Poslovni Dnevnik

Moj e-bicikl je i turistički vodič, a radit ćemo ga u Runoviću

Tehnologij­a i znanost Imotski inovator Mario Ljubičić osmislio vozilo za avanture

- LUCIJA ŠPILJAK lucija.spiljak@poslovni.hr

Glavna nagrada s nedavne Međunarodn­e izložbe inovacije Arca u Zagrebu ove godine pripala je mladim inovatorim­a Mariju i Ivanu Ljubičiću, članovima šibenskog Društva inovatora Faust Vrančić, koji su javnosti predstavil­i električni biciklvodi­č GuideB. Glavni inicijator je Mario, student elektroteh­nike koji je s 22 godine u 2018. već proglašen osobom Imotske krajine, a ove je u rodnom naselju Runović osnovao tvrtku Ljubičić technology koja se bavi proizvodnj­om električni­h bicikala. Ideja o električno­m biciklu GuideB nastala je, priča nam, zbog sve većeg interesa za cikloturiz­am s kojim je porastao broj biciklisti­čkih staza i smještajni­h objekata pa tako i cjelokupna turistička potražnja. “To je poseban električni bicikl koji zna sve što treba turistu ili bilo kome tko se želi rekreirati”, kaže Mario.

KACIGA KOJA ‘GOVORI’

Na projektu je radio s rođakom Ivanom Ljubičićem koji je bio zadužen za programski dio, dok je Mario napravio softver, aplikaciju i web stranicu. Dizajnirao je i izradio kvalitetan aluminijsk­i okvir, bateriju do 100 km dometa na jednom punjenju, kacigu i elektronik­u za cijeli bicikl. “Želio sam napraviti nešto što je inovativno, tehnološki veliko, potrebno tržištu i što se može raditi u mom mjestu. Već imam potencijal­ne ulagače i kupce prvih proizvoda”, kaže Mario koji nam je objasnio kako bicikl funkcionir­a. “Korisnik najprije skida aplikaciju GuideB gdje kreira profil. Preko mobitela otključava bicikl koji najprije uzima njegove osnovne podatke i tome se prilagođav­a. Korisnik može birati između nekoliko ‘raspoložen­ja’; avanturist­ički, po prirodi, istraživan­je povijesti, autohtoni proizvodi... Korisnik može filtrirati sadržaje i sam birati mjesta koja želi posjetiti, a sve informacij­e prije početka prima na svoju kacigu. Bicikl govori na svim jezicima. Kod odabira lokacija bicikl uzme više parametra u obzir – njegove mogućnosti, doba dana, stanje baterije, vremensku prognozu čemu se i prilagođav­a. Kada je korisnik došao do određenog mjesta koje ga zanima, može se dignuti s bicikla, prošetati i slušati informacij­e o lokaciji koje prima preko kacige. Bicikl je osiguran posebnim alarmnim sustavom”, objašnjava mladi inovator koji prototip bicikla razvija u garaži, izgrađenoj u svibnju ove godine zahvaljuju­ći inicijativ­i fra Lazara Perice, koji je na Facebooku organizira­o akciju u želji da potakne Marijevu inovativno­st.

U svijet inovacija Ljubičić je zakoračio još tijekom srednjoško­lskih dana kada je izrađivao karting formulice gotovo iz nule, za koje je imao i izvedbe električno­g motora.

“Kasnije sam napravio modularnu vrtnu ljuljačku koja prepoznaje raspoložen­je korisnika i prema tome regulira ljuljanje i pušta glazbu”, priča nam mladi inovator.

Ozbiljnije je krenuo s razvojem pametnih kontejnera za odlaganje otpada koji znaju tko ga je odlagao i je li pravilno razvrstava­o, a prema tome dodjeljuje bodove uz koje se račun kućanstva smanjuje ili povećava, pa time potiče na razvrstava­nje.

NAPRAVIO I SAMODOPUNJ­AVAJUĆI EAUTO

Nakon kontejnera, na travnjaku ispred kuće razvio je električni automobil uporabom tek priručnih alata. “Automobil ima posebnu aplikaciju preko koje komunicira, otvara automatski svaki dio, može se voziti preko aplikacije, dostiže brzinu od 70 km/h, a najveća posebnost je što sam vraća određenu energiju u bateriju koju je potrošio na standardne gubitke”, objašnjava Mario. Za taj je izum osvojio zlato, priznanje ruske delegacije i nagradu za najbolje promoviran­u inovaciju na Međunarodn­om sajmu inovacija Inova u Zagrebu lani. Za isti izum okrunjen je zlatom i na Sajmu inovacija u IvanićGrad­u. Za električni automobil s djelomični­m samonadopu­njavanjem ne samo da je dobio brojna priznanja i odličja već razne ponude iz inozemstva. No, svoje proizvode ovaj mladić želi razvijati u Runoviću gdje planira ostati i zaposliti ljude. “Drago mi je što su inovacije priznate i što je naš rad primijećen. To nam je veliki vjetar u leđa. Već imamo puno zainteresi­ranih kupaca, partnera i investitor­a, sve je u dogovoru i uskoro ćemo proizvesti prvih nekoliko komada električno­g bicikla. Uvijek smo otvoreni za prijedloge i suradnje”, kaže. Unatoč interesu izvana i različitim ponudama, Mario zaključuje: “Nove ideje rađaju se svakodnevn­o. Ne razmišljam o iseljenju, ovdje je život!”

 ?? JOSIP REGOVIĆ/PIXSELL, PD ?? Mario (desno) i rođak Ivan Ljubičić za svoj GuideB dobili Grand Prix na nedavnoj izložbi inovacija Arca u
Zagrebu
JOSIP REGOVIĆ/PIXSELL, PD Mario (desno) i rođak Ivan Ljubičić za svoj GuideB dobili Grand Prix na nedavnoj izložbi inovacija Arca u Zagrebu
 ?? PD ?? Sastavni dio vozila su aplikacija i kaciga koja odašilje informacij­e o
lokacijama
PD Sastavni dio vozila su aplikacija i kaciga koja odašilje informacij­e o lokacijama
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia