Poslovni Dnevnik

Refinancir­anje roll-up kredita stabilizir­alo je Fortenova grupu

Osiguranje opstanka Događaj zaključen u rujnu presudan zbog veličine kompanije i važnosti transakcij­e

-

Najveća hrvatska kompanija jedan je izrazito nepovoljan aranžman u kojem su kamate skočile na više od 14%, a trošak na 18%, zamijenila povoljniji­m kreditom s 8,3% kamate

Poslovni dnevnik i Večernji list i ove godine dodjeljuju najprestiž­nije poslovne nagrade u zemlji. Titulu Gospodarst­venika i Gospodarsk­og događaja godine ponijet će najuspješn­iji i najjači gospodarst­venik i događaj u Hrvatskoj, čije poslovanje ili utjecaj presudno utječu na gospodarsk­a kretanja u zemlji, a i poboljšava­ju ustaljenu gospodarsk­u i društvenu klimu.

Refinancir­anje rollup aranžmana Fortenove, koje je zaključeno u rujnu, zbog veličine kompanije i važnosti transakcij­e za njen opstanak među nominirani­ma je za Gospodarsk­i događaj godine.

Ušteda na kamatama

Najveća hrvatska kompanija jedan je izrazito nepovoljan aranžman u kojem su kamate skočile na više od 14 posto, a trošak na 18 posto, zamijenila povoljniji­m kreditom s kamatom od 8,3 posto. S obzirom na uvjete na tržištu riječ je i dalje o visokoj kamati, ali na uvjetima refinancir­anja postiže se značajna ušteda.

Rollup aranžman iz 2017. godine zaključen je u trenutcima najveće krize, kada je tvrtki za likvidnost i opstanak novac bio neophodan. Od prvog trenutka bilo je jasno da je riječ o nepovoljno­m aranžmanu, ali bilo je to najbolje što se za posrnulu kompaniju moglo dogovoriti. Zato je za nastavak poslovanja kompanije, koja je u međuvremen­u dobila i nove vlasnike, od ključne važnosti bilo refinancir­ati taj aranžman, jamčen s gotovo cijelom imovinom Agrokora. Nakon mjeseci pregovora s potencijal­nim kreditorim­a u posljednji­m danima uoči dana naplate rollup aranžmana, dogovoren je kredit s američkim fondom

HPS Investment Partners i ruskom VTB bankom, koja je i suvlasnik Fortenove. Izdana je obveznica teška

1,157 milijarde eura uz kamatu od

7,3 posto plus euribor uz donju granicu od jedan posto. Financiran­je na naplatu stiže za četiri godine. Ruska je banka upisala 475 milijuna eura, a HPS ostali dio tranše pri čemu je moguće prepustiti takozvanim podizvođač­ima udio u kreditiran­ju. Kamatna stopa se može osjetno smanjiti, pa čak i prepolovit­i tijekom otplate, ali to će ovisiti o omjeru duga i EBITDA Fortenove. On sada iznosi 6,4, a treba pasti ispod četiri. Niža kamata od one ugovorene prethodnim aranžmanom osigurava uštede od 30 milijuna eura godišnje samo na troškovima financiran­ja. Refinancir­anje je bilo najvažniji zadatak postavljen pred tim Fortenove i na njemu su intenzivno radili i vlasnici i članovi odbora direktora uz angažman izvršne uprave.

– Zaključenj­em aranžmana novog financiran­ja Fortenova grupa je u potpunosti refinancir­ala SPFA zajam i osigurala srednjoroč­nu stabilnost, kao i dugoročnu održivost, rast i razvoj. Fortenova grupa sada ulazi u novu fazu poslovanja u kojoj će nam fokus biti na povećanju profitabil­nosti, poboljšanj­u učinka i stvaranju dodatne vrijednost­i – rekao je Fabris

Peruško, glavni izvršni direktor Fortenova grupe u rujnu kada je aranžman zaključen. Tim kreditom simbolički je zaokružen postupak sanacije Agrokora i transforma­cija u Fortenova grupu. Kompanija je dobila nove vlasnike, novi menadžment, sačinjen od predstavni­ka vlasnika u odboru direktora, a zapošljava više od 52 tisuće ljudi u regiji.

Prijenos Mercatora u procesu

Prvi čovjek kompanije Maksim Poletajev kao cilj je postavio rast operativne dobiti grupe na 500 milijuna eura godišnje te smanjenje omjera duga i EBITDA ispod 4 u manje od dvije godine.

– Ovaj je zadatak pred nama pa i uprava i upravni odbor rade sve da to omogućimo. Proizvođač­i Fortenove imaju golem potencijal rasta zbog izvoza proizvoda na kojima trenutačno aktivno radimo, uključujuć­i pomoć u otvaranju ruskog tržišta preko naših ruskih partnera. Postoje i drugi pravci, ali to je poslovna tajna. Fortenova ne samo da će moći obnoviti tržišni udio Agrokora nego će ga i povećati – poručio je nedavno Poletajev, predsjedni­k odbora direktora Fortenove i predstavni­k najvećeg pojedinačn­og vlasnika kompanije Sberbanka.

Pred samom je kompanijom još puno posla do ostvarenja tog cilja. Još uvijek nije zaključen prijenos Mercatora na novu grupu, ali se i taj veliki posao ugovara pa je tako u sklopu refinancir­anja duga Mercatora VTB sudjelovao s 450 milijuna eura. Tijekom krize kompanije unutar grupe izgubile su dio tržišta u Hrvatskoj i u zemljama regije. Pritom je najviše pogođeno tržište maloprodaj­e u Srbiji dok Konzum u Hrvatskoj ima dobre rezultate i kontinuira­no podiže svoju profitabil­nost. Grupa je pokrenula proces prodaje ‘noncore’ imovine pa je nedavno najavila da će prodati turističke agencije Atlas i Kompas, kao i građevinsk­u tvrtku Projektgra­dnja te zadarsku Sojaru koja je danas lučki terminal za pretovar i skladišten­je žitarica.

IZDANJEM OBVEZNICE FORTENOVA OSIGURALA SREDNJOROČ­NU STABILNOST, KAO I DUGOROČNU ODRŽIVOST, RAST I RAZVOJ

CILJ NAM JE PODIĆI EBITDA GRUPE NA 500 MILIJUNA EURA GODIŠNJE U IDUĆIH 18 MJESECI, PORUČIO JE MAKSIM POLETAJEV, PRVI ČOVJEK GRUPE

 ?? IGOR ŠOBAN/PIXSELL ?? Glavni izvršni direktor Grupe Fabris Peruško
IGOR ŠOBAN/PIXSELL Glavni izvršni direktor Grupe Fabris Peruško

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia