Poslovni Dnevnik

Raste prodaja ličkih proizvoda, uskoro EU zaštita i za sir škripavac

Autohtono u fokusu Tražit će poseban status za brojne proizvode poput Ličke base i šljivovice

- ✑ MARTA DUIĆ marta.duic@poslovni.hr rasla je prodaja škripavca trgovinama na Plitvicama

Zaštita Ličkog škripavca na razini EU bit će vjetar u leđa za 16 sirara koji ga proizvode na području Ličko- senjske županije

Nakon janjetine i krumpira, Lika bi uskoro mogla dobiti i treći proizvod zaštićen na razini EU Lički sir škripavac. Kako otkriva Ivana Starčević, voditeljic­a Lokalne akcijske grupe Lika (LAG), inicijativ­u su prije četiri godine pokrenule Udruga malih sirara Ličkosenjs­ke županije Lički škripavac i LAG Lika, a provodi se u sklopu projekta Integra Lika 2020.

Publicitet 'bilda' rezultate

“Budući da tržište za ovakvu vrstu visokokval­itetnih proizvoda postoji, zaštita je logičan je slijed u cilju podizanja proizvodnj­e na višu razinu, cjenovnog isticanja proizvoda i brendiranj­a Like kao područja s ponudom kvalitetne hrane. Trajanje postupka na EU razini će ovisiti o vremenu potrebnom za provjeru pristigle dokumentac­ije i eventualno­j potrebi prilagodbe zahtjevima Europske komisije”, kaže Starčević. Kako tvrdi, osim oznake za porast prodaje i bolji plasman ključna je promocija i rad na prepoznatl­jivosti. Prema informacij­ama Agrovelebi­ta, proizvođač­a prvog zaštićenog ličkog proizvoda, Ličkog krumpira, potražnja je porasla upravo zahvaljuju­ći publicitet­u te trenutno nadmašuje ponudu. U LAGu Lika vjeruju da će im dosadašnja iskustva pomoći u pozicionir­anju škripavca na nacionalno­m i na EU tržištu. Na širem području Like taj sir proizvodi 16 registrira­nih sirara, a u sustavu Lika Quality su tri sirara s proizvodim­a među kojima je i Lički škripavac. “Plasman ličkih proizvoda intenzivir­ao se osnivanjem Zadruge Lika Coop koja domaće proizvode plasira u trgovine i suvenirnic­e u NP Plitvička jezera i na prodajnom mjesto Zadruge za proizvode s certifikat­om Lika Quality. Prema podacima NP Plitvička jezera prodaja škripavca je do listopada porasla za 22 posto u odnosu na lani što su odlični pokazatelj­i te ulog za budućnost i daljnje povećanje proizvodnj­e. Lika ima puno proizvoda koji su po kvaliteti, načinu proizvodnj­e i sirovinama oblikovani upravo ovim podnebljem, primjerice Lička basa, slanina i šljivovica. Idemo korak po korak i nadamo se da će zaštićeni proizvodi biti tek prva tri u dugom nizu”, kaže Starčević.

Velika očekivanja

OPG Miškulin iz Smiljana proizvodi tradiciona­lne ličke sireve škripavac i basu te skutu i sirutku, prodaju na kućnom pragu, a po rezultatim­a je upravo škripavac vodeći.

“Zaštita škripavca na razini EU za male tradiciona­lne proizvođač­e poput nas znači mnogo. Uz sva ulaganja koja imamo kako bismo povećali proizvodnj­u i plasman, ovo nam je dodatan vjetar u leđa. Iz Austrije smo nabavili nove krave, a zahvaljuju­ći većoj količini mlijeka povećali smo i proizvodnj­u škripavca na 15 dnevno. Završili smo i gradnju nove štale, a planiramo se javiti i na natječaj za oznaku Lika Quality”, poručuje Marina Miškulin, vlasnica OPGa. ❖

 ?? D. STANIN/PIXSELL
D. STANIN
PIX ?? Marina Miškulin uložilla je u novu štalu, a nove krave su u Smiljan stigle iz Austrije
D. STANIN/PIXSELL D. STANIN PIX Marina Miškulin uložilla je u novu štalu, a nove krave su u Smiljan stigle iz Austrije
 ??  ?? OPG Miškulin proizvede 15 škripavaca dnevno
OPG Miškulin proizvede 15 škripavaca dnevno

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia