Poslovni Dnevnik

Trebamo državnu konferenci­ju o uslugama e-Hrvatske po uzoru na velike kompanije

Otvorenost Ne želi li Vlada dodatno usporiti digitaliza­ciju Hrvatske morat će promijenit­i pristup te objediniti, koordinira­ti i jednom godišnje najavljiva­ti smjer razvoja digitalnih državnih servisa za barem godinu unaprijed, kao što to već dugo rade Appl

- BERNARD IVEZIĆ bernard.ivezic@poslovni.hr

Ne razumijem zašto su planovi Vlade za digitaliza­ciju države, Centra dijeljenih usluga, razvoj servisa u okviru e-Hrvatske poput ePotpisa, eRačuna i niz drugih servisa koji bi trebali biti korisni cijelom društvu i gospodarst­vu, tajni. Da biste ih saznali morate pratiti javnu nabavu, iščitavati između redaka najave raznih političara i direktora državnih tvrtki, slušati beskonačne, samohvaleć­e govore istih ili tražiti insajdere koji imaju te informacij­e. Apple, Facebook i Google, najumješni­je kompanije na svijetu u širenju svojih usluga, to rade drugačije.

Apple svake godine u lipnju, prije u svibnju i jednom i kolovozu, održava Apple Worldwide Developers Conference, trodnevnu konferenci­ju na koobjavi što je novoga napravio i u kojem smjeru ide kompanija. Tu se može saznati ima li neki novi iPhone, iPad ili MacOS. Nije to jedina konferenci­ja na kojoj ova kompanija predstavlj­a svoja postignuća. Organizira čak tri, a ovu radi redovito od 1987. godine. Uzmemo li u obzir da je Apple komercijal­na organizaci­ja koja ništa ne radi ako joj se to ne isplati, očito je da u njihovom pristupu nešto dobro funkcionir­a.

Redovito predstave novitete

Facebook također ima godišnju konferenci­ju programera. Zove je F8 i na njoj najavljuje svoje novitete kao i ukazuje na budući smjer razvoja kompanije i niza njenih servisa, uključujuć­i WhatsAppa i Instagrama. Na ovogodišnj­em F8, krajem travnja, Marc Zuckerberg je najavio novu strategiju tvrtke: “Budućnost je privatna”. Bez obzira vjerovali mu ili ne, izašao je pred programere i predstavni­ke tvrtki koje surađuju s Facebookom i najavio im svoju novu viziju. Prvi F8 najveća društvena mreža na svijetu održala je još davne 2007. godine objavivši social graph. Iduće godine Facebook je na toj konferenci­ji predstavio nove profile i logiranje pomoću Facebook na web sajtovima. To je bilo mjesto gdje se predstavil­a suradnja sa Spotifyem i Apple Musicom.

Googleova tradiciona­lna godišnja konferenci­ja zove se I/O što je skraćeno za Innovation in the Open. Kompanija ju je započela 2008. godine, kad je predstavil­a na tržištu operativni sustav Android, danas najpopular­niji operativni sustav na svijetu zbog penetracij­e smartphone­a. U međuvremen­u je Google svake godine na toj konferenci­ji predstavio nešto novo. Ove godine je u svibnju u svom sjedištu u Mountain View u Kalifornij­i kompanija pričala o novoj verziji Androida, zatim o novoj verziji svog mobitela pa Google Lensima, Nestu, kao i razvoju Google Mapsa u smjeru ARa.

Nema koordinaci­je

Hrvatska Vlada slično kao i Apple, Facebook i Google također proizvodi softver za koji ima korisnike: građane Hrvatske. Međutim, u Hrvatskoj svako ministarst­vo najavljuje e-usluge i planove kao da je to privatna stvar svakog ministra ponaosob te pet minuta za fotografir­anje. Isto radi i nekoliko državnih tvrtki koje na ovaj ili onaj način provode projekte informatiz­acije. Nejasno je rade li to oni uopće koordinira­no ili svatko vozi u nekom svom smjeru, svojim tempom, bez da su se uskladili. Još je manje jasno kakva je korist od svih tih novotarija za građane, kako bi oni to mogli najjednost­avnije koristiti i što se događa kad više različitih digitalnih servisa krene paralelno može li ih građani i tvrtke maksimalno iskoristit­i ili međusobno nijoj su usklađeni? U takvom okruženju sve je puno slučajnost­i. Ovog tjedna sam pukim slučajem doznao da će 25. studenog napokon započeti dugo očekivani i ujedno, najveći projekt informatiz­acije države, Centar dijeljenih usluga. Nedavno sam na jednoj konferenci­ji čuo žalopojku jednog državnog dužnosnika, koji se požalio da su nakon žalbe građana, morali “zvati okolo svoje kolege po ministarst­vima” da bi ih upozorili da su dokumenti koji se dobiju kroz sustav eGrađane pravno valjani i da ih moraju prihvatiti. Nije mu sinulo da interno nisu riješili korisničku edukaciju i podršku.

U HRVATSKOJ SVAKO MINISTARST­VO NAJAVLJUJE E-USLUGE I PLANOVE KAO DA JE TO PRIVATNA STVAR SVAKOG MINISTRA LIHVARENJE UMIROVLJEN­IKA KOJI NE ZNAJU DIZATI NOVAC S BANKOMATA

Korisnik trial o naknadi za podizanje gotovine u bankama

U DOSADAŠNJO­J DIGITALIZA­CIJI HRVATSKE KORISNICI VLADI UOPĆE NISU BILI U FOKUSU

Bez egzaktnih podataka

U tom svijetu slučajnost­i čak se debatira ima li unutar eGrađana 54 ili 62 usluge te 650.000 ili 769.000 korisnika. Kao da to nisu egzaktni podaci?! Vlada jest počela više raditi na obrazovanj­u korisnika i poticanju da koriste servise. No to treba raditi kontinuira­no. Barem jednom godišnje mora napraviti show da bi se skrenula pozornost korisnika na sve novitete. To treba napraviti i zbog proizvodnj­e, ne samo korisnika. Softver rade programeri, a njih nema. Nema ih dovoljno čak ni za IT tvrtke koje im plaćaju mnogo bolje od države. Danas su programeri u IT tvrtkama, koje također mogu bolje zaraditi u inozemstvu, i zato im država mora ukazati kakve projekte želi raditi u idućih godinudvij­etri, da mogu planirati. Ne želi li Vlada dodatno usporiti digitaliza­ciju Hrvatske morat će promijenit­i pristup te objediniti, koordinira­ti i jednom godišnje najavljiva­ti smjer razvoja digitalnih državnih servisa za barem godinu unaprijed. Već bi i jedna državna konferenci­ja, po uzoru Appleovu, Facebookov­u i Googleovu godišnju konferenci­ju, namijenjen­a i građanima i IT tvrtkama mnogo pomogla. Ako ništa drugo, osvijestil­a bi unutar Vlade da joj u dosadašnjo­j digitaliza­ciji korisnici uopće nisu bili u fokusu. Prve godine bi se Vlada još i izvukla jednostavn­o. No, druge, treće, četvrte i nadalje, to bi postajao sve složeniji zadatak, ali zadatak koji bi išao na korist nas korisnika. ❖

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia