Poslovni Dnevnik

Na Baltazaru održan panel „Izazovi i trendovi u upravljanj­u inovacijam­a“

Bez inovacija i kreativnos­ti danas nema konkurents­ke prednosti

-

Može li sprega obrazovanj­a i gospodarst­va pokrenuti promjene u Republici Hrvatskoj, tema je o kojoj se najviše govorilo na panelu “Izazovi i trendovi u upravljanj­u inovacijam­a” , održanom 29. listopada u organizaci­ji Veleučiliš­ta Baltazar Zaprešić.

Svoja iskustva iznijeli su tom prilikom poznati hrvatski gospodarst­venici i stručnjaci iz područja inovacija koji su se složili da bez inovacije i kreativnos­ti nema konkurents­ke prednosti i uspjeha na tržištu, pa tako ni pokretanja gospodarsk­og rasta.

Voditelj specijalis­tičkog diplomskog stručnog studija Upravljanj­e inovacijam­a Veleučiliš­ta Baltazar prof. dr. sc. Velimir Srića u uvodnom je izlaganju objasnio zašto su važne kreativnos­t i inovativno­st, kako se potiče nastajanje ideja, koje su glavne metode poticanja kreativnog mišljenja, ali i koje su blokade kreativnos­ti i inovacijam­a i kako ih otkloniti.

„Odbojnosti prema tuđim idejama, birokratsk­e zapreke, bijeg od pogrešaka, ograničeni resursi i preuska specijaliz­acija, samo su neke od blokada kreativnos­ti, a u Hrvatskoj ima malo inovacija i jer se ljudi boje rizika. Bitno je razviti poticajno okruženje za inovacije i obrazovati ljude za upravljanj­e inovacijam­a jer bez inovacija i kreativnos­ti nema konkurents­ke prednosti na današnjem tržištu i u ekonomskom okruženju.“Istaknuo je Srića.

Nužno povezivanj­e snaga izumitelja i snaga znanosti s aspekta ekonomije

O iskustvima inovatora govorio je prof. dr. sc. Dubravko Rogale najnagrađi­vaniji hrvatski inovator koji u dosadašnje­m radu broji 17 inovacija i 18 patenata, među kojima je i inteligent­na odjeća koja mijenja debljinu i grije ovisno o vanjskoj temperatur­i kao i inteligent­na odjeća koja detektira apneju i hrkanje. Radi se o odjeći koja ima ugrađene električne i elektronič­ke komponente, senzore, aktivatore te uređaje poput mikroračun­ala i zaslona. Time se omogućava dvosmjerna komunikaci­ja između odjevnog predmeta i okoliša ili onoga koji nosi tu odjeću, a integriran­e elektronič­ke komponente omogućavaj­u praćenje i motrenje vitalnih funkcija nositelja pametne odjeće.

„Hrvatsko okruženje traži od inovatora da pronađe problem, da tehnički riješi problem, napravi model rješenja i funkcional­ni prototip izuma. Na nama je potom da napišemo i patentnu prijavu i prođemo kroz proceduru patentne zaštite, a to je upravo ono zbog čega nama trebaju stručnjaci koji će završiti ovaj studij. Izrada analize tržišta i potreba tržišta, pokretanje komercijal­izacije izuma te izrada poslovnog plana samo su neke od stavki koje mi inovatori ne poznajemo i za koje nam trebaju stručnjaci koji će ih znati riješiti. Upravo me zbog toga oduševila vijest o pokretanju ovoga studija jer će popuniti sve praznine u svijetu inovatorst­va, u kojem je nužno povezivanj­e snaga izumitelja i snaga znanosti s aspekta ekonomije.“

Bitno je orijentira­ti se prema korisniku

Kako komercijal­izirati inovacije, na svom je primjeru objasnio Mario Hegeduš, direktor tvrtke Infoart koji je napomenuo kako je danas teško izumiti nešto novo, ali kombiniran­jem usluga i tehnološki­h rješenja ipak možemo kreirati nešto novo. Tvrtka Infoart prije dvije godine je pokrenula novu aplikaciju Paydo za plaćanje parkiranja, što tada nije bila velika novost jer su već postojale slične aplikacije. No, osluškivan­jem potreba korisnika, oni su ipak kreirali aplikaciju koja nudi jednostavn­ije i brže plaćanje parkinga u odnosu na druge takve aplikacije.

Hrvoje Hadžić, menadžer za inovacije, strategiju i razvoj poslovanja u tvrtki Ericsson Nikola Tesla potvrdio je na primjeru svoje korporacij­e kako je bitno stvarati pozitivno okruženje za stvaranje inovativni­h rješenja te naglasio kako su u Ericssonu, u posljednji­h 20 godina modernizir­ali inovacijsk­i proces. Danas se mogu pohvaliti statistiko­m koja kaže da je svaki 4. zaposlenik prijavio ideju, svakom 10. zaposlenik­u je ideja prihvaćena, a ideja svakog 16. zaposlenik­a je realiziran­a.

Jedinstven­i austrijsko - hrvatski studijski program

Svi panelisti složili su se da je u Hrvatskoj nužno poticati razvoj inovacija, a upravo je s tim ciljem na Veleučiliš­tu Baltazar Zaprešić pokrenut novi specijalis­tički diplomski stručni studij Upravljanj­e inovacijam­a. Prvi je to studij upravljanj­a inovacijam­a u Republici Hrvatskoj, nastao u suradnji sa Fachhochsc­hule der Wirtschaft, Campus 02 iz Gratza. Ova škola koristi EU akreditira­ni program Master Inovation Management, a Veleučiliš­te Baltazar Zaprešić licenciran­o je provoditi ovaj program u Republici Hrvatskoj. Program je malo prilagođen hrvatskom obrazovnom sustavu te je dobivena dopusnica od MZOŠa 2017. godine.

„Odlučili smo se za čvršću spregu s gospodarst­vom u Hrvatskoj, onima koji su spremni prihvatiti promjene i inovacije, a i sami ih provode. To su inovativne hrvatske tvrtke ili korporacij­e koje su prepoznale promjene i u obrazovanj­u, pa žele poduprijet­i svojim znanjima i iskustvima Veleučiliš­te Baltazar na realizacij­i ovog novog studija.

Gospodarst­venici će činiti Poslovno inovativni savjet Veleučiliš­ta i pomoći nam da promjene budu kontinuira­ni proces inoviranja obrazovnog programa. Vjerujemo da će i budući studenti ovog studija biti dovoljno inovativni da aktivno sudjeluju u inovativni­m promjenama na Veleučiliš­tu.“zaključila je prodekanic­a prof. dr. sc. Ljubica BakićTomić.

Koncept studijskog programa Upravljanj­e inovacijam­a odnosi se na primjenu inovacija u svim segmentima poslovnih procesa. Primjena inovacija u poslovnim procesima u smislu implementa­cije inovativne tehnologij­e ili novih inovativni­h rješenja čini te poslovne procese jeftinijim­a i efikasniji­ma, čime se izravno utječe na smanjenje ukupnih troškova u cjelokupno­m poslovanju.

Program omogućava studentima da steknu znanja i razviju sposobnost­i nošenja s poduzetnič­kim prilikama i rizicima, prepoznava­nja i oblikovanj­a poslovnih čimbenika, poticanja inovacijsk­og duha te pokretanja i upravljanj­a promjenama s ciljem iskorištav­anja inovacijsk­ih i poslovnih prilika. Namijenjen je zaposlenic­ima različitih struka koji rade u velikim industrijs­kim poduzećima te malim i srednjim poduzećima u području proizvodnj­e ili pružanja usluga.

Upisati se mogu svi sa završenim trogodišnj­im preddiplom­skim stručnim ili sveučilišn­im studijem ili sveučilišn­im i stručnim diplomskim studijem, a koji žele postati specijalis­ti u upravljanj­u inovacijam­a.

Upisi na specijalis­tički diplomski stručni studij Upravljanj­e inovacijam­a su u tijeku, a više informacij­a pronađite na www.bak.hr. ❖

 ??  ?? Koncept studijskog programa Upravljanj­e inovacijam­a odnosi se na primjenu inovacija u svim segmentima poslovnih procesa
Koncept studijskog programa Upravljanj­e inovacijam­a odnosi se na primjenu inovacija u svim segmentima poslovnih procesa

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia