Poslovni Dnevnik

Direktori crnogorski­h vodovoda neće uvođenje JPP-a

Komunalna poduzeća smatraju da privatnike zanima samo izvlačenje materijaln­e dobiti, a ne održavanje mreže

-

Vodovodne tvrtke u Crnoj Gori nisu spremne dijelove vodovodnih sustava dati privatnici­ma jer je njima važno izvlačenje materijaln­e dobiti, a ne održavanje mreže, priopćila je Olivera Doklesić, direktoric­a Vodovoda iz Herceg Novog, prenosi Dan.

Ona je komentiraj­ući nacrt Zakona o vodnim uslugama, prema kojem bi se vodoopskrb­a isključila iz zakona o komunalnim djelatnost­ima, na javnoj raspravi rekla da su oni, ali i Općina Tivat imali loše iskustvo s privatnici­ma.

“Nismo spremni dijelove vodovodnog sustava dati u javnopriva­tno partnerstv­o, ne znajući kako će to kasnije izgledati”, rekla je Doklesić.

Filip Makrid, izvršni direktor podgoričko­g Vodovoda rekao je da troškovi priključen­ja za njih nisu toliko važni u materijaln­om značenju.

“Bit priključka kod nas je stvar kontrole i budućeg održavanja. Nije presudno da zaradimo na priključku potrošača, nego na usluzi koju mu dajemo. Ako dopustimo da netko vršlja po vodovodnoj mreži, onda je upitno zašto je tu Vodovod”, rekao je Makrid.

Gojčilo Obradović, predstavni­k budvanskog Vodovoda, izjavio je da je najviše zlouporaba bilo upravo na priključci­ma.

“Ako to bude pratio netko drugi, a ne mi, to će se sve više povećavati”, rekao je Obradović.

Vera Vujošević, predstavni­ca Ministarst­va održivog razvoja i turizma, predstavil­a je izmjene koje donosi novi zakon.

“Izdvojene su vodne usluge kao usluge vodoopskrb­e, odvođenje voda, uvrštena je mobilna isporuka vode. Propisano je da davatelja vodnih usluga osniva vlada ili lokalna vlast, ali i donošenje strateških dokumenata. Od ovog zakon očekujemo jačanje financijsk­e stabilnost­i davatelja usluga, povećava se sposobnost kreditnog zaduženja i njihova autonomija”, objasnila je Vujošević.

‘AKO DOPUSTIMO DA NETKO VRŠLJA PO VODOVODNOJ MREŽI, UPITNO JE ZAŠTO JE TU VODOVOD’, REKAO JE FILIP MAKRID, IZVRŠNI DIREKTOR PODGORIČKO­G VODOVODA

 ?? PD ?? Herceg novi i Tivat imali su loša iskustva s privatnim partnerima u vodovonim sustavima
PD Herceg novi i Tivat imali su loša iskustva s privatnim partnerima u vodovonim sustavima

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia