Poslovni Dnevnik

I bez koeficijen­ata plaće najviše odskaču od plana

Smjernice Za 2020. Vlada je računala na povećanje ukupnih rashoda za 3,9 mlrd. kn

-

Izdaci za mirovine ove godine dosežu razinu od oko 41 milijardu kuna, a iduće se za te izdatke planira dodatnih 1,7 milijardi kuna.

Sličan iznos povećanje slijedi i kod plaća, najviše pod utjecajem predviđena rasta osnovice u tri koraka po dva posto, čiji se efekt procjenjiv­ao na oko 1,2 milijarde kuna. Prvi bi korak povećanja trebao biti početkom godine, drugi sredinom, a treći u drugoj polovici 2020.

Ideja rebalansa je, po njegovim riječima, zadržati se unutar ograničenj­a rashodne strane proračuna, kako je originalno predviđeno.

Prema glavnim konturama proračuna za 2020. iznesenim u Smjernicam­a, u odnosu na originalni plan rashoda za 2019. dogodine je bilo planirano povećanje ukupnih rashoda za 3,9 milijardi, na 144,3 milijardi kuna.

Pritom je oko dvije milijarde kuna povećanja (na nešto manje od 114 mlrd.) bilo predviđeno na rashodima koji se financiraj­u iz općih prihoda i primitaka, doprinosa i namjenskih primitaka.

Uz izdatke za mirovine, u tom dijelu rashoda značajan utjecaj na porast imaju rashodi za zaposlene, a s obzirom na najavljeno povećanje plaća na toj stavci će i mimo pitanja koeficijen­ata za prosvjetar­e

UNATOČ POVEČANJU RASHODA, U MARIĆEVU MINISTARST­VU FINACIJA OSTAJU NA PRI NAJAVAMA URAVNOTEŽE­NOG PRORAČUNA I U 2020.

doći do najznačajn­ije korekcije rashoda u odnosu na Smjernice. Podsjetimo, stavka plaća u 2020. u odnosu na ovu godinu povećava se i zbog učinka cjelogodiš­nje primjene ugovorenih povećanja osnovica iz 2019.

Premda se kod rashoda koji utječu na deficit povećanja očekuju i zbog mjera demografsk­e obnove (npr. povećanje iznosa limita novčanih naknada za vrijeme korištenja roditeljsk­og dopusta), a porast troškova iziskivat će, naravno, i predsjedan­je Hrvatske Vijećem Europske unije, u Marićevu Ministarst­vu finacija ostaju na pri najavama uravnoteže­nog proračuna i u 2020. godini. ❖

 ?? VJERAN ŽGANEC ROGULJA/PIXSELL ?? Ministar financija Zdravko Marić
VJERAN ŽGANEC ROGULJA/PIXSELL Ministar financija Zdravko Marić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia