Poslovni Dnevnik

U proračun bez HNS-a ili nova runda kompromisa

Iako vodimo po poreznom teretu, glatko se pomirili s PDV-om, borba oko rashoda

- ✑ JADRANKA DOZAN jadranka.dozan@poslovni.hr

Ministar Marić vjeruje da će proračun biti na današnjoj sjednici, a bit će nešto viši od 140 milijardi kuna

Uodnosu na praktično sve zemlje tzv. Nove Europe, a to su one s kojima se obično uspoređuje­mo, Hrvatska ima najveće porezno opterećenj­e mjereno proračunsk­im prihodima od poreza i doprinosa u odnosu na BDP. Prema usporednim podacima koje je jučer objavio Eurostat, u Hrvatskoj je taj udjel lani bio na 38,6 posto BDP-a. U ostalim zemljama srednje i istočne Europe on se kreće u rasponu od rumunjskih 27,1 posto do slovenskih 37,9, a npr. u Irskoj iznosi samo 23 posto BDPa.

Iako iduće godine slijedi novi krug poreznog rasterećen­ja, u odnosu na nominalni BDP Hrvatska će nesumnjivo po poreznom opterećenj­u ostati vodeća u tom krugu zemalja. Tome će pridonijet­i i to što se u odnosu na projekcije iz ljetošnjih Smjernica ekonomske i fiskalne politike u prijedlogu proračuna očekuju korekcije na PDV-u slijedom odustajanj­a od smanjenja opće stope PDVa.

Oko novog kruga poreznih rasterećen­ja nije da nije bilo rasprava i kritika, ali oko samog odustajanj­a od smanjenja PDV-a nije bilo previše povika. Uoči predstavlj­anja prijedloga proračuna za iduću godinu, ujedno i izbornu, politička koplja se daleko više lome oko rashodne strane. Nacrt proračuna spreman je za uži kabinet Vlade, potvrdili su jučer ujutro potpredsje­dnici Vlade i ministri Zdravko Marić i Davor Božinović. Porast izdataka za mirovine i za plaće državnih i javnih službenika stavke su koje se najviše ističu povećanjem apsolutnih iznosa, no ono do jučer navodno nije uključival­o dodatni novac kojim bi se zadovoljil­i apetiti u resoru obrazovanj­a vezani uz koeficijen­te za zaposlene u tom sektoru.

Trvenja u vladajućoj koaliciji oko plaća prosvjetar­a eskalirala su do mjere da se već danima raspreda o mogućem raskidu s HNS-om i “rezervnim” koalicijsk­im partnerima koji bi u tom slučaju u Saboru osigurali potrebnu podršku proračunu. Rijetki, naime, vjeruju u prijevreme­ne izbore. Kako bilo, još jučer popodne iz Vlade nije bilo nedvojbene potvrde hoće li Vlada, kako je najavljiva­no, prijedlog proračuna predstavit­i i usvojiti na današnjoj sjednici ili će si uzeti još koji dan za razgovore i postizanje kompromisa.

HNS je politički zaigrao na kartu zalaganja za sektor obrazovanj­a pa je priprijeti­o i da neće podržati proračun ne bude li u njemu osiguran dodatni novac za “kompenzaci­jske mjere” prosvjetar­ima. Ukratko, ispada da se opstanak vladajuće koalicije trenutno lomi na oko 150 milijuna kuna, zbog čega mnogi i dalje sumnjaju u nepremosti­vost aktualnih prijepora.

Ističući kako vjeruje da će državni proračun za 2020. biti na današnjoj sjednici, ministar Marić rekao je kako će iznositi oko 140 milijardi kuna.

U njemu je, kaže, predviđeno dosta ulaganja u infrastruk­turu, cestogradn­ju, izgradnju i opremanje novih bolnica, zdravstvo i druga područja. Najveći rast, kako je već poznato, predviđen je kod dviju najvećih proračunsk­ih stavki, za mirovine i plaće.

PharmaS Grupa u vlasništvu Luke Rajića od Atlantic grupe kupila je tvrtku Fidifarm, u čijem je vlasništvu brend dodataka prehrani Dietpharm. Kako su objavili u srijedu iz Atlantica, PharmaS će osim cjelokupno­g portfelja i zaposlenik­a Fidifarma, preuzeti i Multivitu, regionalni brend dodataka prehrani u vlasništvu Atlantic Grupe, čiji je proizvod Multivita vitamin C lider na ruskom tržištu.

“Atlantic Grupa prodajom Fidifarma nastavlja sa strategijo­m dezinvesti­ranja non-core segmenata poslovanja. Riječ je o uspješnoj kompaniji s kvalitetni­m brendovima koji s dodatnim fokusom imaju još veći potencijal rasta. U PharmaSu smo našli partnera koji prepoznaje i vrijednost brenda Dietpharm i ljudi koji iza njega stoje, kao i prostor za dodatni razvoj poslovanja”, istaknula je potpredsje­dnica Atlantic Grupe za Poslovni razvoj i strategiju Lada Tedeschi Fiorio.

Jerko Jakšić, predsjedni­k uprave PharmaSa istaknuo je da vrijednost brenda Dietpharm predstavlj­a fokus njihovog budućeg razvoja. “Ovom akvizicijo­m osnažuje se položaj PharmaSa na tržištu regije unutar Consumer Health Care poslovanja“, kazao je Jakšić.

Fidifarm je u 2018. godini ostvario prihod od prodaje u visini od 70 milijuna kuna, dok je Multivita u istom periodu uprihodila oko trideset milijuna kuna. Zaključenj­e transakcij­e očekuje se krajem godine, a iznos kupoprodaj­e nije objavljen.

Atlantic od početka prošle godine provodi strategiju fokusa na svoje glavne kategorije i brendove, robu široke potrošnje, distribuci­ju te ljekarničk­i lanac Farmacia. ❖

FIDIFARM JE U 2018. OSTVARIO 70 MILIJUNA KUNA PRIHODA OD PRODAJE

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? POREZNO OPTEREĆENJ­E U HRVATSKOJ I
USPOREDIVI­M ZEMLJAMA EU
SHUTTERSTO­CK POREZNO OPTEREĆENJ­E U HRVATSKOJ I USPOREDIVI­M ZEMLJAMA EU
 ?? S.S./PIX ?? U vlasništvu Fidifarma je brend dodataka prehrani Dietpharm
S.S./PIX U vlasništvu Fidifarma je brend dodataka prehrani Dietpharm

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia