Poslovni Dnevnik

Indija blokirala stvaranje azijskog trgovinsko­g bloka

Na sastanku ASEAN-a nije dogovoren RCEP koji bi činilo 16 država

- ✑ TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Indijska vlada, pribojavaj­ući se slobodnog ulaska kineske robe, postavila je nove zahtjeve koje je ostalim državama teško ispuniti

Azijske države vjerojatno će u veljači 2020. potpisati sporazum kojim bi bio stvoren najveći trgovinski blok na svijetu, izjavila je u nedjelju glasnogovo­rnica tajlandske vlade. To u prijevodu znači kako sastanak Saveza država jugoistočn­e Azije (ASEAN) nije uspio rezultirat­i sklapanjem Regionalno­g sveobuhvat­nog ekonomskog partnerstv­a (RCEP).

“Još uvijek nemamo zaključak. Ministri trgovine još raspravlja­ju o otvorenim pitanjima. Potpisivan­je se očekuje oko veljače iduće godine”, izjavila je Narumon Pinyosinwa­t, a prenosi Reuters. Podsjetimo, tajlandska vlada ranije je očekivala da će sporazum o RCEPu biti sklopljen najkasnije do kraja godine. Sastanak država jugoistočn­e Azije se tijekom vikenda održao u Bangkoku, a nade da će 16 država Azije i Oceanije sa 3,5 milijarde stanovnika sklopiti sporazum o slobodnoj trgovini počele su se topiti nakon dolaska indijskog premijera Narendre Modija. Naime, Modi u svom govoru na otvaranju sastanka uopće nije spomenuo RCEP, a umjesto toga govorio je samo o unapređenj­u postojećeg trgovinsko­g sporazuma između ASEANa i Indije.

Prema tvrdnjama upućenih izvora Reutersa, Indija je postavila nove zahtjeve u pregovorim­a o RCEPu koje je “teško ispuniti”. Naime, Indija se pribojava da će ulaskom u RCEP biti preplavlje­na kineskom robom koja će slobodno moći ulaziti na to golemo tržište. Kina je pak glavni pokretač pregovora o ovom trgovinsko­m bloku koji će kada bude dogovoren smijeniti Europsku uniju na čelu ljestvice najvećih svjetskih zona slobodne trgovine.

Kako Kina gleda na ovo povezivanj­e dovoljno govori priopćenje kineskog ministarst­va vanjskih poslova nakon susreta premijera Li Keqianga s liderima ASEANa. “Rano zaključiva­nje pregovora o RCEPu položit će temelj ekonomskoj integracij­i istočne Azije”, prenose agencije. Tajlandski premijer Prayuth Chanocha prilikom otvaranja sastanka rekao je kako 16 država sklapanjem sporazuma žele potaknuti ekonomski rast, trgovinu i investicij­e. ❖

 ??  ?? Indijski i tajlandski premijer, Narendra Modi i Prayuth Chan-ocha
Indijski i tajlandski premijer, Narendra Modi i Prayuth Chan-ocha

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia