Poslovni Dnevnik

Kineske dionice povećale vrijednost za 1,4 bilijuna dolara

Zmajev uspon Azijske burze na najvišoj razini u 14 tjedana

- ✑ TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Zmajev uspon Azijske burze na najvišoj razini u 14 tjedana

Kineski mali ulagači vraćaju se na tržište uvjereni kako trgovinski rat neće uništiti tamošnje gospodarst­vo

Za razliku od prošle godine kada je samo vrijednost dionica na Šangajskoj burzi potonula za 2,4 bilijuna dolara čime je među vodećim globalnim burzama došla na začelje, kineska tržišta dionica ove su godine među najboljima na svijetu. Na azijskim su burzama u ponedjelja­k cijene dionica znatno porasle, dosegnuvši najvišu razinu u 14 tjedana, što se zahvaljuje napretku u trgovinski­m pregovorim­a između Kine i SADa. Kako navodi Financial Times, indeks CSI 300 ove je godine povećao svoju vrijednost preko 30 posto.

Obnovljeno povjerenje

Obnovljeno povjerenje domaćih investitor­a u kombinacij­i s neprekinut­im priljevom kapitala stranih ulagača rezultiral­o je povećanjem tržišne kapitaliza­cije burzi u Šangaju i Shenzenu za 1,4 bilijuna dolara tijekom ove godine. Ukupna vrijednost dionica na kineskim

ANALITIČAR­I SMATRAJU

KAKO JE DALJNJI POTENCIJAL RASTA OGRANIČEN, DIJELOM ZAHVALJUJU­ĆI MANJEM OBUJMU POTICAJA PLANIRANIH ZA GOSPODARST­VO

burzama dosegla je 6,8 bilijuna dolara. Rastom od 31 posto mjerilo sastavljen­o od dionica na dvjema kineskim burzama značajno je nadmašilo izvedbu zapadnih pandana.

Postignut konsenzus

Primjerice, američki S&P 500 za ovu godinu bilježi porast od 22,5 posto dok je britanski FTSE 100 ojačao tek 8,5 posto. Čak i kada se uračunaju tečajne razlike, kineski indeks u dolarskom je izrazu porastao više od 28 posto.

Podsjetimo, prošle su godine kineski indeksi pali za četvrtinu uslijed straha investitor­a od posljedica trgovinsko­g rata te mjera vlade u Pekingu koje su smanjile likvidnost u sustavu. Ponovni procvat kineskih dionica tijekom ove godine Margaret Yang, analitičar­ka singapursk­og CMC Marketsa, tumači povratkom malih ulagača koji dominiraju tamošnjim tržištem, a koji smatraju da su dionice trenutno podcijenje­ne. Yang dodaje i kako su strahovanj­a o utjecaju trgovinsko­g rata u Kini oslabila s obzirom da se osobna potrošnja drži na relativno solidnim razinama, a obrisi trgovinsko­g sporazuma s Amerikom ipak se naziru.

Kineska državna agencija Xinhua izvijestil­a je u petak da su dvije zemlje postigle “konsenzus o načelima” u vrlo konstrukti­vnim telefonski­m razgovorim­a. “Ulagači su mnogo više uvjereni u kinesku poziciju u trgovinsko­m ratu i vjeruju da neće uništiti kinesku ekonomiju”, izjavila je Yang za FT. Međutim, Caroline Yu Maurer, voditeljic­a analize kineskih dionica u BNP Paribas Asset Management­u smatra da je daljnji potencijal rasta vrijednost­i relativno ograničen, dijelom zahvaljuju­ći manjem obujmu poticaja planiranih za gospodarst­vo.

"Nema hitne potrebe značajnog labavljenj­a monetarne politike u kratkom roku, posebno ako se trgovinski uvjeti malo poboljšaju”, ocjenjuje Yu Maurer. Fokus ulagača sada se seli na sastanak kineskih i američkih dužnosnika idućeg mjeseca. Prema njezinom mišljenju, negativni ishod pregovora dovest će do prodajnog pritiska.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Kineske burze ove su godine među najboljima na svijetu
SHUTTERSTO­CK Kineske burze ove su godine među najboljima na svijetu
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia