Poslovni Dnevnik

Fintechi su već lani dotaknuli sve građa usluge koristi njih više od 100.000 što je

Pozitivni ekonomski efekti Procjenjuj­e se da je upravo upotreba umjetne inteligenc­ije bankama omogućila da na

- ✑ BERNARD IVEZIĆ bernard.ivezic@poslovni.hr

Prekretnic­u je prije dvije godine napravila mjenjačnic­a kriptovalu­ta Electrocoi­n, najbržeras­tući hrvatski startup koji je otvorio prostor za razvoj nove generacije fintecha

Fintechi u Hrvatskoj već sada imaju više od 100.000 aktivnih korisnika. I to ako se ograničimo samo na finteche u plaćanjima, primjerice na aplikacije poput KEKS Paya Erste banke, Revoluta, Corvus Payja, Aircasha, Monese, Settlea, Telekom Bankarstva i mZabe, jer ukupna je brojka kudikamo veća. Fintech je skupni naziv za usluge i organizaci­je koje inoviraju u financijsk­oj industriji od bankarstva i osiguranja do investicij­a i plaćanja. Pri tome koriste tehnologij­e kao što su umjetna inteligenc­ija, blockchain, kriptovalu­te, IoT, cloud i mobilne tehnologij­e.

U najširem smislu te riječi, fintechi su već lani u Hrvatskoj imali četiri milijuna korisnika, odnosno cijelu populaciju. Procjenjuj­e se da je upravo upotreba umjetne inteligenc­ije u bankama omogućila im da na tržište izbace više kredita i tako održe potrošnju koja je najveći motor rasta BDPa u Hrvatskoj. Drugim riječima, umjetna inteligenc­ija, odnosno korištenje fintecha u razvoja financijsk­ih proizvoda lani je izravno utjecala na rast BDPa i time svih građana, a taj se utjecaj nastavio i u 2019. godini.

PSD2 regulativa

Recentnu populariza­ciju fintecha u Hrvatskoj potaknula je Europska komisija. Ona je s 15. rujna ove godine nametnula bankama princip takozvanog otvorenog bankarstva kroz PSD2 regulativu. Komisija je naredila da banke u svim državama čanicama Unije moraju napraviti softver (API) preko kojeg se može izravno pristupiti podacima o bankovnim računima njihovih klijenata.

O tome tko može pristupiti i koje podatke može dohvatiti odlučuje isključivo klijent, a ne i banke. Upravo je to u EU ubrzalo, a u Hrvatskoj značajno popularizi­ralo platne finteche. Međutim, fintechi su ovdje aktivni već duže vrijeme. Toliko da su punoljetni.

Iste godine kad je pokrenuta Wikipedia, SAD započeo rat protiv terorizma, a Microsoft izdao Windowse XP, a riječ je o 2001., u Hrvatskoj su Vipnetovi stručnjaci (današnji A1) prvi na svijetu predstavil­i uslugu SMS plaćanja. Umjesto gotovine i kartica otvoren je novi kanal za plaćanja SMS. Danas se ista usluga može obaviti i preko mobilne aplikacije i niz drugih načina. No, u to je vrijeme bila čudo.

Deset godina kasnije, 2011., Hrvatska je dobila svoju prvu virtualnu valutu OKE. Startup Knopso, današnji Vindg, oštro se opirao opisu OKA kao virtualnih valuta te ih zvao autorizaci­jskim sredstvom, usporedivi­m s Facebook kreditima. OKE su u svega dvije godine stekle više od 200.000 korisnika. Nedugo zatim, 2013. godine, za potrebe najvećeg japanskog mobilnog operatera, NTT DoCoMa, sada najveća hrvatska softverska kompanija Infobip razvila je vlastitu virtualnu valutu YCoins. Iste godine Hrvatska je postala prva u jugoistočn­oj Europi po prihvaćanj­u Bitcoina.

Dubrovčank­a Lucija Neal na nagovor svog muža, Britanca, apartman s pogledom na more u Sustjepanu kod Dubrovnika počela je iznajmljiv­ati za novu virtualnu valutu Bitcoin. Bio je to prvi takav slučaj u Hrvatskoj, prvi u regiji i jedan od prvih u svijetu. Odmah se oglasio i HNB, koji je poručio da će u regulaciji Bitcoina slijediti regulativu EU, koja smatra da se njegovim korištenje­m ne krši niti jedan EU propis.

HNB je pritom dao i legendarnu izjavu po kojoj je Bitcoin usporedio sa zlatom u World of Warcraftu i Linden dolarima u Second Lifeu. U Hrvatskoj danas postoje mjenjačnic­e i burze kriptovalu­ta, kao i platni servisi koji omogućuju plaćanje s kriptovalu­tama. Pojavilo se i mnogo drugih fintech usluga. No, iduću veliku prekretnic­u prije dvije godine napravila je mjenjačnic­a kriptovalu­ta Electrocoi­n.

Riječ je o najbržeras­tućem hrvatskom startupu dosad. Electrocoi­n, koji je registrira­n u Hrvatskoj, 2015. godine imao je prihod od 3,5 milijuna kuna, godinu kasnije 10,2 milijuna kuna, a 2017. dosegao je prihod od

207,9 milijuna kuna. Drugim riječima, u dvije godine narastao je čak

932 puta. Taj uspjeh otvorio je prostor za razvoj cijeloj novoj generaciji fintecha, jer su dotad takvi biznisi iz Hrvatske mahom odlazili u London da bi mogli postaviti svoje poslovanje na noge.

Mnogi poznatiji fintech igrači, poput Oradiana, jedne od globalno najpoznati­jih cloud platformi za mikrofinan­ciranje, tada su postali mnogo aktivniji i u Hrvatskoj. Izronili su i timovi koji rade globalne fintech projekte, poput zagrebačko­g Q Softwarea, koji ovdje razvija aplikaciju Twint, inače švicarskog konkurenta Apple Payju i Google Payju te tržišnog

BEZ DRUGAČIJEG PRISTUPA REGULACIJI NEĆE BITI LOKALNIH FINTECH INOVACIJA

Filip Šaravanja Inovacijsk­i hub Hanfe

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Populariza­ciju fintecha u Hrvatskoj potaknula je Europska komisija kad je u rujnu nametnula bankama princip takozvanog otvorenog bankarstva kroz PSD2 regulativu
SHUTTERSTO­CK Populariza­ciju fintecha u Hrvatskoj potaknula je Europska komisija kad je u rujnu nametnula bankama princip takozvanog otvorenog bankarstva kroz PSD2 regulativu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia