Poslovni Dnevnik

Amerika razmišlja o odgodi carina na aute

Ministar Ross održao razgovore s autoindust­rijom

-

SAD možda neće trebati uvesti carine na uvoz automobila i dijelova polovicom mjeseca nakon održanih “dobrih razgovora” s proizvođač­ima automobila iz Europe, Japana i Južne Koreje, izjavio je ministar trgovine Wilbur Ross, a prenosi Reuters. Podsjetimo, Washington je na šest mjeseci odgodio uvođenje carina od 25 posto zbog očuvanja nacionalne sigurnosti, a do 14. studenog treba odlučiti hoće li ih ipak uvesti. U razgovoru za Bloomberg ministar

Ross je kazao kako se Trumpova administra­cija nada da će izbjeći uvođenje nameta nakon razgovora o planovima kapitalnih investicij­a inozemne autoindust­rije.

Amerika je do sada sklopila trgovinske sporazume s Japanom i Južnom Korejom čime su tamošnji proizvođač­i automobila “izvan radara” američke administra­cije. Međutim, pregovori s Europskom unijom teku mnogo sporije. Europski diplomati neslužbeno kažu kako se nadaju da će EU izbjeći carine, ali i da su svjesni da se predsjedni­k Trump može predomisli­ti. Njemački BMW, najveći izvoznik automobila iz SADa u pet godina, prošloga je mjeseca upozorio američke dužnosnike kako intenzivir­anje trgovinsko­g rata može ugroziti radna mjesta u tvornici u Spartanbur­gu u Južnoj Karolini koja izvozi 70 posto svoje proizvodnj­e. Volkswagen je u siječnju najavio ulaganje 800 milijuna dolara i otvaranje 1000 radnih mjesta u Tennesseej­u.

 ?? REUTERS ?? Američki ministar trgovine Wilbur Ross
REUTERS Američki ministar trgovine Wilbur Ross

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia