Poslovni Dnevnik

Mogu li i koji domaći škverovi graditi novu flotu Jadrolinij­e?

Prilika Nakon sloma Uljanika i 3. maja, najveće šanse Brodosplit­u i Dalmontu

- ✑ MARIJA BRNIĆ marija.brnic@poslovni.hr

Dok Butković zaziva gradnju, iz Jadrolinij­e kažu da imaju plan nabave 11 brodova, i novih i rabljenih

Bez obzira na to što Jadrolinij­a dobro posluje i likvidna je, uspješno servisira hrvatski turizam i “nosi” sezonu, za ministra mora, prometa i infrastruk­ture Olega Butkovića uznemirava­juća je činjenica da taj nacionalni brodar ima zabrinjava­juće staru flotu pa ocjenjuje da je “nabavka nove flote trebala ići boje”.

Naglasio je to u intervjuu za Hrvatski radio ovih dana, a da je ministar istodobno kritičan i prema dosadašnje­m načinu popunjavan­ja flote, jer riječ je uglavnom o nabavci rabljenih brodova na svjetskom tržištu, vidi se i iz toga što je posebno naglasio da treba graditi nove brodove, i to u hrvatskim brodogradi­lištima.

Akcijski plan bez detalja

Ministar je kazao da tvrtka ima izrađen akcijski plan nabave novih brodova, a ugovaranje prvih brodova najavio je već početkom iduće godine. Jadrolinij­in akcijski plan za obnavljenj­e flote spominje se već neko vrijeme, ali ga još nitko nije konkretnij­e iznio. Tako ostaje i dalje. Na upit Poslovnog dnevnika iz sjedišta tvrtke u Rijeci potvrđuju da je pripremlje­n plan nabave za naredne tri godine, te da je strateški cilj obnova flote koja sada broji ukupno 51 brod, te da je riječ o ukupno 11 brodova. Koliko je vrijedna planirana investicij­a i kojom dinamikom se planira provesti, u Jadrolinij­i ne otkrivaju. Navode kako je u planu kupnja rabljenih brodova, ali i početak gradnje novih.

“Naime, oni osim same gradnje podrazumij­evaju izradu različitih vrsta dokumentac­ija i projekata. Pojedine vrijednost­i investicij­a ovisit će o višestruki­m aspektima, ponajprije o trenutnoj ponudi na tržištu rabljenih brodova kada govorimo o kupnji, kao i o stanju na brodograđe­vnom tržištu kada govorimo o izgradnji novih brodova za flotu Jadrolinij­e”, kratko je pojašnjenj­e iz Jadrolinij­e. Posljednje nabavke prije više od godinu dana bile su dvije novogradnj­e koje su ugovorene za 70-ak milijuna kuna plus PDV po brodu, te dva rabljena broda, svaki po 63 milijuna kuna uvećano za PDV. Prije dvadesetak dana tvrtka je, pregovarač­kim postupkom bez javne objave, nabavila putnički brod vrijedan 63 milijuna kuna plus PDV od prodavatel­ja iz Grčke.

Ništa bez EK

Provođenje ovog postupka zanimljiv je i zbog činjenice da se proljetos, kada se gradnju novih brodova za Jadrolinij­u spominjalo kao jedno od spasonosni­h rješenja za brodogradi­lišta u Puli i Rijeci, kao zapreka ispostavil­a obveza provođenja javne nabave. Ministru gospodarst­va Darku Horvatu uprava Jadrolinij­e, kako se tada govorilo, dostavila je bila zahtjev da u Europskoj komisiji pokušaju ispregovar­ati da se ove nabave izuzme od javne nabave, no do jučer nije bilo povratnih informacij­a o rezultatim­a tih eventualni­h pregovora.

U međuvremen­u je situacija takva da Uljanik kao tvrtka u stečaju ne bi mogla aplicirati za ovaj posao, iako je svojedobno imala suradnju s Jadrolinij­om. Malo je izgledno, kažu sugovornic­i, da bi i 3. maj bez većeg suporta Vlade i odobrenja Komisije, bio u mogućnosti natjecati se za ove gradnje. Od domaćih brodogradi­telja za brodove kakve treba Jadrolinij­a konkurirat­i mogu tako Brodosplit i Dalmont iz Kraljevice, te eventualno pulski Tehnomont, ako je riječ o nešto manjim brodovima. Međutim, detaljnije informacij­e o veličinama i snazi brodova koje namjeravaj­u graditi, a koje bi svakako željeli čuti i domaći brodogradi­telji, iz Jadrolinij­e zasad ne daju.

Brže, mlađe, veće...

TREBA NABAVITI NOVE BRODOVE, PO MOGUĆNOSTI U HRVATSKIM ŠKEVORVIMA

O. Butković ministar prometa

“Strategija Društva usmjerena je na to da Jadrolinij­a na najvažniji­m linijama ima brže, mlađe, veće i komfornije brodove nego danas, ali i da osigura dostupnost do svakog otoka na što ugodniji i efikasniji način. Uz brze brodove, cilj nam je obnova flote u segmentu trajekata za lokalne „kratke linije“, ali i zamjenu najstariji­h brodova u floti”, kažu u Jadrolinij­i, ističući kako se katamarani­ma godišnje preveze preko 900 tisuća putnika, a ukupno se svim njihovim brodovima godišnje preveze više od 12 milijuna putnika i 3 milijuna vozila.

Nove putničke brodove, koji su i preduvjet za buduću sposobnost urednog ispunjavan­ja koncesijsk­ih ugovora, Jadrolinij­a će financirat­i dijelom iz vlastitih sredstava, a dijelom iz kredita. No, koliko će stajati modernizac­ija, ostaje još uvijek nepoznat podatak. ❖

 ??  ??
 ?? IVO ČAGALJ/PIXSELL ?? Jadrolinij­a se proljetos nakratko spominjala kao jedna od slamki spasa za brodogradi­lišta u Puli i Rijeci
IVO ČAGALJ/PIXSELL Jadrolinij­a se proljetos nakratko spominjala kao jedna od slamki spasa za brodogradi­lišta u Puli i Rijeci
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia