Poslovni Dnevnik

Utjecaj ‘Junckerovo­g plana’ na zapošljava­nje i rast u Europskoj uniji

Očekuje se da će do 2022. ulaganja u okviru Junckerovo­g plana povećati BDP EU-a za 1,8 posto i da će se otvoriti još 1,7 milijuna radnih mjesta

- Širenje u Aziju i Europu

Plan ulaganja za Europu, odnosno Junckerov plan, ima ključnu ulogu u poticanju zapošljava­nja i rasta u EU-u. Ulaganja u okviru Junckerovo­g plana, do 2019. godine, dovela su do povećanja bruto domaćeg proizvoda (BDP) EUa za 0,9 posto te otvaranja 1,1 milijuna dodatnih radnih mjesta u odnosu na 2015. godinu. Rezultat je to ulaganja Grupe Europske investicij­ske banke (EIB), koju podupire Europski fond za strateška ulaganja (EFSU) osnovan Junckerovi­m planom.

Bolja povezivost

Očekuje se da će do 2022. ulaganja u okviru Junckerovo­g plana povećati BDP EUa za 1,8 posto i da će se otvoriti još 1,7 milijuna radnih mjesta. To su podaci iz posljednje­g izračuna Zajedničko­g istraživač­kog centra (JRC) i ekonomskog odjela Grupe EIBa na temelju sporazuma o financiran­ju odobrenih do kraja lipnja 2019. godine.

„Osim što je izravno utjecao na porast zapošljava­nja i BDPa, Junckerov

plan imat će i dugoročni makroekono­mski učinak na EU.

Bolja povezivost i veća produktivn­ost, koje su rezultat projekata poduprtih Junckerovi­m planom, pridonose dugoročnom jačanju europske konkurentn­osti i poticanju rasta“, naglasio je voditelj Predstavni­štva Europske komisije u Hrvatskoj Ognian Zlatev.

U listopadu 2019. u okviru Plana mobilizira­t će se 439,4 milijardi EUR dodatnih ulaganja u cijelom EU-u. Očekuje se da će više od milijun novoosnova­nih poduzeća i malih poduzeća imati koristi od poboljšano­g pristupa financiran­ju.

Oko 70 posto očekivanih mobilizira­nih ulaganja potječe iz privatnih izvora, što znači da je Junckerov plan ostvario i svoj cilj mobilizaci­je privatnih ulaganja.

Korist za građane

Osim financiran­ja inovativni­h projekata i novih tehnologij­a Junckerovi­m planom pružena je potpora drugim ciljevima EU-a, kao što su oni vezani

Zajam od 30 milijuna eura, dobiven zahvaljuju­ći jamstvu iz proračuna EU-a na temelju Plana ulaganja za Europu, omogućit će Rimac Automobili­ma da nastave snažno rasti. Trenutno imaju preko 450 zaposlenik­a, a Rimčev je cilj postati jednim od najvećih poslodavac­a i izvoznika u Hrvatskoj. Zajam će iskoristit­i i za ubrzanje istraživan­ja i razvoja te povećanje prodajnih i marketinšk­ih aktivnosti za planirano širenje u Aziju i Europu. uz klimatsku, socijalnu i prometnu politiku. Tako sada više od 10 milijuna kućanstava ima pristup energiji iz obnovljivi­h izvora, 20 milijuna Europljana ima bolje zdravstven­e usluge, a godišnje 182 milijuna putnika koristi poboljšanu željezničk­u i gradsku infrastruk­turu. ❖

Sadržaj omogućila EK

 ?? PD ?? Ognian Zlatev,
voditelj Predstavni­štva Europske komisije u Hrvatskoj
PD Ognian Zlatev, voditelj Predstavni­štva Europske komisije u Hrvatskoj

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia