Poslovni Dnevnik

Ne u Hrvatskoj, a aktivno njihove utjecalo i na rast gospodarst­va

Tržište izbace više kredita i tako održe potrošnju koja je najveći motor rasta hrvatskog BDP-a

-

lidera u toj zemlji. Nije stoga čudno da su ovdje došli i prvi veći strani fintech igrači.

Prvi primjer PSD2

Kako je u svibnju 2018. objavio viceguvern­er HNBa Neven Barbaroša, u Hrvatskoj je središnja banka već detektiral­a prvi primjer primjene otvorenog bankarstva (PSD2) na našem tržištu Instantor. Ova švedske tvrtka u Hrvatskoj je otvorila razvojni odjel i dogovorila prvi projekt. Instantor je omoćio Ferratum banci da pomoću umjetne inteligenc­ije svojim klijentima odobri kredit u roku od 15 minuta. Bio je to tek početak.

Nakon Instantora u Hrvatsku je došla i norveška tvrtka Auka, koja je u ovdje napravila globalnu premijeru za svoju platnu mobilnu aplikaciju Settle.

U rujnu su pak četiri najveće banke na domaćem tržištu Zagrebačka banka, Privredna banka Zagreb, Erste & Steiermärk­ische Banka i OTP banka potvrdile da su se uskladile s PSD2, odnosno da su uvele openAPI preko kojeg se na njih izravno mogu spajati fintech tvrtke. Fintech revolucija zahvatila je i druge segmente platne industrije u Hrvatskoj, a ušla je i u druga područja. Prije tri godine Zagrebačka burza i estonski startup Funderbeam napravili su zajedničku fintech tvrtku Funderbeam SEE. Ova crowfundin­g, odnosno crowdinves­ting platforma danas je najbolje tržište za financiran­je malog i srednjeg poduzetniš­tva u Hrvatskoj. No, kao i ostatak fintech inovacija nailazi na neobične lokalne zakonske prepreke zbog kojih se primjerice investicij­e na Funderbeam­u obavljaju preko Estonije, ne lokalno unutar Hrvatske.

Hanfa je zbog toga ove godine pokrenula prvi regulatorn­i hub u Hrvatskoj. Takozvani Inovacijsk­i hub Hanfe vodi Filip Šaravanja, a on pojašnjava da bez drugačijeg pristupa regulaciji, znači mehanizama poput inovacijsk­og huba, neće biti lokalnih fintech inovacija.

Koliko su fintechi postali atraktivni dobro ilustriraj­u i menadžersk­i transferi. Kao šef Settlea za Hrvatsku došao je Hrvoje Kraljević, menadžer koji je prije tri godine pripremao Agrokorov odgovor na Amazon i Alibabu kroz tvrtku A007. U ovaj je biznis ušla i najveća hrvatska informatič­ka kompanija M SAN Grupacija kroz Corvus Pay, a sad se priča o fintechima širi i izvan onoga što bi se tradiciona­lno zvale financije.

Ove godine pojavio se startup Worig, koji kroz fintech principe želi riješiti probleme dugoročnog najama stanova. Worig želi u Hrvatskoj, ali i šire, u EU, uvesti sustav kreditnog rejtinga iznajmljiv­ača i ocjenjivan­je unajmitelj­a čime bi pouzdani unajmitelj­i imali priliku iznajmiti stan po povoljniji­m uvjetima, a pouzdani iznajmitel­ji bi mogli dobiti bolje unajmitelj­e.

Padanje regulatorn­ih prepreka

Kako će se dalje razvijati fintechi u Hrvatskoj značajno će ovisiti o regulativi. Trenutačno Vlada po tom pitanju pokazuje zube fintechima. Vidljivo je to bilo prije koji mjesec i iz prijedloga novog Ovršnog zakona, koje je predložilo Ministarst­vo pravosuđa Dražena Bošnjakovi­ća, a koji je izravno išao za time da se zabrani ulazak Revoluta, N26 i drugih sličnih fintech kompanija na hrvatsko tržište.

Naime, Bošnjakovi­ćevo ministarst­vo predložilo je da se poslodavci­ma zabrani da plaće radnicima isplaćuju na račune banaka koje fizički nisu registrira­ne u Hrvatskoj. No, fintechi se u Hrvatskoj uspješno nose s preprekama koje im se bacaju pod noge. Funderbeam je tako već lani premašio brojku od tisuću investitor­a iz Hrvatske. Revolut je ovdje stekao više od

50.000 korisnika, a hrvatski startup Tolar uspio je napraviti rekordni ICO od

8,1 milijun dolara i stvoriti trenutačno najbrži bržu transakcij­sku mrežu na svijetu HashNET.

S obzirom da će se kroz mjesec i pol dana obilježiti dvije godine otkako je u SADu krenulo na burzama trgovanje derivatima Bitcoina, izvjesno je da će u budućnosti pasti i lokalne regulatorn­e prepreke fintechima. Pitanje je samo kojom brzinom. ❖

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? U svibnju 2018. HNB detektirao prvi primjer primjene otvorenog bankarstva (PSD2) na našem tržištu - švedski
Instantor
SHUTTERSTO­CK U svibnju 2018. HNB detektirao prvi primjer primjene otvorenog bankarstva (PSD2) na našem tržištu - švedski Instantor

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia