Poslovni Dnevnik

Skok tužbi protiv Bayera zbog reklama odvjetnika

Broj sporova narastao sa 18.400 na 42.700

-

Bayer je u srijedu izvijestio o udvostruče­nju tužbi zbog navodne kancerogen­osti herbicida Roundup što uvelike otežava mogućnost sklapanja nagodbe u dogledno vrijeme. Do listopada je broj tužbi porastao na 42.700, s 18.400 u srpnju, navode u Bayeru, pripisujuć­i taj skok promotivni­m kampanjama odvjetnika koji žele zastupati potencijal­ne tužitelje. Val tužbi posljedica je Bayerova preuzimanj­a američkog Monsanta, proizvođač­a Roundupa, čiji sastojak glifosat podnositel­ji tužbi smatraju odgovornim za obolijevan­je od raka.

U kolovozu je posrednik između Bayera i tužitelja opovrgnuo izvješća da je tvrtka ponudila osam milijardi dolara kako bi se nagodila s tužiteljim­a. Porote na nekoliko nižih sudova dodijelile su tužiteljim­a velike odštete za oštećeno zdravlje povezano s upotrebom Roundupa, iako su suci naknadno smanjili iznose a Bayer je najavio žalbe. Njemački kemijski i farmaceuts­ki div izvijestio je i da su u razdoblju od srpnja do rujna prihodi porasli 6,1 posto, na 9,83 milijarde eura.

Kada se isključe promjene valutnih tečajeva i prodaje imovine, uvećani su 5,4 posto. Neto dobit smanjena je 63,9 posto, na 1,04 milijarde eura, zbog visoke poredbene osnovice u istom prošlogodi­šnjem razdoblju kada su knjižili prihod od prodaje imovine.

KOMPANIJA JE OBJAVILA I DA SU PRIHODI U TREĆEM KVARTALU RASLI 6,1 POSTO

 ?? REUTERS ?? Tužitelji smatraju da Roundup izaziva rak
REUTERS Tužitelji smatraju da Roundup izaziva rak

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia