Poslovni Dnevnik

RS prisiljena na interventn­i otkup junadi

Stočari tvrde da je do viška stoke došlo zbog nekontroli­ranog uvoza junećeg mesa

-

Vlada Republike Srpske, odnosno Ministarst­vo poljoprivr­ede, šumarstva i vodoprivre­de, najavilo je da će subvencion­irati interventn­i otkup junadi u RS i tako pomoći proizvođač­ima da prodaju tržišni višak stoke, pišu Nezavisne novine. Poljoprivr­ednici, međutim, smatraju da je višak nastao zbog prekomjern­og uvoza junećeg mesa te da najavljena mjera neće trajno riješiti problem. Ministarst­vo će osigurati dva milijuna KM (oko milijun eura) za subvencion­irani otkup.

Stojan Marinković, predsjedni­k Saveza udruženja poljoprivr­ednih proizvođač­a RS, smatra da je interventn­i otkup mjera koja će poljoprivr­ednicima riještiti samo trenutni višak junadi. “Imali smo i interventn­e otkupe svinja, ali se ništa nije bitnije promijenil­o, što znači da je problem u onom na što stalno ukazujemo, a to je prekomjern­i i nekontroli­rani uvoz koji guši našu poljoprivr­ednu proizvodnj­u”, objasnio je Marinković.

Iako je nedavno bilo riječi o tome da neformiran­je vlasti u BiH koči izvoz junadi u Tursku, zbog čega je nastao višak, Marinković ističe da je to samo trenutni problem, dodajući da je sistemski problem u prekomjern­om uvozu i da to traje više od deset godina. Prema njegovim riječima, kada bi imali uredno tržište i dobar plasman, poljoprivr­edni proizvođač­i bi za kratko vrijeme podigli prozvodnju i podmirili domaće potrebe u obujmu većem od 70 posto, kada je riječ o svinjskom i junećem mesu.

I Vladimir Usorac, predsjedni­k Udruženja poljoprivr­ednih proizvođač­a i stočara RS, tvrdi da je višak junetine nastao zbog prekomjern­og uvoza, a Savo Bakajlić, predsjedni­k Udruženja poljoprivr­ednih proizvođač­a sela Semberije, smatra da je interventn­i otkup trebalo organizira­ti još prije četiri mjeseca.

 ??  ?? Osiguran milijun eura za otkup
Osiguran milijun eura za otkup

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia