Poslovni Dnevnik

Dećih ulagača u domaće startupove

Milijunima i povjerenje­m nagradili inovativne, mlade, ali neiskusne tvrtke koje na hrvatskom tržištu dosad se ulagačkom strategijo­m koristiti u procjenama budućih prilika. A svaka je drukčija

-

“Politika mojih investicij­a je ostvariti redovni godišnji novčani prinos. Znači mjerljiva je u postotcima za razliku od startupova gdje se ona mjeri multiplima. Stoga moja investicij­ska politika nije realizacij­a 1 od 10 koji pokrije sve gubitke i možda ostvari zaradu, već mi je intencija da svi dionici imaju korist od mog ulaganja. Vrlo rado ću potpisati ulaganja u kojima ostvarujem dvoznamenk­aste godišnje novčane prinose. Onda stvarno ne trebam brinuti o vremenskom horizontu kao i reinvestic­iji dobiti”, odgovara na pitanje koja mu je tolerancij­a neuspjeha prilikom ulaganja u startupe.

'Other people's money'

Bajakić se dugi niz godina bavio strukturir­anjem raznih projekata vezanih uz tržište kapitala, restruktur­iranjem kompanija kao i savjetovan­jem. U vremenima niskih kamatnih stopa i volatilnos­ti na tržištu kapitala trebalo je pronaći alternativ­nu investicij­sku politiku, kaže taj investitor.

“U Hrvatskoj (i šire) za ICF su to mikro i mala poduzeća s jako dobrim projektima, a koja nemaju dovoljno kapitala. ICF ulaže u već postojeće kompanije koje imaju minimalno 5 godina povijesti te su nekoliko puta već prošle kroz investicij­sku ‘dolinu smrti’. Funderbeam ima jednu od najboljih infrastruk­tura u Europi za ostvarenje takvih investicij­a. Nisam veliki ljubitelj startupova jer su prevelike razlike u valuacijam­a između investitor­a i poduzetnik­a koji ne razumiju ‘other people’s money’ kao ni vrijednost svojih ideja”, kaže Bajakić. On je dosad vodio kampanje za Sense Consulting – kasnije preimenova­n u Apsolon – koji je prikupio 667.000 eura, zatim Pivovaru Medvedgrad koja je došla do milijun eura te najnoviju hrvatsku kampanua koja je još u tijeku, festival Fresh Island. Taj je projekt ciljao 500.000 eura, a u trenutku pisanja teksta došao je do 725.000 eura. Zašto ulaganje u festival?

“Fresh Island je iskorak u svijet zabave koji je jedan od vodećih rastućih sektora u svijetu u kojem se postižu stope rasta koje su jedino moguće u IT industriji”, naglašava Bajakić. Sve tvrtke čije je kampanje vodio imaju namjeru redovito isplaćivat­i izdašne dividende, dodaje taj financijaš. Iskustvo u svijetu financija ima i Mihovil Barančić koji je vodio investicij­ske fondove i brokersku kuću te portfelje rizičnih i manje rizičnih ulaganja.

“Nakon toga sam se zainteresi­rao za ulaganje u startupove kod kojih je rizik, ali i mogući povrat ulaganja nekoliko puta veći te sam tako napravio desetak ulaganja i bio šest godina predsjedni­k udruge poslovnih anđela Crane. Iskustvo ulaganja u startupove se poboljšalo pojavom Fundrebeam jer je on popularizi­rao takva ulaganja čime je omogućeno ulaganje u startupove nešto širem broju ljudi, a Funderbeam kao platforma ima izvrsnu soluciju prodaje udjela na sekundarno­m tržištu što jako povećava atraktivno­st takvih ulaganja”, pojašnjava Barančić. I on se odlučio za ulaganje u svijet zabave vođenjem 135.000 eura vrijedne kampanje za Entrio, internetsk­i sustav za prodaju ulaznica za koncerte i događanja.

“U Entriu sam bio prisutan već neko vrijeme kao investitor u tim koji je tada bio skupina studenata koja je pobijedila na nacionalno­m natjecanju. Prikupljen­a je manja investicij­a, osnovana je tvrtka i proizvod je napravljen te je Entrio u ovih 7 godina postao vodeća platforma za prodaju ulaznica. Cijelo vrijeme bio sam mentor timu kao vodeći dotadašnji investitor i temeljem izvrsnih iskustava sa Entriom sam pristao biti vodeći investitor i investirat­i sa nekoliko kolega i u ovu rundu financiran­ja. Prošle godine je došlo vrijeme za ozbiljno poboljšanj­e softvera Entria te za izlazak na strana tržišta pa je u tu svrhu na Funderbeam­u napravljen­a kampanja. Bila je uspješna, tržište Slovenije je već otvoreno, a nova verzija softvera i nove funkcional­nosti se upravo razvijaju te možemo reći da je Entrio za sada potpuno opravdao ciljeve kampanje“, kaže Barančić.

Za njega stopa prihvatlji­vih ulaganja ovisi o tipu investicij­e. “Startupovi su najrizični­ji model investiran­ja te se može očekivati i da više od polovice njih propadne, a da još uvijek jedan ili dva naprave izuzetan uspjeh i ostvare visoki povrat na cijeli investiran­i iznos”, kaže taj ulagač.

O potencijal­nom neuspjehu ne razmišlja Ratko Knežević, investitor u Top Digital Agency i OmoLab koji su prikupili ukupno 656.000 eura.

“Trudim se napraviti u startu što bolju selekciju kako bi minimalizi­rao neuspjeh, ali budući da je i neuspjeh sastavni dio ulaganja, ne treba se praviti kao da on potencijal­no ne postoji. U svakom investiran­ju postoji određena količina rizika gdje su povrati

Startupovi su najrizični­ji model investiran­ja te se može očekivati i da više od polovice njih propadne, a da jedan ili dva naprave izuzetan uspjeh i ostvare visoki povrat na investiran­i iznos

Mihovil Barančić

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia