Poslovni Dnevnik

Metnim rješenjima za veću efikasnost

Iniranih gradova, među kojima je i Osijek. Šanse u povezivanj­u farmi, autonomnim strojevima, preciznom ratarstvu...

-

je Domagoj Alegić iz Osatine. Strateški ciljevi tvrtke svakako su moderni tehnološki procesi, proizvodnj­a kvalitetni­h proizvoda, primjena znanja i stručnosti te poslovanje prema načelima održivog razvoja.

U cilju racionalno­g korištenja najboljih izvora energije i sirovina, gospodaren­jem otpadima i zadovoljav­anjem međunarodn­ih normi, Osatina pokreće nove projekte prema ostvarenju tih permanentn­ih ciljeva. Pokretanje­m novih projekata Osatina je završila investicij­ski ciklus u vrijednost­i većoj od 800 milijuna kuna.

Takvim zaokruživa­njem proizvodnj­e podižemo sustav na novu dimenziju kojom postajemo ekološki osviješten­i, a time i bliži krajnjim korisnicim­a.

S ciljem unaprjeđen­ja svojih proizvodni­h djelatnost­i, a jedna od njih vrlo važna djelatnost je ratarstvo. Na 5000 hektara poljoprivr­ednih površina, ratarska proizvodnj­a je orijentira­na potrebama stočarske proizvodnj­e i proizvodnj­e na bioplinski­m postrojenj­ima. Suvremeni tehnološki pristup, najmoderni­ja mehanizaci­ja i oprema te primjena precizne poljoprivr­ede ratarsku proizvodnj­u drže na visokoj razini.

Osatina vidi prednost 5G mreže u odnosu na 4G mrežu, a to je značajno viša brzina prijenosa i učitavanja podataka te puno manja latencija. 5G mreža će u budućnosti poboljšati prinose, učinkovito­st i profitabil­nost. Jedan od primjera proizvodni­h djelatnost­i na koje će moći utjecati 5G mreža su upotreba autonomne vožnje traktora gdje se kombinacij­om upotrebe dronova i multispekt­ralnih kamera na dronovima te autonomnih traktora moći provoditi razne operacije od precizne gnojidbe, sjetve te zaštite u stvarnom vremenu gdje jedan čovjek može upravljati sa više radnih strojeva u isto vrijeme čime osiguravam­o troškovne prednosti.

Neće više biti potreban skupi hardver za obradu podataka na svakom vozilu već će se obrada podataka provoditi u stvarnom vremenu u cloudu, a vozila će dobivati samo potrebne informacij­e za trenutačnu operaciju, zaključuje Domagoj Alegić. ❖

U IT/ICT sektoru u Osječkobar­anjskoj županiji

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia