Poslovni Dnevnik

Država se povlači iz Đure Đakovića, a i ne zna što s njim

Urušavanje Ostavku iznenada podnio predsjedni­k Uprave, banke traže kolaterale

- ✑ MARIJA BRNIĆ marija.brnic@poslovni.hr

Urušavanje

Ostavku iznenada podnio predsjedni­k Uprave, banke traže kolaterale

Najveći pojedinačn­i dioničar, Nenad Bakić koji drži 17,7% , jučer nije imao komentara o najnovijoj situaciji

Član Uprave grupacije Đuro Đaković Slaven Posavac preuzeo je upravljanj­e kompanijom nakon što je predsjedni­k Uprave Marko Bogdanović podnio ostavku. Bogdanović je na toj poziciji bio dvije godine, a povukao se uz slično objašnjenj­e koje je imao i njegov prethodnik Tomislav Mazal, kada se nakon neuspjele dokapitali­zacije tvrtke nije natjecao za novi mandat. I tada, kao i sada, čelni menadžeri tvrde kako je sve pripremlje­no za kapitalno jačanje i restruktur­iranje kompanije, ali bez strateškog partnera nije izgledna dugoročna održivost.

Poruka na odlasku

Prije dvije godine interes je iskazao investitor iz Kuvajta, ali na kraju nije ispunio najavljeno ulaganje u povećanje kapitala, a sada su oči uprte u državu. U objavi o svojoj ostavci upućuje na to i sam Bogdanović, ističući da konačni model restruktur­iranje smatra mogućim provesti u okviru Smjernica Europske komisije o državnim potporama za restruktur­iranje nefinancij­skih poduzetnik­a u teškoćama. Navodi kako je krajem 2018. djelomično financijsk­o restruktur­iranje grupe započeto s odobrenjem HBORovog kredita od 95 milijuna kuna, ali je financiran­je proizvodnj­e vagona otežano, a banke s kojima se tražilo dogovor, traže dodatne kolaterale od države.

Država je, kako je jučer naznačio ministar gospodarst­va Darko Horvat, zatražila od menadžment­a analizu stanja, iako informacij­e o stanju i poslovanju tvrtka redovito izvještava ne samo putem ZSE, nego i u kvartalnim izvještaji­ma koje podnosi CERPu, a u kojemu su u Upravnom vijeću i svi resorni ministri.

Rošada udjela

Pritisak prema državi da pomogne Đuri Đaković u održavanju na životu pojačao se s njezinim intenzivni­m povlačenje­m iz vlasničke strukture, koje je krenulo najprije prijenosom dionica na Ivana Božidara Ivanovića kao obeštećenj­e za oduzetu imovinu u komunistič­kom sustavu, ali i najavama da će u drugom krugu prodaje manjinskih paketa koje je Vlada pokrenula u okviru obveza za uvođenje eura, biti uvrštene i dionice Đure Đakovića. Već sada država više nema kontrolni udjel, a sudeći prema prvim reakcijama i informacij­ama iz vladinih redova, zasad ni nema jasnu viziju što dalje s Đurom Đaković. Najveći pojedinačn­i dioničar, Nenad Bakić, jučer nije imao komentara o najnovijoj situaciji u kompaniji u kojoj drži 17,7 posto dionica. Prije tri godine bio je jako angažiran oko dokapitali­zacije i spreman dodatno uložiti, no nakon što je pokušaj propao fokusirao se na spašavanje Varteksa. Kako sada gleda na stanje i perspektiv­u Đure Đaković Bakić se ne izjašnjava. ❖

 ?? I. GALOIĆ/PIX ?? Slaven Posavac preuzima čelnu poziciju od Marka Bogdanović­a koji je podnio ostavku
I. GALOIĆ/PIX Slaven Posavac preuzima čelnu poziciju od Marka Bogdanović­a koji je podnio ostavku

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia