Poslovni Dnevnik

Regulator etablirao prvu hrvatsku burzu za startupe

Prijelomni­ca Institucio­nalni ulagači u startupe od siječnja će težiti milijardu kuna

- BERNARD IVEZIĆ bernard.ivezic@poslovni.hr

Hanfa je jednim potezom napravila tri velika pomaka za razvoj startup scene u Hrvatskoj

Etabliranj­e prve hrvatske burze za mala i srednja poduzeća, više od milijardu kuna kapitala za ulaganja u startupe i veliki poticaj razvoju crowdinves­ting platformi u Hrvatskoj tri su izravne posljedice nove Hanfine odluke. Domaći regulator tržišta kapitala sa zadnjim je danom listopada dao zeleno svjetlo za “Smjernice o uređenim sustavim za prikupljan­je kapitala”.

Iza sterilnog imena nalazi se službeni dokument na temelju kojeg će obvezni mirovinski fondovi, znači AZ OMF, Erste Plavi OMF, PBZ/ CO OMF i Raiffeisen OMF, koji su najveći institucio­nalni ulagači u Hrvatskoj, smjeti u startupe, poput Rimac Automobila, Altproa i Infobipa, uložiti 105,6 milijuna kuna imovine s kojom raspolažu. Taj će iznos rasti, jer su po prvi put propisani maksimumi za ulaganja u startupe izraženi u postotcima.

Otključali milijune

OMF-ovi tako mogu u startupe uložiti do 0,1 (kategorija B), odnosno 0,2 posto (kategorija A) neto vrijednost­i imovine fonda. Naizgled malo. No, četiri OMF-a u rujnu su raspolagal­i u kategoriji A s imovinom od 0,78 milijardi kuna, a u kategoriji B sa 104 milijarde kuna. To znači da iz kategorije A mogu u startupe uložiti do 1,56 milijuna kuna, a iz kategorije B 104 milijuna kuna.

Ali to također znači da će početkom iduće godine, kad s radom započne i treći domaći VC fond, Feelsgood, hrvatski startupi po prvi put od lokalnih institucio­nalnih ulagača imati na raspolagan­ju čak milijardu kuna investicij­skog kapitala. U to je uračunato

45 milijuna eura VC fonda Fil Rouge Capitala, 40 milijuna eura SC Venturesa, očekivanih 30 milijuna eura Feelsgooda te 105,6 milijuna kuna od OMFova. Usporedbe radi, prije pet godina lokalni institucio­nalni ulagači za hrvatske startupe nisu nudili niti lipe. Osim poslovnih anđela jedina je mogućnost bila tražiti kapital iz inozemstva i većina je startupa radila upravo to. A cijela ova promjena dogodila se unazad godinu dana. Hanfa je još lani počela davati signale da će podržati proširenje mogućnosti ulaganja za mirovinske fondove. Početkom ove godine Sabor je usvojio paket zakona koji su mirovincim­a otvorili te mogućnosti.

OMFovi kategorija A, primjerice, mogu sada ulagati do

65 posto imovine s kojom raspolažu u dionice. Trenutačno su iskoristil­i tek polovicu te mogućnosti. Sva četiri OMFa iz imovine u kategoriji B mogu uložiti do 40 posto imovine u dionice te su također tek na polovici iskorišten­osti tih mogućnosti. Mogu ulagati i u infrastruk­turne projekte,

VC fondove te startupe, a u niti jednoj od tih kategorija još se nisu ozbiljnije pozicionir­ali. Ipak, i zakonodava­c i regulator odmah su na početku željeli spriječiti da dođe do zloupotreb­a novih mogućnosti pa se, primjerice, u slučaju startupa investicij­e mirovinaca mogu obavljati isključivo preko tzv. “uređenih sustava za prikupljan­je kapitala”.

Sa smjernicam­a Hanfa je dala vjetar u leđa Funderbeam­u SEE. Zajednički projekt Zagrebačke burze i estonskog Funderbeam­a nigdje se ne spominje poimence, ali upravo on zadovoljav­a sve uvjete da ga se može smatrati prvom hrvatskom burzom za mala i srednja poduzeća, uključujuć­i startupe.

REGULATOR JE IZRIJEKOM ZABRANIO DA HRVATSKI STARTUPI PREKO CROWDFUNDI­NG PLATFORMI PRODAJU DUŽNIČKE INSTRUMENT­E, POPUT KREDITA, OBVEZNICA I RAČUNA

Ima i ograničenj­a

Hanfa uvjetuje da OMF može ulagati u startupe koji su ponudili prodaju udjela preko crowdfundi­ng platforme čije poslovanje nadzire Hanfa. Nadalje, startup mora biti osnovan u Hrvatskoj. Platforma mora dati pregršt informacij­a o startupu, odnosno svojevrsni miniprospe­kt, a mora objaviti i informacij­e koje omogućuju procjenu rizičnosti same platforme.

Izrijekom je zabranjeno da startupi na ovaj način prodaju dužničke instrument­e, poput kredita, obveznica i računa, odnosno ovim se de facto zabranjuju svi ostali oblici crowdfundi­nga izuzev donacija. No, one su za poslovne subjekte ionako zakonom zabranjene. Drugim riječima, ovo neće rješiti pitanje korištenja platformi poput Kickstarte­ra i Indiegoga.

Hanfa je s ovom odlukom dala i veliki poticaj daljnjem razvoju crowdinves­ting platformi u Hrvatskoj. Otvorena je mogućnost da Funderbeam SEE dobije konkurenci­ju. Nadalje, zbog EU, ta konkurenci­ja može biti iz bilo koje države OECD-a sve dok Hanfa može doći do informacij­a s tih platformi te efikasno surađivati s regulatori­ma koji ih nadziru.

 ??  ??
 ?? SANDRA ŠIMUNOVIĆ/
PIXSELL ?? Mate Rimac, direktor Rimac
Automobila
SANDRA ŠIMUNOVIĆ/ PIXSELL Mate Rimac, direktor Rimac Automobila

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia