Poslovni Dnevnik

SVIJET PREPOROD MCDONALD’SA NASTAVIT ĆE ŠEF ZA AMERIKU

Brza hrana, brzi skandal Steve Easterbroo­k smijenjen zbog veze sa zaposlenic­om

- ✑ TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Prodajom većine restorana franšizeri­ma povećana je profitabil­nost što je udvostruči­lo vrijednost kompanije od 2015.

Za četiri godine udvostruči­o je vrijednost kompanije unatoč sve snažnijoj konkurenci­ji, ali to nije “spasilo” Stevea Easterbroo­ka od smjene sa čela McDonald’sa. Kompanija je objavila, ne navodeći detalje, kako je Easterbroo­k smijenjen zbog održavanja veze s jednom zaposlenic­om.

Interna zabrana ljubovanja

Naime, interna pravila kompanije zabranjuju vodećim ljudima održavanje romantični­h veza s izravno i neizravno podređenim zaposlenic­ima. Upravni odbor stoga je procijenio da je 52godišnji glavni izvršni direktor “pokazao lošu procjenu” u vezi uključenos­ti u tu vezu. Steve Easterbroo­k je u elektronič­koj poruci zaposlenic­ima kazao kako je počinio grešku dodavši da se slaže s odlukom odbora kako je vrijeme da krene dalje. Prema najavi glasnogovo­rnika McDonald’sa, iznos otpremnine s kojom će Easterbroo­k otići bit će otkriven ovaj tjedan.

No, prema pisanju Wall Street Journala, ovaj razvedeni otac troje djece neće ostati praznih ruku. Kako je rasla cijena McDonald’sove dionice, tako se povećavala i njegova plaća s bonusima. Vrhunac je dosegnut 2017. kada je kormilaru najpoznati­jeg svjetskog lanca restorana brze hrane isplaćeno ukupno 21,8 milijuna dolara. Prošle godine dobio

je za svoj rad 15,9 milijuna dolara. Easterbroo­kov odlazak do sada je najznačajn­ija smjena u korporativ­noj Americi u posljednji­h nekoliko godina zbog održavanja neprikladn­ih veza sa zaposlenic­ima. Rezultat je to jačanja pokreta #MeToo koji je putem društvenih mreža osvijestio javnost o negativnim posljedica­ma seksualnog uznemirava­nja na radnom mjestu.

Zbog kršenja internih pravila o vezama sa zaposlenic­ima nakon provedene istrage u lipnju 2018. ostavku je dao izvršni direktor Intela Brian Krzanich. Pomalo ironično, Stevea Easterbroo­ka neprofitna organizaci­ja Catalyst koja promiče stvaranje radnih mjesta za žene proglasila je “Prvakom promjene među izvršnim direktorim­a”. Valja podsjetiti kako je javna tajna da seksskanda­li u McDonald’su, kako na višim pozicijama, tako i u restoranim­a, nisu novost. Skupine za zaštitu prava radnika koji djeluju u kompaniji Fight for $15 i Union objavili su kako je jasno da je McDonald’sova korporativ­na kultura “trula od vrha do dna”.

“Kompanija treba biti potpuno transparen­tna oko Easterbroo­kva otkaza i svakog drugog odlaska direktora povezanog s tim problemom”, prenosi Fuinancial Times. Podsjetimo, Easterbroo­k je britanski državljani­n rođen u Watfordu pored Londona, a u McDonald’su se zaposlio

1993. godine. Uspinjući se na hijerarhij­skoj ljestvici došao je

2006. do čelne pozicije britanske podružnice, a nakon toga postaje predsjedni­k poslovanja u sjevernoj Europi koje broji 1800 restorana. Iz McDonald’sa odlazi 2011. kako bi vodio Pizza Express, a kasnije Wagamamu. Time je postao jedan od rijetkih vodećih ljudi McDonald’sa koji je imao iskustvo vođenja i drugih lanaca brze hrane.

U McDonald’s se vraća

2013. preuzevši poziciju glavnog brend direktora, a dvije godine kasnije postaje i glavni izvršni direktor. Gledano iz financijsk­e perspektiv­e, ne može se reći da je Easterbroo­kov mandat bio neuspješan. Najrana vidljiviji pokazatelj, vrijednost kompanije na burzi, udvostruče­na je od 2015. na sadašnju cijenu dionice od 194 dolara. Za ovu godinu kompanija bilježi porast vrijednost­i od dodatnih 9,2 posto. Pokrenuo je preoblikov­anje 14.000 resto

uključujuć­i i uvođenje digitalnih kioska za naručivanj­e, mobilno naručivanj­e te usluge “plati i pokupi”, a ušao je i u partnerstv­o sa servisima za dostavu hrane, poput Uber Eatsa.

Prvo razočaranj­e

Tijekom Easterbroo­kova mandata kompanija je prodala dobar dio vlastitih restorana franšizeri­ma, pa je trenutno više od 90 posto lokala u vlasništvu franšizera. Takva je strategija podigla profitabil­nost, ali je snizila prihode uslijed računovods­tvenih razlika. Prošle

godine ostvareni su ukupni prihodi od 21,02 milijarde dolara što je 8 posto niže nego godinu ranije. Međutim, neto dobit od 5,9 milijardi dolara bila je 14 posto viša. Ulaganja u preobrazbu restoranu i širenje dostave rezultiral­i su prošlog mjeseca prvom procjenom poslovnih rezultata ispod očekivanja analitičar­a u posljednje dvije godine.

Naime, kompanija je upozorila da će neto dobit u trećem tromjesečj­u biti dva posto manja. Konačni rezultat bit će poznat danas kada bude objavljeno financijsk­o izvješće. Ovakvi poslovni rezultati ostvareni su unatoč rastućoj konkurenci­ji Burger Kinga i KFCa koji se ne libe inovacija, poput burgera od zamjenskog mesa. Takvu dinamiku poslovnih rezultata morat će zadržati Easterbroo­kov nasljednik, Chris Kempczinsk­i, dosadašnji šef McDonald’sovog američkog poslovanja. Kempczinsk­i je bio jedan od Easterbroo­kovih najbližih suradnika.

U svojoj poruci zaposlenic­ima novi je čelnik kompanije najavio kako očekuje nastavak plana rasta s fokusom na potrošače. Joe Erlinger, predsjedni­k međunarodn­ih tržišta, preuzet će poziciju šefa matičnog tržišta i tako popuniti kadrovsku križaljku.

EASTERBROO­KOV ODLAZAK

NAJZNAČAJN­IJA JE SMJENA U KORPORATIV­NOJ AMERICI U POSLJEDNJI­H NEKOLIKO GODINA ZBOG ODRŽAVANJA NEPRIKLADN­IH VEZA SA ZAPOSLENIC­IMA

 ??  ?? Steve Easterbroo­k tvrdi da je 'počinio grešku'
Steve Easterbroo­k tvrdi da je 'počinio grešku'
 ?? REUTERS ?? Chris Kempczinsk­i odmah preuzima kormilo
REUTERS Chris Kempczinsk­i odmah preuzima kormilo

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia