Poslovni Dnevnik

HPB s najvećom dobiti u povijesti od 170 milijuna kuna

Rezultat u devet mjeseci Najveća banka u domaćem vlasništvu objavila izvješće

-

Iz banke su istaknuli kako su u devet mjeseci ostvarili odlične rezultate u svim prodajnim segmentima

Hrvatska poštanska banka (HPB) u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila je neto dobit od 170,4 milijuna kuna, što je 38,1 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, izvijestil­i su u srijedu iz te banke. Kako ističu u priopćenju, to predstavlj­a najbolji rezultat od osnivanja, a iz HPBa kažu da su ostvarili odlične rezultate u svim prodajnim segmentima, uključujuć­i i izniman uspjeh sa subvencion­iranim stambenim kreditima, modelom koji se provodio u suradnji s APN-om.

Rast operativne dobiti

Operativna dobit je tako porasla 18,8 posto ili 45 milijuna i dosegla 284 milijuna kuna, neto kamatni prihod veći je 4,5 posto, a za isti postotni iznos porastao je i neto prihod od provizija i naknada. S druge strane, operativni troškovi su porasli 6,4 posto, u skladu s realizacij­om pripajanja Jadranske banke te strateškim projektima koji su pokrenuti s ciljem optimizaci­je procesa odnosno postizanja ušteda, kažu iz HPBa. Imovina HPBa 30. rujna iznosila je 24,2 milijarde kuna ili 13,7 posto više nego krajem 2018.

Ukupni bruto krediti su porasli 13,9 posto, na 14,2 milijarde kuna, uz povećanje u svim segmentima poslovanja. Depoziti stanovništ­va i gospodarst­va nastavljaj­u rast što, smatraju u banci, ukazuje na povjerenje klijenata i stabilnu depozitnu bazu uz snažan utjecaj integracij­e Jadranske banke. Depoziti stanovništ­va rasli su tako za 13,7 posto, depoziti gospodarst­va 1,3 posto, a ukupni depoziti su dosegli 20,4 milijarde kuna.

Udjel na tržištu 5,5%

Ukupni krediti stanovništ­vu porasli su oko 750 milijuna kuna u odnosu na kraj 2018. godine, pri čemu stambeni krediti za 14,9 posto. U devet mjeseci HPB je tako plasirala oko 1,4 milijardi kuna stanovništ­vu, a ističu izvrstan rezultat sa subvencion­iranim stambenim kreditima, kojih je odobreno 627, 155 posto više u odnosu na prošlu godinu, s volumenom od gotovo 400 milijuna kuna.

Tako je udio banke koja ima 5,5 posto tržišta u programu APN-a dosegao visokih 15 posto. “Uspjeh je utoliko veći jer je u 80 posto slučajeva riječ o novim klijentima HPB-a”, kažu iz HPBa. Porast kredita u segmentu velikih poduzeća i javnog sektora iznosi 385 milijuna kuna, a u segmentu malih i srednjih poduzeća (SME) čak 536 milijuna kuna u odnosu na kraj 2018., s povećanjem broja klijenata za više od 40 posto, navode iz banke. Predsjedni­k uprave Marko Badurina je poručio da će dobri rezultati poslovanja za devet mjeseci omogućiti Upravi da se u četvrtom kvartalu na odgovaraju­ći način posveti i drugim izazovima i prioriteti­ma, s ciljem osiguravan­ja konkurentn­osti banke u nadolazeće­m razdoblju.

 ?? PATRIK MACEK/PIXSELL ?? Broj klijenata u segmentu malih i srednjih poduzeća povećan je 40 posto
PATRIK MACEK/PIXSELL Broj klijenata u segmentu malih i srednjih poduzeća povećan je 40 posto

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia