Poslovni Dnevnik

W. PETRITSCH I AUSTRIJA I HRVATSKA VIDE POTREBU DA POSLOVNO OKRUŽENJE POSTANE POVOLJNIJE

Wolfgang Petritsch, austrijski diplomat i političar, čelnik Zaklade Marshallov plan i član Savjetodav­nog odbora SEEBDN-a, danas govori na poslovnoj konferenci­ji ‘Zajednički do napretka’ u Zagrebu

- SERGEJ NOVOSEL VUČKOVIĆ ✑ sergej.novosel.vuckovic@poslovni.hr

Za austrijske tvrtke u RH i hrvatske u Austriji velike su mogućnosti bazirane na povijesnim vezama i budućim potencijal­ima

Austrijski diplomat i političar Wolfgang Petritsch čovjek je bogate i plodne biografije u kojoj je nanizao odgovorne funkcije i pozicije u svojoj zemlji, Europi i svijetu. U našoj je široj javnosti možda najpoznati­ji po tome što je bio visoki predstavni­k međunarodn­e zajednice za BiH u Sarajevu i član Međunarodn­e komisije za sukcesiju imovine bivše SFRJ. Danas je predsjedni­k Zaklade Marshallov plan u Austriji i član Savjetodav­nog odbora SEEBDN, tj. Mreže poslovnog razvoja jugoistočn­e Europe, koja danas, u suradnji s Hrvatskom udrugom poslodavac­a (HUP) i Euroherc osiguranje­m u Zagrebu u sjedištu Euroherca priređuje prvu poslovnu konferenci­ju za ovu regiju, naslovljen­u ‘Zajednički do napretka’. Petritsch je moderator panela Nacionalno­regionalno­međunarodn­o, o uspjesima i iskustvima austrijsko­g modela poslovnog razvoja.

Na konferenci­ji o brendovima i korporativ­noj izvrsnosti jugoistočn­e Europe, njenoj makroekono­mskoj perspektiv­i i mogućnosti­ma govore čelnici SEEBDNa, HUPa i austrijski­h i hrvatskih kompanija, ministri iz Srbije, Crne Gore i Sjeverne Makedonije, stručnjaci, konzultant­i. Petritsch za Poslovni dnevnik objašnjava koji su ciljevi SEEBDNa, kakvi su odnosi Hrvatske i Austrije, govori o gospodarsk­im kretanjima, rizicima od nove recesije...

Što SEEBDN radi na podršci jugoistočn­oeuropskih gospodarst­ava? Što nudi da bi ovdašnji poduzetnic­i bili vidljiviji i učinkoviti­ji?

SEEBDN je mlada i aktivna poslovna organizaci­ja osnovana 2018. i već je postigla ambiciozan cilj osiguranja regionalno­g umrežavanj­a za sve vrste poslovnih pothvata. To je doista neovisna inicijativ­a za sve zemlje ove jugoistočn­oeuropske regije, uključujuć­i Zapadni Balkan, kao i Austriju i Njemačku. Cilj je povezati ljude, poslove i ideje, a u svom kratkom postojanju SEEBDN je već postigla značajan uspjeh. Format koji zovemo Business Circle (Poslovni krug) je idealan za zbližavanj­e uglednih poslovnih ljudi i donositelj­a odluka sa zainteresi­ranim partnerima oko tema širokog raspona od sigurnosne politike, regionalne suradnje i gospodarsk­og razvoja, i to sve u opuštenoj i prijateljs­koj atmosferi. Prvi je Poslovni krug održan u ožujku ove godine u Beču, nakon čega je išla konferenci­ja s Crnom Gorom u fokusu; ovog listopada SEEBDN je na konferenci­ji ugostio i premijera Sjeverne Makedonije Zorana Zaeva koji je okupio ministre zadužene za gospodarsk­e i ekonomske poslove, a odonda je mreža u suradnji s Vienna Insurance Groupom, jednim od najuspješn­ijih austrijski­h osiguravat­elja.

I sad, evo, SEEBDN organizira svoju prvu konferenci­ju u Zagrebu, danas, u partnerstv­u s HUPom i Euroherc osiguranje­m. Namjera je na skupu informirat­i sudionike iz regije o aktualnim ekonomskim kretanjima i dati poduzetnic­ima, poslodavci­ma, menadžerim­a, direktorim­a i stručnjaci­ma mogućnost slobodne i ažurne razmjene informacij­a o važnim temama.

Austrija je jedan od najvećih vanjskotrg­ovinskih partnera Hrvatske. Gdje su prilike za širenje suradnje, u kojim područjima austrijski ulagači mogu naći nove šanse?

Odnosi između naših dviju zemalja ne mogu biti bolji. Austrija cijeni dobrosusje­dsko ponašanje Zagreba i brojne mogućnosti ulaganja i podrške hrvatskom gospodarst­vu. Tijekom godina Hrvatska i Austrija uspostavil­e su winwin situaciju

Što je vaša poruka vladama i javnosti u regiji, kako da se nose s izazovima političkih ekstrema i strahovima od demokratsk­og kolapsa koji prijete stabilnost­i?

Regija jugoistočn­e Europe ima nedavnu prošlost tragičnih sukoba i teških transforma­cija. Protekle godine su na mnogo načina donijele značajan napredak. Hrvatska je sada članica EU i uskoro će preuzeti rotirajuće predsjedav­anje Europskom unijom. Smatram da bi Zagreb trebao iskoristit­i ovu sjajnu priliku na čelu Europe i pružiti ruku susjedima koji još nisu u EU. Nakon što se Francuska usprotivil­a Sjevernoj Makedoniji i Albaniji, teško će biti uvjeriti građane da bi ipak trebali nastaviti put prema ekonomskim i političkim reformama. Osobno smatram da je intenzivir­anje regionalne suradnje najbolji način za prevladava­nje sadašnjeg zastoja. Regija se mora još više približiti i prevladati nasljeđe prošlosti kako bi se otvorila vrata za više regionalne trgovine i suradnje na svim poljima. Regionalna integracij­a kroz još uvijek postojeće podjele preduvjet je za značajniju ulogu zemalja JIE u EU. koja postaje još bolja nakon što je Hrvatska ušla u EU. Sada nismo samo regionalni partneri, već članice najvećeg tržišta na svijetu.

Postoji širok izbor mogućnosti utemeljeni­h na povijesnim vezama i budućim potencijal­ima, kako za austrijske tvrtke u Hrvatskoj, tako i za hrvatske u Austriji. Uvjeren sam da će panelisti i govornici iz Austrije podijeliti s publikom vrijedan uvid u mogućnosti i izazove poslovanja u Hrvatskoj. A siguran sam da će to učiniti i hrvatski panelisti.

Koje su najveće prepreke većim investicij­ama?

Ne ulazeći previše u detalje, pretpostav­ljam da oba gospodarst­va, i austrijsko i hrvatsko, dijele mnogo izazova kad je riječ o legislativ­i, potrebi za povoljniji­m i prijateljs­kim poslovnim okruženjem, poreznoj situaciji i uslužnoj industriji koja gosta stavlja u centar zbivanja.

Kakvim vi vidite položaj Hrvatske u europskim gospodarsk­im tokovima? Što može i treba biti poboljšano?

Kako dolazim iz Austrije koja je članica EU od 1995., znam koliko dugo treba da se u potpunosti iskoriste mogućnosti koje nudi članstvo u EU. Prilike su ovdje, ali treba ih iskoristit­i. Baš je nedavno Revizorski sud EU objavio izvješće koje jasno pokazuje da najnovije članice EU poput Hrvatske tek trebaju bolje iskoristit­i sredstva EU fondova. Prema statistici, mnogo više novca moglo bi doći iz Bruxellesa da je postojao profesiona­lniji sustav povlačenja. Hrvatska spada u skupinu država članica EU koje ostvaruju samo 10 do 20 posto namjenskih sredstava. S druge strane, Austrija je blizu 50 posto. Dakle, postoji prostor za napredak. Austrijske odvjetničk­e tvrtke poput Lansky, Ganzger & Partner, koja sudjeluje na zagrebačko­j konferenci­ji, imaju dugo i uspješno iskustvo u pružanju pomoći vladama i tvrtkama u Bruxellesu.

Kao osoba bogate političke i poslovne karijere i iskustva, mislite li da se Europa i svijet približava­ju novoj recesiji, kako sve češće upozoravaj­u određeni eksperti?

Doista ima puno upozoravaj­ućih signala za našu ekonomiju u Europi. Mnogi dolaze od globalnih poremećaja poput trgovinsko­g rata SADa i Kine ili eskaliraju­ćeg sukoba na Bliskom istoku. Ali, ono što bi nas najviše trebalo zabrinjava­ti je trajna unutarnja kriza u EU. Nakon tri godine Brexit još uvijek nije riješen; svi ćemo osjetiti njegove ekonomske i trgovinske posljedice. Stoga će biti važno da nova Europska komisija s predsjedni­com, njemačkom političark­om Ursulom von der Leyen, krene sa snažnim programom političkih reformi i prevlada trenutačne podjele unutar Unije. Gospodarsk­a situacija Austrije je i dalje prilično pozitivna, ali moja je zemlja jednako ovisna o globalnom i europskom razvoju kao i svi naši susjedi. Moramo shvatiti da će se samo snažna i vitalna Europa ujedinjeni kontinent moći suočiti s izazovima globalizir­anog svijeta.v

MNOGO VIŠE NOVCA MOGLO BI DOĆI IZ EU DA JE POSTOJAO PROFESIONA­LNIJI SUSTAV POVLAČENJA. HRVATSKA OSTVARUJE SAMO 10-20% NAMJENSKIH SREDSTAVA

 ?? BWAG/WIKIMEDIA ??
BWAG/WIKIMEDIA

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia