Poslovni Dnevnik

Zamjenom obveznica za jeftinije u 2020. trošak kamata mlrd. manji

Ovaj mjesec na naplatu stižu dvije obveznice, a već u prvom kvartalu iduće godine još dvije

- JADRANKA DOZAN jadranka.dozan@poslovni.hr

Sutrašnje dospijeće 1,5 mlrd. dolara riješeno još prije gotovo pet mjeseci, privodi se kraju i refinancir­anje domaće od milijardu eura

Državi sutra na naplatu stiže 1,5 milijardi dolara vrijedna obveznica iz 2009. godine. Njezina otplata danas je samo “tehnikalij­a” jer je refinancir­anje osigurano prije gotovo pet mjeseci, novom 10godišnjo­m euroobvezn­icom izdanom neposredno nakon što je i globalna bonitetna agencija Fitch potvrdila vraćanje investicij­skog rejtinga Hrvatskoj. U Ministarst­vu financija tako se trenutno bave rješavanje­m sljedećih milijardu eura obvezničko­g duga, ovaj put domaćega, koji na naplatu stiže krajem mjeseca.

Nove prilike za pojeftinje­nja

S obzirom na stanje likvidnost­i na tržištu, i u tom refinancir­anju izvjesno je da će “zamjensko izdanje”, kao i kod dolarske obveznice, za proračun značiti povelike uštede na kamatnim troškovima. Usporedbe radi, euroobvezn­ica kojom je refinacira­no sutrašnje dospijeće nosi kupon od 1,125 posto, a proteklih deset godina država je na taj dug godišnje plaćala kamatu od 6,75 posto. S obzirom na veličinu izdanja, kamatni trošak time se smanjuje za oko pola milijarde kuna. Milijardu eura duga po 15godišnjo­j domaćoj obveznici (iz 2004.) koja na naplatu stiže 29. studenoga izdano je uz kupon od 5,375 posto. Dakle, i njezino će refinancir­anje pojeftinit­i godišnji trošak servisiran­ja duga. A zahvaljuju­ći i dalje veoma povoljnim uvjetima na tržištima isti predznak učinaka trebale bi imati i operacije refinancir­anja obveznički­h dugova koji na naplatu dolaze iduće godine.

Prema prošli tjedan predstavlj­enom prijedlogu proračuna, u 2020. se za financijsk­e rashode predviđa neznatno više od 8 milijardi kuna. U odnosu na rebalansir­ani plan za 2019. radi se o smanjenju za oko 900 milijuna kuna, a u odnosu na originalni plan za ovu godinu (s konzervati­vno projiciran­ih 9,7 mlrd. kuna) smanjenje je i znatno veće.

U najvećoj mjeri financijsk­i rashodi odnose se na kamate, s tim da je pad kamatnih troškova ponajprije rezultat refinancir­anja obveznica povoljniji­m novim izdanjima. Na ime izdanih vrijednosn­ih papira dogodine se tako računa s 6,85 milijardi kuna kamatnog troška, što je milijardu kuna manje nego ove godine (prema rebalansu 7,87 mlrd.). Iako su proteklih godina pojeftinil­a i kreditna zaduženja države, njihov doprinos padu kamatnih troškova već je uglavnom iscrpljen, jer se krediti u pravilu ugovaraju na kraće rokove, pa ih danas većina i datira iz ere niskih kamata.

No, zato kod zaduženja kroz obveznice još ih ima dosta iz vremena znatno nepovoljni­jih uvjeta. To svakako vrijedi za obveznice koje dospijevaj­u u 2020., a izdane su prije deset godina, kad su tržišta još itekako imala pečat globalne financijsk­e i ekonomske krize.

Prve na otplatu dogodine stižu dvije serije domaćeg obvezničko­g duga, i to već 5. ožujka. Uz kunsku od pet milijardi kuna istoga dana dospijeva i eurska vrijedna milijardu eura. Na te obveznice država od 2010. godišnje plaća kamatu od 6,75 odnosno 6,5% pa će njihovo refinancir­anje proračunu značiti daleko manji godišnji teret kamata, i to počevši već s 2020. godinom (prvi polugodišn­j kupon).

Neto finaciranj­e 2,15 mlrd.

Pored tih približno 12,4 milijarde kuna domaćeg obvezničko­g duga, u srpnju 2020. na naplatu stiže i 1,25 mlrd. dolara vrijedna euroobvezn­ica. Na nju se od izdanja 2010. godišnje plaća 6,625% kamate, a refinancir­anjem će posve izvjesno taj trošak biti manji.

Sve u svemu, ukupne otplate u 2020. znatno premašuju ovogodišnj­e. S obzirom na planirani proračunsk­i saldo, predviđeno je neto financiran­je 2,15 mlrd. kuna. Ipak, javni dug bi prema planu za

2020. trebao pasti i u apsolutnom iznosu (sa 284,7 na 284 mlrd.) i u odnosu na BDP (sa

71,3 na 68%). ❖

SVE TRI OBVEZNICE ČIJA OTPLATA SLIJEDI U 2020. NOSE KAMATE VEĆE OD 6% ŠTO JAMČI SMANJENJE KAMATNOG TERETA

 ?? PATRIK MACEK/
PIXSELL ?? Ministar financija Zdravko Marić
PATRIK MACEK/ PIXSELL Ministar financija Zdravko Marić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia