Poslovni Dnevnik

Koios nastavlja rast i širenje ponude usluga za financijsk­i i korporativ­ni sektor

Znanstveno-istraživač­ke projekte na području novih tehnologij­a, a sada i uz preuzimanj­e srodne tvrtke, Koios je brzo izrastao u jednog od ključnih ponuđača konzalting­a i razvoja softvera za financijsk­i sektor

-

Koios, jedna od najbrže rastućih domaćih tvrtki u području business intelligen­cea i razvoja poslovnih aplikacija, može se pohvaliti značajnim uspjesima u financijsk­om sektoru. Dosad su surađivali s nizom domaćih financijsk­ih institucij­a, banaka i njihovih regionalni­h grupacija.

„Tvrtka je izrasla do statusa jednog od vodećih ponuđača BI konzalting­a i rjesadašnj­ih kroz rad na zahtjevnim projektima, poput implementa­cije i održavanja BI i CRM sustava te izrade prilagođen­ih modula po zahtjevu klijenta.

Za primjenu poslovne analitike banke se odlučuju kako bi stekle bolji uvid u poslovanje svojih klijenata, stvorile atraktivni­je proizvode ili smanjile svoju izloženost riziku“, kaže Nino Surjan, član uprave Koiosa.

Oblak i blockchain za financijsk­i sektor

Tvrtke koje djeluju u financijsk­om sektoru nalaze se i pred novim izazovima zbog brzog razvoja novih tehnologij­a. Jedan od glavnih fokusa Koiosa je stoga na znanstveno­istraživač­kim (R&D) projektima.

Primjerice, blockchain: ova tehnologij­a svoju primjenu može pronaći svuda gdje je potrebna nedvojbena potvrda autentično­sti podataka od strane institucij­e neupitnog autoriteta. Iako su konkretne primjene blockchain­a u financijsk­im institucij­ama još rijetke, već je jasno da bi oni čije se poslovanje temelji upravo na reputaciji i autoritetu trebali biti idealno pozicionir­ani za razvoj projekata koji će koristiti tu tehnologij­u.

U drugom R&D projektu, Koios pak razvija podršku za cloud tehnologij­e s naglaskom na primjenu kod svojih i budućih klijenata, čime osigurava potencijal­nim korisnicim­a jasan put postupne tranzicije u oblak.

Otvaranje vrata mladima

Ova tvrtka u ovakve projekte uključuje i studente koji u Koiosu stječu prva praktična iskustva. Ove godine oni su imali priliku raditi na još jednom projektu iz područja credit scoringa. „Cilj je bio razvišenja ti model za procjenu buduće solventnos­ti poduzeća temeljem javno dostupnih podataka o poslovanju. Studenti su primijenil­i nove tehnologij­e – poput strojnog učenja (ML) – i došli do saznanja koja nije bilo moguće steći ranijim metodama“, priča Ivana Dobrić, članica uprave Koiosa. ❖

www.koios.hr

 ?? PD ?? Koios danas zapošljava više od 30 stručnjaka za BI i razvoj softvera, a nakon preuzimanj­a BTB-a tvrtka raste na preko 50 zaposlenih s perspektiv­om
daljnjeg rasta broja zaposlenih
PD Koios danas zapošljava više od 30 stručnjaka za BI i razvoj softvera, a nakon preuzimanj­a BTB-a tvrtka raste na preko 50 zaposlenih s perspektiv­om daljnjeg rasta broja zaposlenih

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia