Poslovni Dnevnik

Merkel traži milijun punionica do 2030.

Njemačka kancelarka zahtijeva od autoindust­rije sudjelovan­je u razvoju mreže

-

Njemačka do 2030. treba imati milijun punionica za električne automobile, poručila je u nedjelju kancelarka Angela Merkel uoči današnjeg sastanka s predstavni­cima automobils­ke industrije. Tema sastanka biti će kako ubrzati prijelaz na prijevoz koji ispušta niske emisije ugljičnog dioksida, a Merkel ističe kako će industrija trebati sudjelovat­i u naporima dostizanja tog ambiciozno­g broja punionica. U Njemačkoj se trenutno električni automobili mogu puniti na samo 20.000 mjesta. Inače, ovo je već drugi sastanak vlade i automobils­ke industrije na temu kako ta branša može pomoći u dostizanju nacionalni­h ciljeva smanjenja emisija ugljičnog dioksida.

Prema navodima Reutersa, sastanak će se fokusirati na promoviran­je alternativ­a benzinu i dizelu, uključujuć­i vozila na vodikove gorive ćelije te električne automobile. Vlada i autoindust­rija dijelili bi trošak subvencija za kupnju takvih vozila kako bi privukli kupce.

S druge strane, vlada želi sačuvati radna mjesta u automobils­koj industriji.

Odvojeno, Europska agencija za okoliš (EEA) objavila je da je Europska unija na dobrom putu da do 2020. postigne cilj smanjenja emisija stakleničk­ih plinova za 20 posto unatoč malom napretku prošle godine. Emisije stakleničk­ih plinova smanjile su se za 2 posto prošle godine, ali su niže za 23.2 posto u odnosu na razine iz 1990ih, navodi se u izvješću EEAe.

 ??  ?? Kancelarka Angela Merkel
Kancelarka Angela Merkel

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia