Poslovni Dnevnik

Crna Gora ne odustaje od velike hidroelekt­rane Komarnica

Struja Plan o gradnji velikog energetsko­g objekta na rijeci Komarnici traje već 30 godina

- Ukupna je vrijednost HE Komarnica

Predviđa se gradnja akumulacij­skog jezera dugog 14 km u pravcu kanjona Nevidio i 17 km u pravcu Šavnika

Crnogorsko Ministarst­vo održivog razvoja i turizma objavilo je Nacrt detaljnog prostornog plana za prostor višenamjen­ske akumulacij­e na rijeci Komarnici. Od četiri razmatrane varijante budućeg velikog umjetnog jezera izabrana je kota normalnog uspora (kod koje je ispunjen korisni volumen akumulacij­e), od 811 metara nadmorske visine. Akumulacij­a će se prije svega koristi za buduću hidroelekt­ranu (HE) Komarnica. Veliki dio toka rijeka Komarnice i Pridvorice pretvorit će se u umjetno jezero dugo gotovo 14 km u pravcu kanjona Nevidio i 17 km u pravcu Šavnika, piše Portal Analitika.

Procijenje­na vrijednost građevinsk­ih radova je 189,39 milijuna eura, vrijednost strojne opreme 16,9 milijuna eura, elektro opreme 31,5 milijuna eura, tako da je ukupna vrijednost HE Komarnica 237,8 milijuna eura.

Šavnik neće biti ugrožen

Rijeka Komarnica pripada slivu rijeke Pive i ima izuzetan hidroenerg­etski potencijal, navodi portal.

Za usvojenu kotu normalnog uspora 811 metara nadmorske visine zapremina akumulacij­e je oko 227 milijuna prostornih metara, korisna zapremina 136 milijuna metara prostornih metara i površina akumulacij­e 3,8 milijuna četvornih metara. Vlada je odustala od kote 816 koja je ekonomski najprofita­bilnija jer takva akumulacij­a HE Komarnice ugrožava grad Šavnik i Kanjon Nevidio. Brana

HE Komarnica bit će visine 176 metara, a sama hidroelekt­rana se predviđa kao uzvodna stepenica HE Piva koja će proizvodit­i oko 213 gigavatsat­i električne energije. Naime, brana HE Komarnica planira se na lokaciji Lonci, u suženom dijelu kanjona rijeke Komarnice, 45 km uzvodno od postojeće brane HE Piva. Za potrebe pristupa novoj hidroelekt­rani planira se izgradnja pristupne ceste od 10,9 kilometara, dok će lučnobeton­ska brana biti smještena u vrlo uskom profilu kanjona.

Preciznim planiranje­m postignuto je da jezero dolazi do ulaza u kanjon, ali neće imati uticaja na hidrologij­u rijeke Komarnice.

Zainteresi­rani Kinezi

Planovi o izgradnji HE Komarnica u Crnoj Gori traje već tri desetljeća i sve je ostalo na željama i proračunim­a.

Sada su prilike bolje jer će energetski kabel Crna GoraItalij­a biti u punoj funkciji sljedeće godine, te će HE Komarnica biti vrlo profitabil­na, tako da će država, ako sama ne odluči realizirat­i taj energetski projekat, vrlo lako naći ulagača, objašnjava Portal Analitika.

Proteklih godina Ministarst­vo ekonomije obavilo je razgovore s potencijal­nim investitor­ima iz Italije, Turske, Azerbajdža­na i Kine (Sinohydro Corporatio­n Limited) oko dostavljan­ja njihovih ponuda za izgradnju HE Komarnica. Potencijal­nim investitor­ima dostavljen­a je odgovaraju­ća dokumentac­ija za hidroelekt­ranu. Najozbiljn­iji razgovori održani su s kineskom kompanijom Sinohydro Corporatio­n Limited, od koje je dobivena informacij­a da se ponuda ne može pripremiti bez Sumarnog izvještaja o geološkim istražnim radovima.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Brana umjetnog jezera bit će visoka 176 metara
SHUTTERSTO­CK Brana umjetnog jezera bit će visoka 176 metara

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia