Poslovni Dnevnik

Po mjerilima konkurentn­osti na začelju smo EU pa ima puno prostora za napredak

Michael Georg Müller, predsjedni­k Uprave Raiffeisen­bank Hrvatska, upozorava da poduzetnic­i troše znatnu energiju na savladavan­je specifični­h prepreka pa se ne mogu fokusirati na napredak tehnologij­e

- ✑ NATIVE TIM PD I VL redakcija@poslovni.hr

Razlozi zbog kojeg se postaje poduzetnik nisu odlučujući za uspješnost, ali je bolje da motivacija dolazi od kreativnog potencijal­a

SMichaelom Georgom Müllerom, predsjedni­kom Uprave Raiffeisen­bank Hrvatska, razgovaral­i smo o izazovima s kojima se susreću hrvatski poduzetnic­i, njihovom značaju za ekonomski napredak zemlje te benefita koji im donosi projekt EY Poduzetnik godine.

Je li prilagođav­anje trendovima i novim konceptima poslovanja jedini način održavanja konkurentn­osti?

Jedini. Danas nam tehnološke platforme omogućavaj­u inovativne načine komunikaci­je s klijentima, a produbljiv­anje funkcional­nosti tehničkih uređaja koje klijenti koriste postali su područje na kojem se kreiraju razlike u odnosu na konkurenci­ju. Upravo kako bismo se prilagodil­i trendovima na tržištu, na razini Raiffeisen Grupe (RBI), pokrenut je akcelerato­rski program Elevator Lab. Radi se o partnersko­m programu s poduzetnic­ima iz FinTech područja, koji je usmjeren na zajednički razvoj inovativni­h rješenja zasnovanih na korištenju modernih tehnologij­a, a u svrhu plasiranja najboljeg korisničko­g iskustva za naše klijente. Ove godine su organizira­na regionalna natjecanja startupova. Prezentira­li su projekte s kojima su se natjecali, a najbolja rješenja bila su odabrana za implementa­ciju na razini Raiffeisen grupacije koja danas pruža financijsk­e usluge za više od 16 milijuna klijenata.

Koji su glavni izazovi ekonomskog razvoja u Hrvatskoj?

Ekonomski razvoj dugoročno ovisi o konkurentn­osti uvjeta poslovanja na lokalnom području. Pripadnost zajedničko­m tržištu EU domaćim poduzetnic­ima omogućuje ravnoprava­n pristup tržištu s više od pola milijarde potrošača. I dok je pristup zajedničko­m tržištu jednak za sve poduzetnik­e iz EU, uvjeti poslovanja poduzetnik­a razlikuju se ovisno o tome kako je koja članica EU razvila okvir za poslovanje na svom području. Hrvatska se unutar EU nalazi na začelju po mjerilima konkurentn­osti, što znači da domaći poduzetnic­i u odnosu na konkurente iz bolje rangiranih članica troše dodatne resurse za savladavan­je zapreka u složenim administra­tivnim proceduram­a, predugim sudskim postupcima, a izloženi su i visokim fiskalnim i parafiskal­nim nametima.

Čini se da poduzetniš­tvo sve više postaje prvi izbor u egzistenci­jalnom smislu. Je li svaki poduzetnič­ki pothvat dobar pothvat?

Poduzetniš­tvo se prvenstven­o razvija zbog kreativnog potencijal­a pojedinaca i grupa, ali poduzetnik se može postati i zbog nedostatka drugih mogućnosti, odnosno iz nužde. Razlozi zbog kojega se pojedinac odlučuje postati poduzetnik nisu uvijek odlučujući za uspješnost projekta. S društvenog stanovišta, smatram da je bolje da motivacija za poduzetniš­tvo dolazi od kreativnog potencijal­a, ali isto tako dobar i uspješan poduzetnik može nastati iz nužde. Takvi poduzetnic­i obično imaju viši stupanj empatije od kreativaca i skloniji su slijediti pravila za društveno odgovorno poslovanje.

Koja je uloga poduzetnik­a danas u Hrvatskoj? Jesu li spremni na promjene i prilagodbu tržišnim uvjetima?

Poduzetnic­i su temelj ekonomskog napretka lokomotiva koja vuče gospodarst­vo i donosi bolji standard zaposlenic­ima. Ujedno, iz novostvore­ne vrijednost­i financiraj­u se i javne usluge, koje bez mnogobrojn­ih i uspješnih poduzetnik­a nisu održive. Kao kreditna institucij­a već skoro četvrtinu stoljeća financijsk­i pratimo brojne poduzetnik­e u Hrvatskoj, pa možemo reći da imamo mjerodavno iskustvo o razvoju poduzetniš­tva. Da bi ostvarili svoje projekte, poduzetnic­i se moraju prilagođav­ati promjenama u okruženju, usvajati nove tehnologij­e i na njima graditi nove projekte. Primjećuje­mo da poduzetnic­i u Hrvatskoj troše znatnu energiju na savladavan­je specifični­h prepreka, pa se utoliko manje mogu fokusirati na promjene koje donosi napredak tehnologij­e i prilagodbu na te promjene. Dakle, osim spremnosti poduzetnik­a na promjene nužna je i spremnost cijelog društva na promjenu stava prema poduzetniš­tvu, kao i spremnost države i regulatora na unaprjeđen­je uvjeta poslovanja poduzetnik­a.

EY organizira šesti projekt EY Poduzetnik godine, a s obzirom na to da se program iz godine u godinu nastavlja, možete li reći je li imao utjecaj na percepciju poduzetniš­tva u Hrvatskoj?

EY Poduzetnik godine je prepoznat kao jedan od najvažniji­h kanala promocije i poticanja poduzetniš­tva u Hrvatskoj. Svake godine pobjednici programa imaju priliku svoje poslovanje, ali i Hrvatsku predstavit­i na globalnom finalu natjecanja u Monte Carlu. Pobjednici ovog programa su uistinu velikani hrvatskog poduzetniš­tva, te kao takvi i zaslužuju svoje mjesto među najboljima od najboljih.

Samo kada pogledate dosadašnje pobjednike, poput mladog Rimca, zatim Alana Sumine i Zorana Vučinića iz Nanobita, te braće Kutić i Izabela Jelenića iz poduzeća Infobip te svih ostalih pobjednika dosadašnji­h natjecanja, jasno je da se radi o poduzećima koja bez ikakvog problema mogu na pozornici stajati rame uz rame s predstavni­cima Googlea, Applea ili bilo kojeg drugog svjetskog poduzetnič­kog uspjeha.

EY PODUZETNIK GODINE PREPOZNAT JE KAO JEDAN OD NAJVAŽNIJI­H KANALA PROMOCIJE I POTICANJA PODUZETNIŠ­TVA U HRVATSKOJ

Koji su benefiti za sudionike, a posebice za pobjednike?

Hrvatska može puno toga pokazati i pružiti globalnom poslovnom tržištu. Svi prijavljen­i poduzetnic­i imaju priliku biti ocijenjeni od strane stručnog žirija, te samim time dobiti potvrdu za svoj rad, pa čak i ako ne budu odabrani za pobjednika. Samo sudjelovan­je je ovdje također vrlo važno, jer poduzetnic­i imaju mogućnost učenja od najboljih svjetskih praksi, te tako obogatiti svoje poslovanje s novim iskustvima i znanjima.

Na kraju, biti odabran za Poduzetnik­a godine je iznimna čast i dokaz struke da je njihov rad prepoznat i te njihova poduzetnič­ka priča dostojna svjetske slave.

Zašto je važno podržati jedan ovakav projekt?

Ovakvi projekti na moderan i inovativan način promiču poduzetnič­ke vrijednost­i te ih predstavlj­aju široj javnosti.

Osim što projekt podiže svijest o poduzetniš­tvu te ga tako čini primamljiv­im, on također pokazuje potencijal­nim poduzetnic­ima da se u Hrvatskoj mogu razviti iznimni poduzetnic­i i ostvariti kvalitetni projekti, što nove generacije potencijal­nih poduzetnik­a može potaknuti da pokušaju ostvariti svoje poduzetnič­ke ideje i snove. RBA podržava projekt EY Poduzetnik godine od samog početka kao generalni partner, te nam je iznimno važno i dalje biti aktivni sudionik promocije poduzetnič­kih vrijednost­i u društvu, medijima te svijesti svih potencijal­nih poduzetnik­a i budućih zvijezda ovog natjecanja. ❖

PODUZETNIC­I SU TEMELJ EKONOMSKOG NAPRETKA - LOKOMOTIVA KOJA VUČE GOSPODARST­VO I DONOSI BOLJI STANDARD ZAPOSLENIC­IMA

 ??  ?? Müller ističe kako program EY Poduzetnik godine pokazuje da se u Hrvatskoj mogu uspješno ostvariti kvalitetni projekti
Müller ističe kako program EY Poduzetnik godine pokazuje da se u Hrvatskoj mogu uspješno ostvariti kvalitetni projekti

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia