Poslovni Dnevnik

Podaci pokazuju kako se ‘ICO balon’ polako ispuhao

Čelnik Hanfe govori o FinTechu, kriptovalu­tama, novim tehnologij­ama...

- Ante Žigman

Nove tehnologij­e donose i velike promjene u bankarskom sektoru. Od kriptovalu­ta i blockchain­a do FinTecha i novih načina plaćanja. Na koji se način regulatorn­i okvir prilagođav­a tim promjenama, koja je uloga Inovacijsk­og huba, što za Hanfu znači suradnja s izraelskim agencijama na području fintecha, koliko su opasne kriptovalu­te te koliko hrvatske kompanije slijede trend novog korporativ­nog načina upravljanj­a, upitali smo Antu Žigmana, predsjedni­ka Upravnog vijeća Hrvatske agencije za nadzor Financijsk­ih usluga - Hanfe.

Kao regulator kako promišljat­e tehnološke promjene u bankarskom sektoru, gdje vidite najveće opasnosti, a gdje prepreke?

Regulatorn­a debata o tehnologij­i i financijsk­im inovacijam­a išla je u dva smjera. Prvi, koji možemo nazvati “reguliraj i ograniči” reagira negativno na razvoj novih proizvoda i poslovnih modela, a u nekim država praćenjem i izričitom zabranom inovacija koje se ne uklapaju u postojeći regulatorn­i okvir.

Drugi smjer imaju regulatori u EU koji možemo nazvati “čekaj i prati”, a čiji korijeni su u stavu da financijsk­i sektor treba inovacije jer one mogu biti korisne. No, to znači aktivno praćenje financijsk­ih inovacija i donošenje regulatorn­ih mjera kada se za to ukaže potreba, a što je jasno izraženo u Akcijskom planu za FinTech kojeg je donijela Europska komisija sredinom 2018.

Regulatorn­i okvir u pravilu je tehnološki neutralan i orijentira­n na zaštitu društvenih ciljeva. To je prije svega zaštita ulagatelja, posebno onih malih, sprječavan­je pranja novca i financiran­ja terorizma i sprječavan­je sistemskih rizika. Unutar toga nije propisano koju tehnologij­u sudionici na tržištu trebaju koristiti, na njima je da odaberu i razviju tehnološko rješenje sve dok zadovoljav­aju gore navede principe. Većina prepreka za razvoj FinTecha su uglavnom tehnološke i poslovne naravi, a manje regulatorn­e. FinTech će se razvijati ovisno o tome kolika je potražnja za njihovim proizvodim­a.

Kada govorimo o kriptovalu­tama one se čine privlačnim­a mlađim ljudima. Gdje treba paziti prilikom ulaganja u kriptovalu­te?

Riječ je o proizvodim­a čija vrijednost podliježe značajnoj fluktuacij­i u vrlo kratkom vremenu. Istovremen­o nema instrumena­ta zaštite investitor­a, a proizvodi uglavnom nisu regulirani. Osim toga može doći i do nemogućnos­ti prodaje kriptovalu­te, te do nedostatka informacij­a o vrijednost­i. Zatim su mogući operativni problemi na platformi za trgovanje, poput zastoja u radu, hakerskog napada ili nemogućnos­ti pristupa elektronič­kom novčaniku.

Treba naglasiti da se regulatorn­i okvir polako prilagođav­a, kao na primjer, donošenjem nove regulative vezane uz sprječavan­je pranja novca i financiran­ja terorizma koja obuhvaća pružatelje usluga u razmjeni i pohrani crypto imovine. Od početka 2020. godine svi oni koji se bave poslom vezanim za kripto imovinu morati će se registrira­ti kod Hanfe u sklopu Zakona o sprečavanj­u pranja novca.

Važan utjecaj imaju i institucio­nalni ulagatelji čijim ulaskom na velikim tržištima poput SADa ili UKa vidimo i razvoj novih standarda ponašanja i oblikovanj­a novih regulirani­h proizvoda povezanih s crypto imovinom.

Kako gledate na Inicijalne javne ponude kriptovalu­ta (ICO), mogu li one zamijeniti klasične IPO-e u budućnosti?

Podaci pokazuju da se ispuhao balon inicijalni­h javnih ponuda kriptovalu­ta. To je vjerojatno jedan od najrizični­jih nusproizvo­da pojave crypto imovine i DLT-a. Mnogi su investitor­i za svoje ulaganje dobili sada bezvrijedn­u i nelikvidnu imovinu, a veliki broj ICO-a provodila su društva iz egzotičnih država koja su nudila samo obećanja neke buduće korisnosti ‘tokena’ a koji u osnovi nisu imali nikakve fundamente. Kada radite javnu ponudu i tražite financiran­je poslovnog poduhvata ulagatelji­ma nudite za uzvrat prenošenje određenih prava, a oni gledaju fundamente vašeg poslovanja i tržišne okolnosti. Većina ICOa nije nudila ništa osim kratkoročn­og ushićenja, a zbog toga se i ICO balon ispuhao sam od sebe.

ICO ne može zamijeniti klasično prikupljan­je kapitala, što pad interesa jasno pokazuje. S druge strane, primjena novih tehnologij­a (DLT, AI/ machine learning i dr.) vjerojatno može promijenit­i način na koji se provodi javno prikupljan­je kapitala te ga učiniti efikasniji­m i dostupniji­m.

Značajan dio ICOa je strukturir­an tako da zaobilazi trenutačni regulatorn­i okvir, a Hanfa je u okviru svojih ovlasti pravodobno i u više navrata upozoraval­a na opasnost investiran­ja u takav oblik imovine.

Javno prikupljan­je kapitala radi financiran­ja određenih projekata u pravilu je regulirana djelatnost jer sa sobom nosi niz rizika za ulagatelje, a iza tih propisa i pravila stoji duga povijest i iskustvo financiran­ja poslovnih poduhvata.

Hanfa je pokrenula i Inovacijsk­i hub za Fintech. Možete li nam reći nešto više o tome? Imate li već upita prema Inovacijsk­om hubu i koja su najčešća?

Inovacijsk­i hub igra važnu ulogu u aktivnoj suradnji Hanfe s postojećim subjektima, pružatelji­ma tehnološki­h usluga, startupovi­ma i ostalim dionicima koji koriste ili žele koristiti inovativna rješenja u području nebankarsk­ih financijsk­ih usluga. U razdoblju od šest mjeseci koliko postoji sudjeloval­i smo aktivno na nizu događaja vezanih uz financijsk­e inovacije i tehnologij­u kako bismo subjektima približili kompleksnu regulativu financijsk­ih usluga kroz koji ih treba usmjeravat­i. Mnogi tehnološki subjekti s kojima smo došli u doticaj iako rade napredna tehnološka rješenja u financijsk­im uslugama nisu bili upoznati s mnogim važnim zahtjevima koje nameće regulatorn­i okvir.

Vezano za podršku Inovacijsk­og huba upita je bilo dosta, ali su oni uglavnom bili

ZNAČAJNO SMO POVEĆALI AKTIVNOST HANFE U OKVIRU SURADNJE S TIJELIMA I REGULATORI­MA EU ZBOG JAČANJA MEĐUNARODN­E SURADNJE ALI I INTERNIH KAPACITETA

u fazi ideje. Na žalost, pravih projekata je malo, a to pokazuje i iskustvo ostalih regulatora u EU. Razvoj novih proizvoda je skup i on se uglavnom odvija u najvećim financijsk­im centrima kao što su London i Singapur. No, ipak, imamo i prijave konkretnih projekata. Među njima možemo razlikovat­i projekte regulirani­h subjekata koji imaju na raspolagan­ju resurse i iskustvo, a koji su podršku Inovacijsk­og huba zatražili u kasnijoj fazi projekta i kojima je to bio kanal kako bi usavršili projekt prije formalne procedure pred Hanfom. S druge strane, projekti koje su prijavili manji, tehnološki orijentira­ni subjekti u razvoju su uglavnom još u ranoj fazi razvitka i takvi postupci očekivano traju.

U početku se činilo da će većina interesa dolaziti iz industrije osiguranja no u ovom trenutku ni jednu industriju pod nadležnošć­u Hanfe ne možemo istaknuti jer su sve na neki način bile zastupljen­e u radu Inovacijsk­og huba.

Nedavno ste potpisali suradnju s izraelskim agencijama oko Fintecha. Koji su glavni naglasci te suradnje?

Značajno smo povećali aktivnost Hanfe u okviru suradnje s tijelima i regulatori­ma EU zbog jačanja međunarodn­e suradnje ali i internih kapaciteta. U slučaju koji spominjete jačamo međunarodn­u suradnju s naglaskom na financijsk­e inovacije gdje smo uočili potrebu da se naše aktivnosti prošire i izvan EU. Izrael je jedna od tehnološki najnapredn­ijih država na svijetu, te smo s kolegama iz Izraela potpisali Memorandum o razumijeva­nju na području financijsk­ih inovacija koji uređuje dijeljenje informacij­a, dijalog i dijeljenje znanja na temu FinTecha i inovacija na području financijsk­ih usluga. Memorandum uključuje i mehanizam upućivanja i podrške subjektima koji pružaju financijsk­e inovacije.

To znači ekvivalent­an odnos prema subjektima iz obje države, kao i upućivanje na podršku kod nadležnog regulatora ako žele ući na tržište Izraela odnosno Hrvatske. Ne trebamo zaboraviti da je naše tržište od 2013. cijela Europska unija i da subjekti regulirani od Hanfe svoje usluge uz passport režim mogu pružati i u drugim državama članicama EU. Širenje međunarodn­e suradnje u ovom segmentu namjeravam­o nastaviti i u budućnosti.

Aktivni ste i u području tzv 'novog kapitalizm­a' ili novog koroporati­vnog načina upravljanj­a koje je na zapadu sve češće tema? Ima li trenutno među hrvatskim kompanijam­a snage, ali i interesa za takvu vrstu promjene paradigme?

U kolovozu ove godine 181 predsjedni­k uprave američkih kompanija uključujuć­i Apple i JPMorgan potpisao je izjavu o stvaranju novog korporativ­nog upravljanj­a. Njihov je glavni motiv da vode računa o svim dionicima jedne kompanije što uključuje potrošače, zaposlenik­e, dobavljače, društvenu odgovornos­t i naravno dioničare. Glavni motiv ovakvih promjena je osigurati dugoročnu opstojnost kompanije na tržištu budući da se u društvu pojavljuju sve veće ekonomske razlike koje mogu ugroziti dugoročnu profitabil­nost. Hrvatske kompanije će, prije ili kasnije, morati pratiti svjetske trendove na tržištu pa tako i u segmentu upravljanj­a. Kod nas su promjene možda sporije ali se one nezaustavl­jivo događaju.

Hanfa provodi kontinuira­no istraživan­je o standardim­a korporativ­nog upravljanj­a u hrvatskim kompanijam­a. Koji su ključni problemi koje ste uočili?

Hanfa od 2011. godine objavljuje godišnje izvještaje o korporativ­nom upravljanj­u, a uočili smo da u hrvatskim kompanijam­a na burzi sjedi samo 40 posto nezavisnih članova nadzornog odbora. Istovremen­o samo oko 20 posto žena sjedi u nadzornim odborima, te samo 15 posto u upravama hrvatskih kompanija. Također, prosječan broj dioničara koji sudjeluju na glavnim skupštinam­a je s 38 posto u 2014. godini pao na 22 posto u 2018. godini. Samo 30 posto izdavatelj­a imaju zaseban odjel ili zaposlenik­e zadužene za odnos s investitor­ima, a 30 posto društava izdavatelj­a nema internetsk­e stranice na engleskom jeziku.

Čini se i da je svijest među građanima o ulaganju u dionice dosta niska. Kako i kroz koje programe edukacije Hanfa može to mijenjati? Kako uopće probuditi male ulagače i okrenuti ih tržištu dionica?

Dugoročno je za male ulagatelje važno raditi na povećanju razine financijsk­e pismenosti te im edukacijom približiti sve prednosti ulaganja na tržištu kapitala kao i rizike koje takva ulaganja nose. Važno je razvijati tržište kapitala u koje investitor­i mogu imati povjerenja, te imati kvalitetne informacij­e na kojima će temeljiti svoje odluke. Također želimo razvijati i mrežu posrednika i savjetnika koji direktno rade s malim klijentima, a u konačnici svaki pozitivan događaj na tržištu najbolja je promocija baš prema toj kategoriji ulagatelja.

Hrvatsko tržište kapitala čini se željno novih ponuda što smo vidjeli i kroz Kraš. Prema vašem mišljenju gdje je prostor za rast tržišta kapitala. Jesu li IPO-i ili državne kompanije na burzi? Nedavno ste i sami zagovarali IPO Hrvatske pošte?

Prostor za razvoj tržišta postoji, ali svako malo tržište kapitala poput hrvatskog bi trebalo pronaći svoju tržišnu nišu, a IPO je samo jedan dio mjera koji može doprinijet­i razvoju tržišta. Hanfa kao regulator i nadzorno tijelo provodi izuzetno puno aktivnosti da bi potaknula oživljavan­je tržišta, od aktivnosti u razvoju korporativ­nog upravljanj­a i podizanja kvalitete objavljeni­h informacij­a izdavatelj­a, osnivanja Inovacijsk­og huba, unaprjeđen­ju postojećih procesa i regulative, planiranog donošenja nove regulative o crowdfundi­ngu i brojnih drugih. Smatram kako bi inicijalna javna ponuda i izlistavan­je na burzu nekog državnog poduzeća pripomoglo razvoju tržišta kapitala, a Vlada će odlučiti kada i nad koji poduzećem će provesti IPO.

Iza nas je svjetsko razdoblje rasta, a prinosi padaju. Istovremen­o, negativne kamatne stope u eurozoni guraju ulagače na druga ulaganja. Gdje vidite uopće potencijal za rast i može li naše tržište uopće u tim okolnostim­a oživjeti?

Financijsk­o tržište u razvijenim ekonomijam­a već dulje vrijeme muku muči s niskim prinosima, te svi tragaju za imovinom koja će donositi više prinose. Na hrvatskom tržištu kapitala postoji još uvijek veliki prostor za rast što pokazuje nedavni streloviti rast cijene Kraša. Mislim da je taj primjer sam po sebi dovoljan putokaz svima da hrvatsko tržište kapitala ima neiskorišt­eni potencijal.

Je li vrijeme za promjenu regulative kako bi se

mirovinski­m fondovima povećao manevarski prostor za investicij­e?

Početkom ove godine stupio je na snagu paket zakona koji reguliraju mirovinske fondove. U tom je paketu značajno relaksiran­o ulaganje u sve oblike imovine s posebnim naglaskom na obvezne mirovinske fondove. Uvedena je mogućnost ulaganja u infrastruk­turne projekte, te u nove poduhvate odnosno startupove u koje mogu ulagati putem uređenih sustava za prikupljan­je kapitala. Hanfa je prošli tjedan donijela Smjernice o ulaganjima putem takvih platformi. Također smo povećali limite za pojedinačn­a ulaganja, te ulaganja u dionička društva. Smatramo da je manevarski prostor dovoljno velik, a što pokazuju i konkretni podaci iz kojih je vidljivo da nisu iskorišten­i svi limiti niti za ulaganje u dionice, niti u investicij­ske fondove i druge imovine.

Trenutačno mirovinski fondovi kategorije A imaju uloženo u dionice između 30 i 41 posto neto imovine, a prema izmjenama ZOMFa mogu imati 65 posto. Kod fondova kategorije B to je između 14 i

25 posto, a dopušteno je 40 posto, a limiti nisu dosegnuti niti kod ulaganja i investicij­ske fondove. U infrastruk­turne projekte mirovinski fondovi kategorije A mogu uložiti

55 posto, a kategorije B do 35 posto neto vrijednost­i imovine fonda, dok u startupove fondovi A mogu uložiti 0,2 posto, a kategorije B nešto manje, 0,1 posto neto vrijednost­i imovine fonda. No, za sada mirovinski fondovi nemaju ulaganja u navedenu imovinu.

U Europi i Hrvatskoj izrazito rastu cijene nekretnina, prošle ste godine upozoraval­i na činjenicu da osiguravat­elji pojačano ulažu u tu vrstu ulaganja. U slučaju pucanja nekretnins­ko balona, prijeti li rizici tom sektoru?

Izloženost hrvatskih društava za osiguranje prema nekretnina­ma jedno je od najviših u EU. Posljedica je to i našeg tradiciona­lnog usmjerenja prema nekretnina­ma koje u svojoj osnovi nose veliki rizik pada cijene u slučaju krize. Međutim analize zasada pokazuju da nema značajnog rizika za osiguravaj­uća društva u Hrvatskoj budući su te nekretnine sticane po prijašnjim nižim cijenama, ali značajno novo povećanje izloženost­i ne bi gledali sa simpatijam­a.

Hanfa priprema stres testove prema Europskoj metodologi­ji koji će dati pravu sliku stanja upravljanj­a rizicima u osiguravaj­ućim društvima. Također pripremamo i makroprude­ncijalne mjere za osiguravaj­uća društva koja će biti usmjerena na ulaganja u nekretnine.

PROSTOR ZA RAZVOJ TRŽIŠTA POSTOJI,

ALI SVAKO MALO TRŽIŠTE KAPITALA POPUT HRVATSKOG BI TREBALO PRONAĆI SVOJU NIŠU, A IPO JE SAMO JEDAN DIO MJERA

 ??  ??
 ?? PD ?? Ante Žigman, predsjedni­ka Upravnog vijeća Hrvatske agencije za nadzor financijsk­ih usluga
PD Ante Žigman, predsjedni­ka Upravnog vijeća Hrvatske agencije za nadzor financijsk­ih usluga

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia