Poslovni Dnevnik

MACRON: NATO SAVEZ JE U STANJU ‘MOŽDANE SMRTI’

Francuski predsjedni­k ukazao na boljke vojnog saveza

-

Više ne postoji nikakva koordinaci­ja u donošenju strateških odluka između SAD-a i saveznika u NATO-u, naglasio Emmanuel Macron

Francuski predsjedni­k Emmanuel Macron u četvrtak je ocijenio da je NATO u stanju “moždane smrti”, ukazujući na smanjivanj­e angažmana SADa i ponašanje Turske, dviju članica tog saveza.“Ono što trenutno prolazimo može se opisati kao moždana smrt NATOa”, kazao je Macron i uoči summita NATOa u prosincu u Londonu ponovo pozvao na snaženje obrambenih kapaciteta Europe. “Više ne postoji nikakva koordinaci­ja u donošenju strateških odluka između SADa i saveznika u NATOu i trenutno prisustvuj­emo agresiji partnerske Turske u zoni u kojoj su, bez koordinaci­je, naši interesi na kocki”, upozorio je Macron u intervjuu za Economist.

“To što se događa je golemi problem za NATO”, poručio je francuski predsjedni­k.

Stoga Macron smatra da Europa, s jedne strane, mora osnažiti svoje vojne kapacitete i na vojnom planu steći stratešku autonomiju, a s druge strane, ponovo pokrenuti strateški dijalog s Rusijom koji bi bio lišen svake naivnosti, za što će, kako je ocijenio, trebati vremena. Za američkog predsjedni­ka Donalda Trumpa je kazao da na NATO gleda kao na neki trgovinski projekt.

“Prema njemu, to je jedan projekt koji SADu osigurava neku vrst geopolitič­kog kišobrana, ali također i određenu trgovinsku ekskluzivn­ost. Francuska na to neće pristati”, poručio je Macron.

 ?? REUTERS ?? Francuski predsjedni­k Emmanuel Macron
REUTERS Francuski predsjedni­k Emmanuel Macron

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia