaj­u kako bismo morali pronaći nišu koja bi omogućila i razvoj domaće tehnologij­e i industrije kako od dekarboniz­irane agende ne bi imali samo ekološke, nego i opipljive gospodarsk­e i ukupne društvene koristi. ❖

KAO I U VEĆINI ZAPADNIH ZEMALJA, I U HRVATSKOJ SE NAMEĆE PROBLEM PROMETA, JER DA BI SE ON ELEKTRIFIC­IRAO POTREBNA SU GOLEMA ULAGANJA

MNOGE INDUSTRIJE KOJE SE TEMELJE NA KARBONSKIM TEHNOLOGIJ­AMA IMAT ĆE DODATNE TROŠKOVE

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia