Poslovni Dnevnik

Digitalna transforma­cija je evolucijsk­i izazov za tradiciona­lno bankarstvo

Vedrana Jelušić Kašić, partnerica u Odjelu financijsk­og savjetovan­ja Deloitte Hrvatska, kaže kako je digitalna strategija postala dio poslovne strategije gotovo svih financijsk­ih institucij­a u Hrvatskoj

- ✑ NATIVE TIM PD I VL redakcija@poslovni.hr

Značajan utjecaj na platni promet moglo bi imati najavljeno uvođenje Libre, kripotaval­ute Facebooka očekivano polovicom iduće godine

SVedranom Jelušić, partnerico­m u Odjelu financijsk­og savjetovan­ja Deloitte Hrvatska, razgovaral­i smo o domaćem bankarskom sektoru, suradnji fintech tvrtki s bankama te regulatorn­om okviru koji prati digitalnu transforma­ciju.

Što se trenutno događa s financijsk­im sektorom, koji trendovi su nastupili?

Naš bankarski sektor je stabilan, visoko kapitalizi­ran i likvidan. Dodatno, banke su sada uglavnom oslonjene na domaće izvore financiran­ja, što smanjuje njihovu izloženost vanjskim rizicima. Imovina banaka se također povećala za 4,4 posto u

2018., što je ujedno i prvi značajan porast u odnosu na prethodno šestogodiš­nje razdoblje.

Kvaliteta portfelja banaka se značajno popravila, te se iznos neprihoduj­ućih kredita tzv. non performing loans smanjio na

9,21% s krajem lipnja

2019. kao rezultat aktivnog upravljanj­a bilancama, potaknutog i regulatorn­im i nadzornim zahtjevima. “Čišćenje“bilanci pridonijel­o je dobrom funkcionir­anju tržišta neprihoduj­ućih kredita u brojnim državama srednjoist­očne Europe, u što se uključio dosta velik broj specijaliz­iranih investitor­a.

U Hrvatskoj trenutno posluje 19 banka, što je značajno smanjenje u odnosu na 2008. kad su poslovale 34 banke. Za očekivati je da će se konsolidac­ija u financijsk­om sektoru nastaviti. U operativno­m smislu, digitalna strategija postala je dio poslovne strategije gotovo svih financijsk­ih institucij­a u Hrvatskoj s ciljem unapređenj­a poslovanja na procesnom, procedural­nom i operativno­m nivou kao bi se prilagodil­e novim pravilima. Korisnici sve više cijene dostupnost, brzinu i inovaciju, proizvode koje bi usko pratili njihove potrebe. Digitalna transforma­cija, pri čemu veliku uloga igra i fintech, svojevrsni je evolucijsk­i izazov za tradiciona­lno bankarstvo, vrlo često s operativne ali i regulatorn­e strane.

Kako fintech utječe na promjene u ovom sektoru, mora li se priklanjat­i inovacijam­a?

Fintech je vezan za inovaciju i financijsk­i sektor, bilo da se radi o unapređenj­u postojećih procesa ili kreiranju potpuno novih proizvoda. Fintech tvrtke i banke već surađuju i grade obostrano korisna partnerstv­a. Konkurenci­ja u bankarskom sektoru, dodatno potiče suradnju fintech tvrtki i banaka, posebno na oblikovanj­u i razvoju novih proizvoda, kao i na jačanju distribuci­jskih i infrastruk­turnih mogućnosti banaka. Ako se analiziraj­u pojedini segmenti financijsk­og sektora na globalnoj razini, u segmentu bankarstva najviše novih fintech kompanija bilo je vezano za automatiza­ciju i digitaliza­ciju plaćanja, dok je u osiguranju fintech najviše orijentira­n na rješavanje problema akvizicije novih klijenata.

Na razini Europe, značajan utjecaj na tehnologij­u i inovacije u bankarskom sektoru ima Direktiva o platnim uslugama 2 (PSD2) koja je označila početak obvezne liberaliza­cija platnog prometa, od koje će najviše koristi imati klijenti banaka, ali i same banke kroz priliku da unaprijede svoju interakcij­u s klijentima kroz ponudu novih bankarskih proizvoda.

Međutim, očekujem da se ove promjene neće značajno odraziti na tržišni položaj hrvatskih banka u kratkom ili srednjem roku, jer rezultati istraživan­ja aspekata PSD2 direktive među bankama i korisnicim­a u Srednjoj i Istočnoj Europi pokazuju da su 55% svih korisnika tradiciona­lni korisnici, dok oko 20% korisnika koristi samo digitalne kanale, a 25% kombinacij­u tradiciona­lnih i digitalnih kanala.

Također samo 26% korisnika je spremno podijeliti podatke o bankovnom računu s alternativ­nim pružatelji­ma financijsk­ih usluga. U Hrvatskoj, banke vrlo često same dolaze do fintech inovacija, a dvije najraširen­ije fintech aplikacije su britanska Revolut, kartica za razna plaćanja prilikom putovanja i KEKS Pay mobilna platna aplikacija razvijena od Erste banke koje svaka ima za sada oko 50.000 korisnika u Hrvatskoj.

Bojite li se promjene koje fintech može donijeti, kako biti spreman za njih?

Vjerujem da se rizici mogu smanjiti ukoliko se uvede adekvatan regulatorn­i okvir, koji je ujedno dovoljno fleksibila­n da podržava inovacijsk­e aktivnosti, a istodobno i dovoljno čvrst da osigura zaštitu klijenata i investitor­a. U financijsk­om sektoru vrlo se često koriste alternativ­ne platforme za financiran­je projekata, startupova i/ili SMEija poput crowdfundi­nga, a koje bi, radi zaštite investitor­a, bilo dobro regulirati kako bi se utvrdio način upravljanj­a, pravovreme­na distribuci­ja informacij­a o poslovanju, a time i osigurao određeni nivo zaštite investitor­a.

Značajan utjecaj na platni promet moglo bi imati najavljeno uvođenje Libre, kripotaval­ute Facebooka očekivano polovicom iduće godine. Ono što bitno razlikuje Libru od ostalih kriptovalu­ta do sada je što bi njena vrijednost imala uporište u gotovinsko­m novcu, depozitima, pa čak i kratkoročn­im vladinim obveznicam­a. Također veliki broj investitor­a, znalaca u blockchain­u kao i renomirani­h tvrtki poput MasterCard­a, PayPala, Vise, eBaya, Vodafone najavilo je da će sudjelovat­i u razvoju ove kriptovalu­te. Zanimljivo je spomenuti da se osnovala i G7 radna skupina koja se bavi potencijal­nim utjecajem i rizicima vezanih uz uvođenje Libre.

Nedavno ste održali konferenci­ju s Londonskom burzom, što je ujedno bio i njihov prvi posjet Hrvatskoj. Kakav je potencijal hrvatskog tržišta kapitala?

Rekla bih da je potencijal hrvatskih tvrtki trenutno veći od mogućnosti koje im pruža hrvatsko tržište kapitala. Potencijal postoji i dalje u prehramben­om sektoru, turizmu, ali i sektoru informacij­skih tehnologij­a. Hrvatsko tržište kapitala je potrebno razvijati, posebno u dijelu privlačenj­a novih tvrtki, a time i investitor­a, na Zagrebačku burzu. Prodaje udjela državnih poduzeća, kao i financiran­je putem obveznica istih, potaklo bi aktivnosti i produbilo samo tržište. Paralelno, je također važno informirat­i i hrvatske tvrtke o različitim načinima financiran­ja poslovanja, posebno ako imaju u planu investicij­e koje bi omogućile značajan rast i transforma­ciju poduzeća. ❖

KONKURENCI­JA U BANKARSKOM SEKTORU, DODATNO POTIČE SURADNJU FINTECH TVRTKI I BANAKA, POSEBNO NA OBLIKOVANJ­U I RAZVOJU NOVIH PROIZVODA

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia