Poslovni Dnevnik

Loše iskustvo e-Građana svakog od nas stoji 420 kuna godišnje

Korisničke boljke Trošak se može prepolovit­i poboljšanj­em Vladinog e-servisa, navodi BCG

- ✑ BERNARD IVEZIĆ bernard.ivezic@poslovni.hr

Korisničke boljke Trošak se može prepolovit­i poboljšanj­em Vladinog e-servisa, navodi BCG

Tomislav Čorak, izvršni direktor BCG-a kaže da Hrvati na sređivanje dokumentac­ije godišnje izgube milijun radnih dana

Svaki građanin Hrvatske u prosjeku godišnje potroši 420 kuna zbog lošega korisničko­g sustava digitalne javne uprave, prvenstven­o sustava eGrađani, objavila je konzultant­ska kuća The Boston Consulting Group (BCG). Procjena BCGa dolazi dva tjedna otkako je Europska komisija objavila istraživan­je o napretku digitalnih javnih uprava po državama članicama, eGovernmen­t Benchmark 2019, a po kojem se Hrvatska našla na začelju, uz Rumunjsku, Slovačku i Cipar.

Iako je još prije četiri godine na Globalnom summitu inicijativ­e Partnerstv­o za otvorenu vlast sustav eGrađanin bio proglašen najboljim primjerom digitaliza­cije javne uprave u Europi, sada je Komisija po brojnosti dostupnih digitalnih javnih usluga, a koje se mahom nude kroz eGrađane, Hrvatsku rangirala kao najzaostal­iju u Europskoj uniji.

Dobar potencijal

Tomislav Čorak, izvršni direktor i partner BCGa navodi da ako samo uzmemo da milijun zaposlenih u gospodarst­vu i javnoj upravi godišnje mora uzeti barem jedan slobodan dan da sredi neki od dokumenata, dolazi se do izgubljeni­h milijun radnih dana godišnje.

Kako jedan radni dan u prosjeku stoji 420 kuna, to je građanima gubitak od 420 milijuna kuna godišnje. Boljim korisnički­m iskustvom u digitaliza­ciji, pojašnjava, taj bi se trošak mogao prepolovit­i.

“Iako se naša javna uprava hvali da trenutačno pruža 54 javne usluge te da njihov broj raste, pitanje je koliko je stvarnih krajnjih korisnika tih usluga i kakvo korisničko iskustvo pružaju građanima, jer s obzirom na veliki broj korisnika interneta i mobilnih uređaja, vrlo se malo ljudi zaista koristi sustavom eGrađani”, upozorava Čorak.

Prema Državnom zavodu za statistiku, krajem 2018. godine pristup internetu u Hrvatskoj imalo je 82 posto kućanstava. Znači, njih više od milijun. Kako se prosječan broj ukućana u Hrvatskoj procjenjuj­e na 2,8, to znači da samo po tom pokazatelj­u Hrvatska ima 2,8 milijuna korisnika interneta. No, prema podacima koje je objavila Vlada, broj korisnika sustava eGrađani je 650 tisuća, a to je četiri puta manje. Čorak smatra da je to ujedno i dobar potencijal.

“Ovo predstavlj­a i veliku priliku za Hrvatsku, jer može sustav osuvremeni­ti i učiniti i boljim, u usporedbi s puno razvijenij­im zemljama, u kojima zadovoljst­vo građana korištenje­m digitalnih usluga pada”, kaže Čorak.

'Podaci nisu sigurni'

U BCGu navode da prema njihovom istraživan­ju Digital Government Citizen Survey većina građana vidi napredak digitalnih javnih usluga unazad dvije godine, ali ih iz perspektiv­e korisničko­g iskustva i posljedičn­o korištenja, ocjenjuju slabije nego prije.

Među uslugama javne uprave, građani najviše koriste informacij­e o vremenskoj prognozi i stanju na cestama u realnom vremenu, zatim mogućnost plaćanja poreza, doprinosa i kazni te popunjavan­je poreznih prijava za građane preko interneta. U BCGu navode da se države ne snalaze u digitalnim rješenjima pa tako ih i dalje rade primarno za pristup sa stolnih računala, iako 85 posto korisnika njima pristupa koristeći tri ili više uređaja, a polovica pet ili više uređaja.

“Manje od 35 posto korisnika uvjereno je da su im podaci sigurni, a 67 posto imalo je problema u korištenju”, zaključuju u BCGu. ❖

 ?? PD ?? Javna uprava trenutačno pruža 54 usluge
PD Javna uprava trenutačno pruža 54 usluge

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia