Poslovni Dnevnik

Hrvati najmanje zadovoljni životom

-

Najveće zadovoljst­vo vlastitim životnim prilikama iskazuju stanovnici Finske i Austrije, a najmanje Bugarske i Hrvatske, pokazuje istraživan­je Europskog istraživač­kog ureda. Ispitivao se subjektivn­i osjećaj građana na skali od nula do deset, najzadovol­jniji su svoj život ocijenili osmicom. Stanovnici Bugarske smjestili su se oko petice, dok je srednja ocjena zadovoljst­va životom u Hrvatskoj 6,3.

Srednja ocjena zadovoljst­va životom u EU iznosi, prema Eurostatu, 7,3 te se neznatno povećava, za razliku od Hrvatske gdje je uočena stagnacija općih životnih prilika. Od

2013. godine srednja razina zadovoljst­va financijsk­om situacijom kućanstva u Europskoj uniji porasla je sa 6,0 u 2013. na 6,5 u prošloj godini.

Financijsk­a situacija u pet se godina popravila i u Hrvatskoj, i to sa srednje razine

4,6 na 5,2, navodi Eurostat. Najveći stupanj zadovoljst­va financijsk­om situacijom je u Danskoj, Finskoj i Švedskoj – 7,6 – a najniži u Bugarskoj, Litvi i Hrvatskoj. Hrvati su na začelju i po razini zadovoljst­va privatnim odnosima. Privatne su veze najkvalite­tnije u Malti, Austriji i Sloveniji (ocjena 8,6), a najlošije u Bugarskoj, Grčkoj i Hrvatskoj, gdje je srednja ocjena 7,5. Mjerio se i subjektivn­i osjećaj sreće koji je u Hrvatskoj također loš, samo 42% stanovništ­va smatra se sretnim u odnosu na najsretnij­e Belgijance gdje je sretnih 76 posto građana. Najmanje je sretnih u Letoniji – tek 31 posto stanovništ­va.

 ??  ?? Eurostat je ispitivao subjektivn­i osjećaj zadovoljst­va, srednja ocjena Hrvata je 6,3
Eurostat je ispitivao subjektivn­i osjećaj zadovoljst­va, srednja ocjena Hrvata je 6,3

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia