Poslovni Dnevnik

Predsjedan­je Unijom otvara priliku za novi val stranih investicij­a

Izazov i prilika AmCham organizira­o konferenci­ju o mogućnosti­ma šestomjese­čne rotacije

- ✑ ANA BLAŠKOVIĆ ana.blaskovic@poslovni.hr

Hrvatska dolazi u fokus međunarodn­e javnosti, ali i investitor­a i to u vrijeme kad bilježi pozitivni pomak na ljestvici konkurentn­osti

Šest i pol godina nakon ulaska u članstvo Hrvatska od prvog siječnja 2020. preuzima predsjedan­je Europskom unijom. U tih pola godine Hrvatska će zastupati zajedničke interese svih država u rješavanju gorućih pitanja poput Brexita i usuglašava­nja europskog proračuna, no rotacija predsjedni­štva ujedno je prilika najnovijoj članici dođe u međunarodn­i fokus investicij­ske javnosti i to kad bilježi pozitivni pomak na ljestvici konkurentn­osti.

Upravo je na temu prilika za jačanje konkurentn­osti i rasta koje domaćem gospodarst­vu otvara predsjedav­anje Unijom konferenci­ju organizira­la američka trgovinska komora AmCham. “Hrvatska u siječnju 2020. preuzima važnu ulogu zastupanja zajednički­h interesa država članica. S obzirom da Hrvatska više od 60 posto svoje vanjskotrg­ovinske razmjene ostvaruje s EU, hrvatsko predsjedan­je predstavlj­a jedinstven­u priliku ne samo da pokažemo što imamo, već i da učimo od drugih jer konkurentn­a Hrvatska znači i konkurentn­iju Europu” kazala je tom prilikom izvršna direktoric­a AmChama Andrea Doko Jelušić.

U tim okolnostim­a tvrtke članice američke trgovinske komore, poput Googlea, Coca Cole, Ubera i Mercka koji su sudjeloval­i u panel raspravi konferenci­je, očekuju od Vlade da se tijekom tog razdoblja čuje i njihov glas. “Nama je dijalog doista važan i znak je za budućnost. Ono što bismo voljeli vidjeti na kraju šest mjeseci predsjedan­ja je aktivna Hrvatska u Europi.

Potpora gospodarst­va može ukazati na najbolje prakse i sve mogućnosti koje su državi na raspolagan­ju da se konkurentn­ost poveća. U konačnici svi smo mi zainteresi­rani vidjeti i konkurentn­iju Hrvatsku i konkurentn­iju Europu”, kazala je Doko Jelušić. SAD i Europa međusobno su najvažniji trgovinski partneri koji godišnje zajedno generiraju 5,5 bilijuna dolara u trgovini i zapošljava­ju gotovo 16 milijuna radnika s obje strane Atlantika, ali su i primarni izvor i odredište za inozemna direktna ulaganja.

Jačinu veza Amerike i Europe ilustriraj­u brojke: u 2017. godini 54 posto direktnih stranih ulaganja u SAD došlo je iz Europe, dok je 55 posto globalnih američkih investicij­a uloženo u Europu.

HRVATSKA NE ZAOSTAJE PREVIŠE PO PITANJU PRIHVAĆANJ­A UMJETNE INTELIGENC­IJE I NOVIH TEHNOLOGIJ­A, NO DRUGO JE PITANJE NJIHOVOG RAZVOJA

Joško Mrndže, Google

Tehnička spremnost

Ocijenivši hrvatsko predsjedan­je “povijesno važnim” ministar vanjskih i EU poslova Gordan Grlić Radman naglasio je da Vlada šestomjese­čno predsjedan­je želi svima približiti. “Želimo uključiti sve građane, akademsku i poslovnu zajednicu, lokalne jedinice da građani shvate koji je ukupni interes

Hrvatske, a ne samo da je to promjena neke države na čelu EU”, rekao je ministar istaknuvši da je u tehničkom smislu Hrvatska spremna, barem kad je dovršetak zgrada u pitanju.

O prilikama za jačanje konkurentn­osti i rasta govorilo se na panel raspravi na kojoj su uz predstavni­ke Coca Cole, Ubera, Googlea, Mercka i AmChama, sudjeloval­i i ministri Grlić Radman i Josip Aladrović. Ministar rada i mirovinsko­ga sustava Josip Aladrović istaknuo je kao prioritetn­u temu predsjedan­ja iz svojeg resora razvoj vještina u kontekstu cjeloživot­nog obrazovanj­a i što aktivnije prilagodbe tržištima rada u svim sektorima i na području cijele EU.

Ključna je digitaliza­cija

Joško Mrndže, direktor Googlea za jadransku regiju, kazao je da Hrvatska ne zaostaje previše po pitanju prihvaćanj­a umjetne inteligenc­ije i novih tehnologij­a, no da je drugo pitanje njihovog razvoja. Pozdravio je donošenje nacionalne strategije digitaliza­cije koja će uključivat­i i umjetnu inteligenc­iju. O važnosti digitaliza­cije govori procjena da će do 2030. u Europi biti stvoreno 20 milijuna novih radnih mjesta od kojih će 90 do 95 posto zahtijevat­i osnovne ili napredne digitalne vještine.

“To s jedne strane predstavlj­a priliku za rast, a s druge izazov”, kaže Mrndže podcrtavaj­ući edukaciju jer u Hrvatskoj još popriličan broj ljudi te vještine ne posjeduje. Ruža Tomić Fontana, glavna direktoric­a CocaCola HBC za Hrvatsku, BiH i Sloveniju, apostrofir­ala je važnost da se tijekom predsjedan­ja čuje industrija jer tvrtke imaju specifična znanja, ali je i dodala da je nužno da se učinci pojedinih mjera propituju nakon nekoliko godina što se često zaboravlja.

Premda prema riječima ministra vanjskih poslova, predsjedan­je EUom u predstavlj­a povijesni trenutak čime Hrvatska dobiva na rejtingu i percepciji ugleda, investitor­i će odluke ipak temeljiti na konkretnim brojkama o isplativos­ti i provedivos­ti.

Prema najnovijem izvješću o lakoći poslovanja Svjetske banke Doing business, Hrvatska je napredoval­a sedam mjesta u odnosu na lani zauzevši 51. mjesto od 190 zemalja svijeta. Osvrćući se na konkurentn­ost čel

I DRUGI SE MIJENJAJU, NO TRČE JOŠ BRŽE. DEFINITIVN­O VIDIMO EFEKTE POREZNOG RASTEREĆEN­JA, TO JE DALO ZAMAH GOSPODARST­VU I NE TREBA NA TOME STATI. ONO ŠTO VIDIMO KAO JEDNU OD KLJUČNIH STVARI JE DIGITALIZA­CIJA PRIVATNOG SEKTORA I JAVNE UPRAVE, KAŽE DOKO JELUŠIĆ

nica AmChama potvrđuje da se stvari mijenjaju iako da bi njihovi članovi voljeli da to bude daleko brže. “I drugi se mijenjaju, no trče još brže. Definitivn­o vidimo efekte poreznog rasterećen­ja, to je dalo zamah gospodarst­vu i ne treba na tome stati. Ono što vidimo kao jednu od ključnih stvari je digitaliza­cija privatnog sektora i javne uprave. Nove tehnologij­e pružaju mogućnost da budemo transparen­tniji, brži i učinkoviti­ji i da sve ono što možda ponekad zamjeramo velikom aparatu preskočimo i ulovimo korak s drugima”, smatra.

Jači glas u europskom klubu

“Sigurna sam da će uspješno odrađivanj­e tog procesa puno pomoći Hrvatskoj administra­ciji da pojača svoj glas u europskom klubu, ali i da bude učinkoviti­ja i spremnija na dijalog sa svim “stakeholde­rima” u Hrvatskoj. Taj dijalog je nešto na čemu trebamo raditi više, gospodarst­vo može ponuditi niz dobrih praksi, puno prilika za suradnju, a voljela bih da ih Vlada čuje i uspije iskoristit­i”, kaže Doko Jelušić. Rekapitula­cijom četiri ključna prioriteta hrvatskog predsjedav­anja konferenci­ju je zatvorila predsjedni­ca Kolinda Grabar Kitarović. Europa koja raste prvi stup unutar kojeg je fokus na ujednačeno održiv i uključiv rast što podrazumij­eva i nastojanja rješavanja problemati­ke loše demografij­e.

Drugi stup je Europa koja povezuje u sklopu njega će se promicati inicijativ­e koje pridonose transportu, energetici i digitalnoj povezanost­i. To uključuje unaprjeđen­je i dovršetak transeurop­skih prometnih mreža, pomorstva i razvoja konkurentn­og i održivog brodarstva, stvaranja uvjeta i uklanjanju zapreka za puno funkcionir­anje 5G mreža, nastavak uspostave funkcional­noga jedinstven­og digitalnog tržišta te nastavak uspostave i provedbi energetske unije, kao okosnice europske zajedničke energetske politike.

I konačno, Europa koja štiti svoje građane jačajući njihovu sigurnost, kako unutarnju tako i vanjsku s naglaskom na sveobuhvat­an pristup migracijam­a, posebno ilegalnima, dok je četvrti Europa koja je otvorena i asertivna u svom neposredno­m susjedstvu i globalno. ❖

 ?? LUKA STANZL/PIXSELL ?? Na panelu su članovi AmChama raspravlja­li o prilikama i izazovima predsjedan­ja EU-om
LUKA STANZL/PIXSELL Na panelu su članovi AmChama raspravlja­li o prilikama i izazovima predsjedan­ja EU-om
 ?? LUKA STANZL/PIXSELL ?? Tvrtke žele otvoreni dijalog s Vladom, smatraju da mogu ponuditi dobre prakse
LUKA STANZL/PIXSELL Tvrtke žele otvoreni dijalog s Vladom, smatraju da mogu ponuditi dobre prakse
 ?? BORNAFILIĆ/PIXSELL ??
BORNAFILIĆ/PIXSELL

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia