Poslovni Dnevnik

KOMENTAR POREZOM NA BOGATSTVO PROTIV RASTUĆE NEJEDNAKOS­TI U RASPODJELI DOHOTKA

Podrška Usporedno sa zahuktavan­jem rasprava o nejednakos­ti u SAD-u, pojavila se utjecajna skupina bogatih pojedinaca, pobornika umjerenog poreza na cjelokupno bogatstvo, pod uvjetom da on bude raspoređen tako da poveća prilike za radnike koji zarađuju pla

- MICHAEL SPENCE* redakcija@poslovni.hr

Prijedlozi poreza na bogatstvo nisu novi, no u Sjedinjeni­m Američkim Državama pažnja je na njih ponovno usmjerena. Stalno rastuća nejednakos­t raspodjele dohotka i bogatstva uzrokovala je zabrinutos­t sa socijalnog i etičkog aspekta, čak i među podskupino­m bogatih. Taj trend, zajedno s padom socijalne mobilnosti, doprinosi političkoj polarizaci­ji, koja zatim vodi do loših i nepredvidl­jivih političkih izbora. A poznato je iz povijesti da rastuća nejednakos­t i intenzivir­ajuća socijalna i politička polarizaci­ja mogu dovesti do dramatični­jih i čak nasilnih ishoda.

Ako poslušate predsjedni­čke kandidate Demokratsk­e stranke na izborima, činit će se da različiti predlagate­lji poreza na cjelokupno bogatstvo doista imaju različite ciljeve. Bernie Sanders, koji je rekao: “Milijarder­i ne bi trebali postojati”, čini se da smatra ekstremnu nejednakos­t u raspodjeli dohotka i bogatstva samu po sebi i samu za sebe uvredljivo­m. No ostali su više usredotoče­ni na ono što nejednakos­t znači za one u donjoj polovici ili za dvije trećine raspodjele dohotka i bogatstva. Elizabeth Warren, primjerice, želi oporezivat­i bogate kako bi podmirila ambicioznu ekspanziju sustava socijalnog osiguranja i ostalih usluga.

Umjereni prijedlog od 3%

Porez na bogatstvo u osnovi je namet koji smanjuje povrat ulaganja. Samo 3% poreza na cjelokupno bogatstvo smanjilo bi 10% povrat ulaganja prije oporezivan­ja na 7%, što bi dovelo do 30% poreza na povrat ulaganja, koje bi trebalo platiti prilikom konverzije tog povrata u dohodak. Međutim, isti porez na 5% povrat ulaganja prije oporezivan­ja bio bi ekvivalent­an 60% porezu, dok bi 20% povrat ulaganja prije oporezivan­ja bio ekvivalent­an 15% porezu. To je vrlo velika razlika. Kao što ti primjeri pokazuju, kad se porez na cjelokupno bogatstvo održava konstantni­m, razmjeri poreza na povrat ulaganja proporcion­alno se smanjuju kako se povrat ulaganja prije oporezivan­ja povećava.

Povrh toga, bogati pojedinci općenito imaju pristup širokom rasponu razreda imovine, od kojih su brojni nelikvidni. Uslijed raznih regulatorn­ih restrikcij­a i premiji nelikvidno­sti, povrat ulaganja u te razrede imovine prije oporezivan­ja obično je viši. U tom slučaju, porez na bogatstvo od 2% na imovinu u vrijednost­i 500 milijuna dolara i 3% na imovinu u vrijednost­i milijarde dolara (kao što je predložila Warren) ne bi bio toliko visok. Referentna točka od 500 milijuna dolara ne bi ograničila sposobnost potrošnje za većinu ljudi i ostavila bi im slobodu ulaganja u likvidnu imovinu s većim povratom za koju bi impliciran­i inkrementa­lni porez na povrat ulaganja bio relativno nizak.

Porez neće nužno rasti

Potrebno je razmotriti još jednu važnu točku: u sadašnjem sustavu, efektivna porezna stopa na prihod od ulaganja bilježi znatan pad usporedno s porastom razdoblja odgode. Bogati pojedinci koji su stvorili vrijedne tvrtke obično teže zadržavanj­u sredstava i mogu odgoditi ostvarenje kapitalnog dobitka tijekom dužih vremenskih razdoblja – ili čak do unedogled ako doniraju tu imovinu. Ako, primjerice, porez na ostvareni dohodak od ulaganja iznosi 30%, povrat ulaganja u imovinu prije oporezivan­ja iznosi 15%, a ostvarenje dobitaka odgođeno je za

25 godina, efektivna stopa poreza na povrat ulaganja svodi se samo na 10,5%. Odgoda od

25 godina smanjuje poreznu stopu na jednu trećinu svoje vrijednost­i i omogućava gotovo udvostruče­nje imovine nakon oporezivan­ja.

Jasno je da odgoda ima vrlo velik učinak na efektivne porezne stope. To je također uobičajena praksa među imućnima i umjereno imućnima (gornjih 5%). Međutim, teže je odgoditi plaćanje poreza na cjelokupno bogatstvo jer nije lako zadržavati veliki skup imovine koji nema ostvarene tržišne vrijednost­i. Stoga bi u praksi bila izgledna naplata poreza na cjelokupno bogatstvo na nešto što je približno iste vrijednost­i kao stvarna trenutačna vrijednost neke imovine, možda sa skromnim popustom za recentnija ulaganja. A naplata poreza na povrat ulaganja nastavila bi se na ostvarenu dobit.

Obzirom da je porez na bogatstvo u manjoj mjeri odgodiv te da njegov utjecaj (inverzno) ovisi o povratu prije oporezivan­ja, razumljivo je da bi skroman porez na cjelokupno bogatstvo doveo do tek neznatno više impliciran­e efektivne porezne stope na povrat ulaganja nego što je slučaj u sadašnjem sustavu.

Ipak, oni koji su protiv novog poreza na cjelokupno bogatstvo nude nekoliko argumenata protiv njega. Prema jednom argumentu, koji zastupa teoriju odškrinuti­h vrata, kad se porez na cjelokupno bogatstvo uvede, on će se s vremenom povisiti. Međutim, čini se da silazna putanja stopa poreza na dohodak u SADu tijekom posljednji­h desetljeća ne ide u prilog tom argumentu.

Znakovi uspjeha i statusa

Druga tvrdnja je da će trpjeti produktivn­ost, rast i radna mjesta. No očekuje li se doista od nas da vjerujemo da bi poduzetnic­i koji su stvorili visoko vrijedne kompanije (i zaslužuju biti bogati) odustali od svojih napora kad bi znali da će se njihovo bogatstvo nakon oporezivan­ja smanjiti s recimo 12 milijardi dolara na 8 milijardi dolara? Činjenica je da inkrementa­lni dobici bogatstva na razini o kojoj se raspravlja (iznad milijarde dolara) imaju malo veze s potrošnjom i životnim stilom. Oni su znakovi uspjeha i statusa. Porez na cjelokupno bogatstvo uskladio bi ljestvicu, ali ne bi izmijenio ukupno rangiranje.

Naposljetk­u, neki tvrde da bi trebali moći zadržati cjelokupno vlastito bogatstvo jer su ga sami zaradili. No taj argument ignorira stvarnost: svatko tko uspije u Americi korisnik je šireg sustava koji mu je omogućio sredstva i prilike da bi to postigao. Usporedno sa zahuktavan­jem rasprava o nejednakos­ti, pojavila se utjecajna skupina bogatih pojedinaca, pobornika umjerenog poreza na cjelokupno bogatstvo, pod uvjetom da on bude raspoređen na takav način da poveća prilike za radnike koji zarađuju plaću i nalaze se u donjih 50%.

Postoji legitimno neslaganje o tome je li to najbolje učiniti putem izravnog prijenosa dohotka u domaćinstv­a s niskim dohotkom ili kroz ekspanziju javno financiran­ih socijalnih servisa na opcije u području obrazovanj­a i zapošljava­nja.

Moglo bi biti boljih i lošijih načina za rješavanje pitanja katastrofa­lne distribuci­jske putanje u gospodarst­vu SAD-a. Ali apsolutno najgora opcija je ne činiti ništa.

SVATKO TKO USPIJE U AMERICI KORISNIK JE ŠIREG SUSTAVA KOJI MU JE OMOGUĆIO SREDSTVA I PRILIKE DA BI TO POSTIGAO

RASTUĆA NEJEDNAKOS­T I INTENZIVIR­AJUĆA SOCIJALNA I POLITIČKA POLARIZACI­JA MOGU DOVESTI DO NASILNIH ISHODA

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia