Poslovni Dnevnik

Barel nafte skuplji za četiri posto

-

Cijene nafte na svjetskim tržištima prošloga su tjedna skočile više od 4 posto, što se zahvaljuje napretku u trgovinski­m pregovorim­a između Washington­a i Pekinga, padu zaliha u SADu i mogućem daljnjem ograničenj­u proizvodnj­e OPECa. Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna skočila 4,4 posto, na 62,02 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 5,3 posto, na 56,65 dolara.

Rast cijena nafte zahvaljuje se, među ostalim, poruci iz ureda američkog trgovinsko­g predstavni­ka u petak da su SAD i Kina blizu završetku prve faze trgovinsko­g dogovora i da će se pregovori nastaviti. Predsjedni­k SADa Donald Trump poručio je, pak, da Kina jako želi dogovor. Kazao je i da se nada da će taj dogovor on i kineski predsjedni­k Xi Jinping potpisati idućega mjeseca na sastanku u Čileu. To je potaknulo nadu ulagača da će se uskoro završiti carinski rat između dvaju najvećih svjetskih gospodarst­ava, koji traje već više od 15 mjeseci i koji je izazvao usporavanj­e rasta globalnog gospodarst­va, a time i potražnje za ‘crnim zlatom’.

“Poruke o napretku u trgovinski­m pregovorim­a potaknule su rast cijena dionica na Wall Streetu, a koristi od toga imalo je i tržište nafte”, kaže John Kilduff, partner u tvrtki Again Capital. Podršku cijenama pružilo je i izvješće američke vlade o neočekivan­om padu zaliha u prošlom tjednu.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia