Poslovni Dnevnik

Srbija za Huawei ‘obećana zemlja’

Partneri Kinezi u Kragujevcu otvaraju regionalni podatkovni centar, a Beogradu prodaju kamere koje prepoznaju lice

-

Osim Huaweijevi­h, u Srbiji se mogu pronaći i proizvodi za video nadzor još nekih kineskih tvrtki uvrštenih na američku crnu listu

Kineski tehnološki div Huawei planira u Kragujevcu otvoriti regionalni centar za čuvanje podataka za južnu i jugoistočn­u Europu, rekao je za Tanjug Mihailo Jovanović, direktor vladinog ureda za IT i eupravu. Kineski data centar nalazit će se u zgradi Državnog data centra u Kragujevcu, čija je izgradnja počela u lipnju ove godine, javlja novinska agencija. Suradnjom s Huaweijem Srbija bi mogla dobiti pristup računalima koja omogućavaj­u obradu podataka u realnom vremenu i platformu za umjetnu inteligenc­iju, a mogla bi je koristiti i sveučilišt­a i znanstveno­tehnološki parkovi. Jovanović je na otvaranju Srpskokine­skog poslovnog foruma u Šangaju potpisao Memorandum o razumijeva­nju za uspostavlj­anje nacionalne platforme za razvoj umjetne inteligenc­ije (AI) s direktorom kompanije Huawei u Srbiji.

MUP skriva informacij­e

Kompanija Huawei, jedan od najvećih svjetskih proizvođač­a mobilnih telefona i opreme za 5G mobilne mreže, ima u Europi

dva regionalna podatkovna centra, u Njemačkoj i Nizozemsko­j.

Huaweijeva oprema vrijedna 2 mil. dolara, koju je Kina poklonila Gradskom data centru, već je stigla u Kragujevac i centar bi trebao početi s radom sredinom ovog mjeseca. I to je samo dio suradnje, a Srbija za kinesku tehnološku kompaniju postaje prava “obećana zemlja”, iako se nalazi na američkoj crnoj listi zbog optužbi za navodna prisluškiv­anja i prenošenje osjetljivi­h informacij­a vlastima u Kini, što je Huawei opovrgao.

U Srbiji Huawei surađuje i s MUPom na video nadzoru te je u Beogradu postav

KINESKI PODATKOVNI CENTAR NALAZIT ĆE SE U ZGRADI DRŽAVNOG DATA CENTRA U KRAGUJEVCU, ČIJA JE IZGRADNJA POČELA U LIPNJU OVE GODINE

ljeno nekoliko stotina kamera koje omogućavaj­u prepoznava­nje lica i registarsk­ih tablica vozila. Radio Slobodna Europa (RSE) tražio je u travnju ove godine dodatne informacij­e od MUPa o toj suradnji s kineskom kompanijom, ali im je odgovoreno da svi sporazumi s Huaweijem predstavlj­aju “državnu, službenu, poslovnu ili drugu tajnu”. Prema pisanju agencije AP, lokalne vlasti tvrde da taj Huaweijev sustav pridonosi smanjenju kriminala u gradu, ali kritičari tvrde da sustav nadzora narušava osobne slobode, čini političke protivnike otvorenima za odmazdu i čak izlaže građane zemlje špijuniran­ju kineske vlade. Zbog toga, neki prosvjedni­ci su se počeli dvoumiti o pridruživa­nju antivladin­im prosvjedim­a u glavnom gradu Srbije, piše AP. K tome, od osam kineskih tehnološki­h kompanija specijaliz­iranih za video nadzor koje je SAD početkom listopada stavio na crnu listu zbog ugrožavanj­a ljudskih prava Ujgura, muslimansk­e manjine u Kini, tri su prisutne u Srbiji. Riječ je o kompanijam­a Dahua Technology, Hikvision i IFLYTEK, objašnjava RSE.

Kamere na aerodromu

Međutim, službena tijela u vladi za RSE tvrde da Srbija s navedene tri kineske kompanije nema potpisane sporazume. Službeno predstavni­štvo u Srbiji ima kompanija Dahua Technology, specijaliz­irana za video nadzor na aerodromim­a, čiji su proizvodi prisutni na Aerodromu Nikola Tesla u Beogradu, kojim upravlja kompanija VINCI Airports

U odgovoru press službe kompanije Belgrade Airport navodi se da aerodrom nema izravnu suradnju s Dahua Technology, ali su njihovi proizvodi preko podizvođač­a instaliran­i na pojedinim lokacijama.

Predstavni­štvo kineske kompanije pod nazivom Dahua Technology SRB registrira­no je u studenome 2016. i to za trgovinu na veliko elektronsk­im i telekomuni­kacijskim dijelovima i opremom, podaci su Agencije za privredne registre Srbije (APR). Zakonski zastupnici su dvojica kineskih državljana, Feng Wang i Liquan Fu, a vlasnik predstavni­štva u Srbiji je ogranak Dahua Technology sa sjedištem u Nizozemsko­j.

Također, ministar Nenad Popović, zadužen za inovacije i tehnološki razvoj, ostvario je kontakt s predstavni­kom jedne od kompanija na američkoj crnoj listi za vrijeme Četvrte konferenci­je Kine i zemalja sentralne i istočne Europe koja je održana u Beogradu 89. listopada 2019. Riječ je o kompaniji IFLYTEK, s čijim se potpredsje­dnikom Li Shipengom sastao Popović.

Li je izrazio želju da Srbija postane centar poslovanja IFLYTEKa u središnjoj i istočnoj Europi, navodi RSE. Ta je kompanija jedan od lidera u području umjetne inteligenc­ije u prepoznava­nju zvuka i automatsko­m prijevodu na više od 50 jezika, među kojima je i srpski.

Kineski Hikvision nema u Srbiji registrira­no predstavni­štvo, ali su njihovi proizvodi za video nadzor dostupni preko tvrtke KBC Security iz Pančeva, koje je registrira­na za pružanje usluga sustava osiguranja.

 ??  ??
 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Razvoj umjetne inteligenc­ije jedno je od područja u kojem će Srbija blisko surađivati s Huaweijem
SHUTTERSTO­CK Razvoj umjetne inteligenc­ije jedno je od područja u kojem će Srbija blisko surađivati s Huaweijem

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia