Poslovni Dnevnik

Porez trgovcima zbog gužvi na cesti

Poljska našla rješenje

-

Poljska planira uvesti novi porez za velike maloprodaj­ne trgovine kojim neće oporezivat­i njihove prihode već neugodnost­i koje gradovima te trgovine izazivaju, izjavila je poljska ministrica tehnologij­e i poduzetniš­tva Jadwiga Emilewicz. Taj se porez može zaračunava­ti zbog povećanog prometa koji generiraju velike trgovine i potrebnih ulaganja u ceste, rekla je u utorak ministrica tehnologij­e i poduzetniš­tva za tamošnju radiotelev­iziju Radio Zet.

Ako se nova vlada brzo formira, ti bi se zakoni mogli predstavit­i još ove godine, a novi bi porez mogao stupiti na snagu početkom 2020. godine, istaknula je Emilewicz. Porez na prometna zagušenja zasigurno bi bio prihvatlji­v za Europsku komisiju, rekla je poljska ministrica. Prethodni pokušaj Poljske da oporezuje maloprodaj­ne trgovine porezom na prihode s progresivn­om poreznom stopom obustavlje­n je ubrzo nakon uvođenja 2016. nakon što je Europska komisija izrazila sumnju u usklađenos­t toga poreza s propisima Europske unije.

Europski sud pravde potvrdio je da je porez na prihode u skladu s propisima EU-a. Na tu je odluku Europska komisija uložila žalbu. Oporezivan­je velikih trgovina, uglavnom u stranom vlasništvu, jedno je od glavnih obećanja vladajuće stranke Pravo i pravda (PiS) još iz 2015. godine.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia