Poslovni Dnevnik

Rasplet u Krašu na čekanju do 23. studenog

Burzovni triler Upravi cijena niska, ali Pivac kompatibil­an s kompanijom

- ✑ SUZANA VAROŠANEC suzana.varosanec@poslovni.hr

Presudit će strategija u kojoj će svaki igrač - Mesna industrija Braća Pivac ili Nebojša Šaranović, pokušati na svoj način osvojiti Kraš

Ponuđena cijena od strane Mesne industrije Braća Pivac (MIBP) je niska. To tvrdi Uprava Kraša u svojem mišljenju koje je jučer objavljeno preko Zagrebačke burze. No, po svim ostalim parametrim­a analiziran­a ponuda, dakle što se tiče namjera u pogledu budućeg poslovanja Kraša, Pivčeva ponuda ocijenjena je u cijelosti kompatibil­nom Krašu.

Uprava smatra da bi sinergija s Pivcem pozitivno djelovala na Kraš te da su Pivčevi strateški planovi podudarni s dugoročnim i kratkoročn­im planovima Kraša.

Što se niske ponuđene cijene tiče, tročlana Uprava Kraša također je unisona. Upravu vodi predsjedni­k Uprave Damir Bulić, a svi članovi uprave smatraju da je ponuđenih

430 kuna po dionici uvećanje tek za manje od jedan posto u odnosu na prosječnu ponderiran­u cijenu dionica Kraša tijekom tri mjeseca koja su prethodila nastanku obveze za objavu ponude (ponderiran­i tromjesečn­i prosjek iznosi

427,05 kuna), dok s druge strane dionica na tržištu trenutno vrijedi 1050 kuna.

Uvjereni u rast

Za Upravu Kraša, ujedno i dioničare, to je okidač zašto neće prihvatiti ponudu, iako dijele uvjerenje MI Braća Pivac da bi sinergija s ostalim društvima u sastavu grupe vrgoračke kompanije, od kojih nijedno nije u tržišnoj utakmici s Krašom, pozitivno djelovala na buduće poslovanje Kraša.

Ponuda Mesne industrije Braća Pivac, međutim, traje ukupno 28 kalendarsk­ih dana, odnosno do 23. studenog. To znači da će se kroz kratko vrijeme u praksi testirati pitanje oko mogućnosti prodaje dionica čak i jeftino po cijeni iz Pivčeve ponude, ali uz oslonac na po nekima ‘glavni osigurač’ za ovakve i slične situacije u vidu članka 16., stavka 7. Zakona o preuzimanj­u trgovačkih društava, sve pod paskom i uz nadgledanj­e Hanfe.

Naime, po navedenom članku izgleda da se jamči dioničaru da ne bi ni tada bio na gubitku, pod uvjetom da ponuditelj nastavi kupovati na tržištu. Namjere Pivca, međutim, vezuju se uz ovladavanj­e tvrtkom, za što se prava prilika na tržištu otvara tek nakon 23. studenog, kada će po općim ocjenama dobiti odriješene ruke, koje do sada nije imao zbog vezanosti s procedurom javne ponude. Kako su u rast Kraša uvjereni, što se navodi i u obrazložen­ju Pivčeve ponude za preuzimanj­e, tako se i procjenjuj­e da će Pivac nastaviti kupovati. U MIBP tvrde, podsjetimo, da Kraš ima snažan potencijal te da uz daljnja ulaganja može ostvariti znatno bolje poslovne rezultate, kao i da bi se daljnji razvoj Kraša kratkoročn­o trebao fokusirati na operativnu efikasnost i povećanje produktivn­osti, uz konsolidac­ijske procese, osuvremenj­ivanje tehnološki­h i upravljačk­ih kapaciteta i procesa.

Nastavak trilera

Kako bilo, nakon 23. studenog očekuje se nastavak velikog burzovnog trilera, u kojem će ključna biti cijena dionice i potezi koji će na tržištu vući dva jaka igrača.

Koji se potezi pripremaju, nitko ne želi nagađati, ali se svakako očekuju i u ciparskoj tvrtki u vlasništvu srpskog tajkuna Nebojše Šaranovića koja je prešla 25% glasačkih prava Kraša. Mesna industrija BP, koja ima oko 32% glasačkih prava, također ima svoje opcije, pa će izgleda presuditi strategija u kojoj će svaki pokušati na svoj način osvojiti Kraš. O tome koje su scenariji mogući, zbog osjetljivo­sti situacije i pravog burzovnog nadmetanja koje dugo nismo imali prilike vidjeti na domaćem tržištu, ozbiljni izvori ne žele špekulirat­i.

Na simboličko­j razini gledano, posrijedi je situacija u kojoj postoji udavača i dva ženika, s tom razlikom da je Pivac do svog udjela u Krašu došao po puno povoljniji­m cijenama. Inače, Pivac zajedno s Kraš ESOPom navodno kontrolira oko 60 posto glasačkih prava. Ako je to točno te s obzirom na Šaranoviće­v udjel koji prelazi 25 posto bitka će se voditi za oko 15 posto slobodnih dionica.

TRENUTNO BRAĆA PIVAC IMAJU OKO

32 POSTO GLASAČKOG PRAVA,A ŠARANOVIĆ JE PREŠAO

25%

 ?? PETAR GLEBOV/
PIXSELL ?? Damir Bulić, predsjedni­k Uprave Kraša
PETAR GLEBOV/ PIXSELL Damir Bulić, predsjedni­k Uprave Kraša

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia