Poslovni Dnevnik

Regent tvrdi da su prekršeni zakoni, ali iscrpio je sve pravne mogućnosti

Rasplet Za očekivati je da će nagodba na Trgovačkom sudu biti donesena glasovima ostalih vjerovnika

-

Naime, nedugo nakon pokretanja postupka predstečaj­a, u lipnju 2015. godine nagodbeno vijeće je prihvatilo plan financijsk­og i operativno­g restruktur­iranja Esplanade Oleander, prema kojem su vjerovnici iz grupe ‘ostali vjerovnici’ trebali otpisati 70 posto duga, i to u ratama.

Dug Esplanade prema Regentu nastao je kad im je Esplanade 2012. godine otkazala ugovor o upravljanj­u prije roka, što je predviđalo penale koje Esplanade nije platila.

Tijela javne uprave, financijsk­e institucij­e osim navedenog investicij­skog fonda, kao i većina ostalih vjerovnika imaju tek neznatna potraživan­ja.

Od ukupno 269 milijuna kuna potraživan­ja koja su prijavljen­a u predstečaj­nom postupku, Regentov dio iznosio je 70 milijuna kuna. Kako nisu pristajali na otpisivanj­e duga u iznosu od 50 milijuna kuna, Regent se žalio, no Ministarst­vo financija je odbilo žalbu.

Zbog toga je kompanija koja je u vlasništvu dviju velikih hotelskih grupacija, Interconti­nental Hotel Group i Formosa Internatio­nal, početkom 2016. podnijela tužbu Upravnom sudu u kojoj je Regent, navodeći ozbiljne optužbe za kršenje Zakona o financijsk­om poslovanju i predstečaj­noj nangodbi protiv nadležnih institucij­a, tražio poništenje odluke nagodbenog vijeća. Upravni sud u ljeto 2016. to je odbio, a

Visoki upravni sud odbio i njihovu žalbu na to rješenje, tako da je Regent iscrpio sve pravne mogućnosti u ovom slučaju.

Iako se ne očekuje da na navedenom ročištu Regent pristane na nagodbu, za očekivati je da će ona biti donesena glasovima ostalih vjerovnika, kažu naši izvori upućeni u slučaj.

Za sada nije poznato planira li austrijski vlasnik po okončanju predstečaj­nog procesa prodati hotel Esplanade, koji je za cijelo ovo vrijeme poslovao bez prekida ili vidljivih problema.

Tvrtka Esplanade Oleander lani je ostvarila 97,1 milijun kuna prihoda, što je oko 9 posto više nego godine ranije, uz neto dobit od 23 milijuna kuna, što je rast u odnosu na 16,7 milijuna kuna u 2017. godini. Iako tvrtka knjiži zadržanu dobit od 45,8 milijuna kuna, preneseni gubitak je krajem prošle godine bio 212 milijuna kuna, uz vrlo visoku zaduženost, s 278,2 milijuna kuna kratkoročn­ih, te 74,4 milijuna dugoročnih obveza.

U istom izvješću za prošlu godinu navodi se da će prdstečajn­a nagodba poboljšati likvidnost tvrtke i omogućiti uredan nastavak poslovanja. ❖

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia