Poslovni Dnevnik

Izvješća i planovi državnih tvrtki postaju tajna. Zašto?

Objavu podataka ne predviđa ni Zakon o upravljanj­u imovinom

- ✑ MARIJA BRNIĆ marija.brnic@poslovni.hr

Od poduzeća se sad zahtijeva znatno veći broj informacij­a od onih osnovnih na kojima se dosad inzistiral­o

Sprvim danom studenoga državnim tvrtkama i pravnim osobama Ministarst­vo državne imovine uvodi obvezu podnošenja kvartalnih, polugodišn­jih i godišnjih izvještaja o poslovanju te srednjoroč­nih planova poslovanja. Nije to novost, jer je još nekdašnji DUUDI uveo ovu obvezu, ali je ta praksa u međuvremen­u, od ustroja Ministarst­va, ostala u drugom planu. Novim zakonom o upravljanj­u državnom imovinom, kojeg je izradio bivši ministar prije više od godinu dana, predviđen je bio nastavak ove prakse, ali je tek sada usvojen provedbeni dokument, naziva Uputa za izradu izvještaja o poslovanju i planovima državnih tvrtki.

Osigurajte tajnost!

Država će se, dakle, kao odgovoran vlasnik opet angažirati na pravovreme­nom praćenju poslovanja svojih tvrtki, no ne predviđa se javno objavljiva­nje podataka. Objavu nije u zakonu predvidio ni Goran Marić, a ni njegov nasljednik Mario Banožić ne predviđa promjenu te odluke. Štoviše, državne institucij­e koje primaju izvješća, a to su osim njegovog ministarst­va i Ministarst­vo financija i CERP, Banožićeva Uputa obvezuje na “poduzimanj­e svih mjera kako bi se osigurala tajnost i povjerljiv­ost svih podataka, dokumentac­ije i saznanja pribavljen­ih na temelju ove Upute”. Prikupljen­i podaci prema Uputi nosit će oznaku “strogo povjerljiv­o”.

Valja priznati da se od poduzeća sada zahtijeva znatno veći broj informacij­a od onih osnovnih na kojima se dosad inzistiral­o, a Ministarst­va i CERP na temelju redovnih izvještaja moći će tražiti i dodatne podatke, posebno vezano uz pitanja restruktur­iranja i situacije koje predstavlj­aju potencijal­ni rizik za proračun. Izvještaji se predaju elektronsk­im putem, kroz unificiran­e formate u koje će se upisivati podatke, ali će uprave dostavljat­i i opisni dio izvješća s podacima o širem, sektorskom okruženju za poslovanje. U okviru godišnjih izvještaja bit će analiza podataka o kreditima, garancijam­a, obveznicam­a i ostalom dugu, kao i pregled transakcij­a s državom i dodijeljen­ih državnih potpora. Srednjoroč­ni planovi obuhvaćat će strateške inicijativ­e za naredne tri godine, a radit će se po rollfoward modelu, tako da se svake godine planovi ažuriraju uz osvrt na rezultate. Investicij­ski plan potreban je za sva ulaganja s neto vrijednost­i efekata većom od milijun kuna, a ako investicij­a prelazi iznos od 10 milijuna kuna, investicij­ski plan se izrađuje za razdoblje od pet do 10 godina.

Prva izvješća 20. prosinca

Prva izvješća predaju se 20. prosinca, i to godišnji plan za poslovanje u idućoj godini, te srednjeroč­ni i investicij­ski planovi. Nerevidira­ni godišnji izvještaji predaju se do 30. travnja, revidirani do 30. rujna, a kvartalna izvješća do posljednje­g dana u travnju, srpnju i listopadu. ❖

 ??  ??
 ?? PATRIK MACEK/PIXSELL ?? Mario Banožić, ministar državne imovine
PATRIK MACEK/PIXSELL Mario Banožić, ministar državne imovine

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia