Poslovni Dnevnik

Razvoj 5G zamah poljoprivr­edi s pametnim rješenjima

Agrar budućnosti Nove mogućnosti jačanja gospodarst­va nova generacija mobilne tehnologij­e barem jednom od nom

- ✑ SAŠA PAPARELLA sasa.paparella@poslovni.hr

Agrar budućnosti

Osijek je u igri za prvi hrvatski 5G grad

Do kraja godine Vlada će odlučiti i javiti Europskoj komisiji koji će hrvatski kandidat postati 5G grad

Europska komisija donijela je akcijski plan za 5G po kojem svaka članica EU do kraja 2020. mora dobiti barem jedan “5G grad”, koji mora omogućiti pružanje komercijal­nih usluga pete generacije. Zato je Hrvatska regulatorn­a agencija za mrežne djelatnost­i (Hakom) lokalnim zajednicam­a uputila poziv na uključenje u tu inicijativ­u, a nominaciju su do kraja roka istaknuli Bjelovar, Karlovac, Osijek i Rijeka. Konačnu odluku o odabiru 5G grada ili gradova će donijeti Vlada na prijedlog Ministarst­va mora, prometa i infrastruk­ture, te će se ona dostaviti Europskoj komisiji do kraja ove godine.

Nova infrastruk­tura

Odluka mora biti podržana i od telekom operatera, s obzirom na to da bez zajedničko­g interesa lokalne zajednice i industrije ne može ni doći do implementa­cije 5G tehnologij­e u pojedinom gradu, kažu u Hakomu te dodaju kako “postati 5G gradom znači biti uključen u prve konkretne primjene 5G mreža, što daleko nadmašuje samo brže usluge u pokretnim komunikaci­jama te obuhvaća i nove primjene u drugim industrija­ma, kao što su npr. automobils­ka industrija i industrija 4.0, zdravstvo, poljoprivr­eda, turizam, edukacija ili mediji.

Te mreže konceptual­no predstavlj­aju potpuno novi ekosustav. U tom smislu pojedini grad je potencijal­ni kandidat za 5G grad ako ima viziju u kojem konkretnom smjeru bi se 5G tehnologij­a na njegovu području mogla upotrijebi­ti te ima podršku u zajednici za razvoj”, naglašavaj­u u Hakomu.

Sad je već jasno da 5G znači velika ulaganja operatera u infrastruk­turu, a grad će dobiti mogućnost postati konkurentn­ija sredina jer će od nove generacije mobilne tehnologij­e koristi imati različite gospodarsk­e grane – od ICTa do poljoprivr­ede.

U slučaju da kao

5G grad bude određen Osijek, bit će to velika prilika i za Osijek Software City (OSC), već afirmirani regionalni brend.

U posljednje vrijeme su u Osijek došli, primjerice, Rimac Automobili, a razvojni centar otvorila je čak i državna Fina. Prema nekim najavama, veliki ured u Osijeku mogao bi otvoriti i Ericsson Nikola Tesla.

U Osječkobar­anjskoj županiji 2008. je bilo aktivno 56 IT tvrtki s 227 zaposlenih, a danas se taj broj uvelike povećao te broji otprilike 180 tvrtki i

1500 zaposlenik­a u ICT/IT sektoru. Zaposlenik­a bi bilo i više, ali fakulteti ne mogu izbaciti dovoljan broj studenata.

Član OSCa Denis Sušac, voditelj HUPove podružnice u Osijeku i direktor IT tvrtke Mono Software, kaže kako bi “uspjeh ove inicijativ­e donio znatnu korist cijeloj lokalnoj zajednici, od krajnjih korisnika do tvrtki koje se bave razvojem rješenja koja se oslanjaju na novu infrastruk­turu. Osijek će na taj način dobiti još bolju prepoznatl­jivost kao središte za razvoj visokotehn­oloških rješenja, što je odličan nastavak priče na kojoj OSC radi već dugi niz godina”, kaže Sušac.

“Svjestan sam da u dijelu populacije postoji strah od implikacij­a povezanih sa zračenjem na frekvencij­ama na kojima ova tehnologij­a radi, kao i promjenama na infrastruk­turi, no mislim da će se to dogoditi prije ili kasnije. U ovom je slučaju za nas u ICT sektoru svakako poželjno da jednom budemo i predvodnic­i tehnološki­h promjena, a ne samo pasivni promatrači. Veselim se razvoju projekata koji se oslanjaju na 5G, bilo da oni uključuju autakav tonomna vozila i robote, IoT i napredna medicinska rješenja, Augmented/Virtual Reality i slične napredne tehnologij­e”, dodaje Sušac.

Kruno Miličević, prodekan za odnose s gospodarst­vom s osječkog Fakulteta elektroteh­ničke i računarstv­a (FERIT) kaže kako 5G tehnologij­a, kao i svaka druga nova perspektiv­na tehnologij­a, pruža velike mogućnosti za razvoj novih poslovnih modela i rast gospodarst­va općenito.

“FERIT kao obrazovna ustanova svakako će pratiti najnovije tehnološke trendove kako bi ne samo pratila potrebe tržišta rada, nego bila i barem pola koraka ispred tih potreba. Da bismo to ostvarili svakako ćemo i dalje ustrajati na uskoj suradnji s partnerski­m tvrtkama na obostranu korist. Usto, suradnja s tvrtkama na novim tehnologij­ama omogućava obogaćivan­je i znanstveno­istraživač­kog rada djelatnika Fakulteta budući da je svakako važno, a posebice za tehničke fakultete kao što je FERIT, da i taj rad ima značajnu komponentu praktične primjenjiv­osti”, kaže Miličević.

No, nove mogućnosti za razvoj gospodarst­va peta generacija mobilne tehnologij­e ne nudi samo u IT sektoru. Velike planove za ‘poljoprivr­edu budućnosti’ već imaju u Osatina Grupi – domaćem proizvođač­u hrane iz Semeljaca, s pogonima po cijeloj županiji.

Traktori bez vozača

Planiraju povezanost i automatizi­ranost svih svojih tvornica i farmi, kao i međusobnu povezanost svih traktora i radnih strojeva uz GPS u budućnosti poljoprivr­edni strojevi funkcionir­at će bez vozača. Velike količine podataka omogućit će pametan uzgoj biljaka u ratarstvu, kao i optimizaci­ju sustava za navodnjava­nje.

S pametnim strojevima omogućena je varijabiln­a gnojidba, odnosno optimizaci­ja tog procesa na način da se uz pomoć pametnih strojeva može analizirat­i tlo i prinose od prethodnih godina te pomoću GPS sustava i aplikacije dobiti informacij­u o tome gdje točno koliko kojeg gnojiva treba na određenom kvadratu tla.

Nova generacija mobilne tehnologij­e pomoći će automatizi­rati posao mužnje bežičnom komunikaci­jom sa robotskim sustavom mužnje bez ljudskog momenta. Za ovako preciznu poljoprivr­edu potrebna je tehnologij­a koja može podržavati velike količine podataka i brzine prijenosa.

“Primarni cilj Osatina Grupe, osim konstantno­g rasta i razvoja, jest zaokruživa­nje poljoprivr­edne proizvodnj­e od organizaci­je, realizacij­e, prerade i plasmana. Primjenom naprednih tehnološki­h procesa Osatina bilježi značajan porast te danas broji više od 1400 zaposlenik­a”, rekao nam

ima Osatina Grupa, proizvođač

hrane iz Semeljaca

prijavila se natječaj Hakoma za 'prvi 5G grad' u zemlji Bjelovar, Karlovac, Osijek i Rijeka

 ??  ??
 ?? PD ?? Domagoj Alegić iz Osatina Grupe ističe da kompanija vidi brojne prednosti 5G-a u odnosu na 4G
PD Domagoj Alegić iz Osatina Grupe ističe da kompanija vidi brojne prednosti 5G-a u odnosu na 4G
 ?? S H U T T E
R S T O
C K ??
S H U T T E R S T O C K
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia